Dün piyasaların nefeslerini tuttuğu kritik Faiz toplantısının ardından gözler FED'in açıklamasına Cuma günkü Fitch'in kredi notu açıklamasına ve 3 Nisan'da yapılacak TÜİK enflasyon verilerine çevrildi.
Abone olİNTERNETHABER.COM- Dün nefeslerin tutulduğu kritik Erdoğan ve Erdem Başçı toplantısının ardından Merkez Bankası'nın beklendiği gibi faizleri sabit tutmasıyla dolar 2,61'in altına gerilemiş, Para Politikası Kurulu, gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5’ta, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,25, alt bandını ise yüzde 7,25’te sabit tutulmasına karar vermişti
Kritik toplantının ardından Merkez Bankası'nı ve dolayısıyla Erdem Başçı'yı 3 kritik eşik daha bekliyor; biri bu gece beklenen ABD Merkez Bankası FED'in açıklaması, Cuma günkü Fitch'in kredi notu açıklaması, ve sonu olarak da 3 Nisan'daki TÜİK enflasyon verileri. Bu üç kritik eşiğin ardından zor bir Nisan toplantısı yapılacak.
"3 KRİTİK EŞİK GELİŞME VE KUR GELİŞMELERİ BELİRLEYİCİ OLACAK"
Ekonomist Uğur Gürses, Radikal'deki bugünkü yazısında Merkez Bankasını ve Erdem Başçı'yı bekleyen bu 3 kritik eşiği irdeledi. Gürses'e göre, faizin sabit kalması kararı " ‘indirim için bekleme’ ile ‘artırım için bekleme’ gibi bıçak sırtı ve ucu açık bir durum" ve bu üç eşik gelişme ve kur gelişmeleri belirleyici olacak.
"TÜRKİYE TAM SEÇİME GİDERKEN..."
Gürses'e göre, "bu iki açıklamadan sakince geçilirse yaşanan dalgalanmaların enflasyona düşüreceği ilk izlerin ne olduğunu gösterecek olan 3 Nisan’daki TÜİK enflasyon verileri." ve "Geçmişte bol sermaye girişi, merkez bankalarına daha gevşek durma olanağını sağlıyordu. Ancak bu defa farklı; Türkiye tam da seçime giderken, kur ve enflasyon gidişatını hafife alarak yapılacak hataların siyaset için de bıçak sırtı durum olduğu çok açık. "
İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:
FAİZ TOPLANTISI
Toplantı karar özetinden görülüyor ki; Merkez Bankası, uygulanan para ve maliye politikasının enflasyonu özellikle de enerji ve çekirdek enflasyonu olumlu yönde etkilediğini söylerken, geçen ay vurguladığı ‘enflasyon beklentilerinin iyileşmesi’ cümlesini çıkarmış. Nedeni de, piyasada enflasyon bekleyişleri bozuldu. Beklenti Anketi’nde, yılsonu için enflasyon bekleyişleri yüzde 6.77’den yüzde 6.98’e çıkmıştı. Nedeni mi? Döviz kurundaki artış tabii.
"ÇEKİRDEK ENFLASYON"
Banka, dünkü açıklamada bir taraftan ‘uyguladığım politika çekirdek enflasyonu olumlu etkiliyor’ derken, aynı zamanda şubat ayı toplantısında söylediği ‘kurul çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir’ sözünü ise metinden çıkarmış. Yine aynı kapıya çıkıyor, kur artışı çekirdek enflasyona yansıyacak.
GECELİK FAİZLER
Merkez bankaları pişmanlıklarını politika metinlerine yazmazlar ama Şubat’ta yüzde 11.25’lik faiz tavanını (gecelik borç verme) yarım puan düşürdüğüne pişman olmalı. Çünkü son 10 gündür gecelik faizleri yüzde 10.75’e yaklaştırdı. Normal koşullarda böyle bir çalkantıda enflasyona etkileri dikkate alarak tavan faizleri yükseltmesi beklenirdi. Ya da tersten bakılırsa bu durum, erkenden faizleri kesme konusunda ne kadar acul davrandığının da tescili.