Mesut Barzani ile PYD arasında Erbil'de geçen yıl imzalanan kırılgan ittifak bozuldu. Peki bu sürpriz mi?
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- PKK'nın Suriye uzantısı olarak görülen PYD, geçtiğimiz günlerde Barzani yanlısı partinin 75 üyesini gözaltına aldı, Erbil yönetimi de misilleme olarak Irak-Suriye sınırını kapattı.
Barzani son açıklamasında her geçen gün kötü niyetle silahlanmakla suçladığı PYD için "Hatta bununla kalmadılar Kürtleri öldürdü, kaçırdı, gözaltına aldılar. Diğer siyasi parti üyelerini hayat hakkı tanımadılar" ifadelerini kullandı. 2012'nin temmuzunda Erbil'de kurulan sancılı birliktelik, yine sancılı bir şekilde bitti. İlk emareler geçen yılı şubat ayında başgösterdi.
ŞUBAT AYINDA İLK KRİZ
Barzani'nin çıkışı sonuç verdi Barzani'nin bu açıklamasından sonra PYD, gözaltına aldığı ve Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Demokrat Parti'li 75 kişiyi serbest bıraktı. PYD'nin Erbil sorumlusu Doktor Cafer, gözaltına alınan kişilerin yasal olmayan yollardan Suriye'ye girdiklerini ileri sürdü. Cafer, sınır kapısının hala açılmadığını belirterek bunun bir tavır olduğunu dile getirdi. |
Barzani, aynı yılın Şubat ayında Erbil'de toplanan Kürt Ulusal Konseyi (KUK) zirvesine PYD'yi çağırmadı. Hemen ardından PYD/PKK cephesi Barzani'nin "kirli çamaşırlarını" ortaya serdi. İddiaya göre Erbil ve Ankara, Suriye'de PYD varlığını çökertmek için gizli bir protokol yaptı. Sözleşmede Suriye'den göç edecek mültecilerin Barzani denetimindeki kamplarda tutulacağı belirtiliyordu. Bölgesel yönetimin Türkiye ile yakın ekononik ilişkilerinin altında farklı niyetler arandı. Kısacası Barzani Ankara'nın Suriye politikasına "yataklık" etmekle itham edildi.
PİRO'YU PYD ÖLDÜRTTÜ SUÇLAMASI
KUK’un içindeki bazı partiler PYD ile bir anlaşma metnine imza atmaktan kaçındı. İmzalardan önce karşılıklı suçlamalar birbirini izledi. KUK’un ileri gelen liderlerinden olan Nasreddin Piro'nun kaçırılıp öldürülmesin arkasında PYD'nin olduğu iddiası diğer KUK üyesi Kürt partiler tarafından gündeme getirildi.
KÜRT PARTİLERE TÜRK İSHİBARATI SIZDI İDDİASI
PYD'nin "Türkiye alerjisi" hiç bitmedi. Kendi aralarında örgütlenmeden ziyade hedefe Ankara'ya karşı söylemi geliştirmede gördüler. PYD üyeleri KUK’a üye olan partilerin Türk istihbaratı ve Türkiye’de konuşlanmış Özgür Suriye Ordusu üyeleri ile işbirliği halinde PYD’ye saldırı hazırlığında olduklarını iddia etti.
ESAD GÜÇLERİ NASIL ÇEKİLDİ?
İttifaktan kısa bir süre sonra Esad güçlerinin tek kurşun atmadan bölgeyi boşaltması kafalarda soru işaretlerine yol açtı. PYD-El Muhaberat arasında var olduğu söylenen karmaşık ilişkiler aydınlatılamadı. Bu durumun PYD’yi güçlendirmek ve PKK tehdidini artırmak suretiyle Türkiye’ye karşı yeni bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturmak üzere Şam rejimi tarafından girişilmiş taktiksel bir hareket olduğu iddia edildi.
PYD SÜRECE MESAFELİ DURDU
Temmuzda kurulan zoraki evliliğin işaretleri sonraki aylarda ortaya çıktı. Suriye'nin kuzeyini ortaklaşa yönetmek adına inşa edilen KUK'a PYD tam olarak dahil olmadı. PYD lideri diğer partilere olan mesafesiin korudu. Örgütün ayrı bir "ajanda" tuttuğu söylendi. Kasım ayında Suriyeli muhaliflerin Doha'da yaptıkları toplantıya PYD lideri Salih Müslim davet edilmedi.
YPG ALANA HAKİM OLDU
PYD gücünü paylaşmaya niyetli olmadığını eylülde gösterdi. Halk Savunma Üniteleri (YPG) güçleri, temmuz ayında ittifak sonucu kurulan KYK’nin emirlerine uymayacaklarını açıkladı. Sadece iki gün sonra YPG militanları KUK’nin Kamışlı’da bulunan üç parti binasını basarak, PYD’nin dışında Esad karşıtı protestoları rejimin müdahalesinden korumak isteyen tüm silahlı grupları engelleyeceklerini ilan etti.
BARZANİ'YE ÜSTÜ KAPALI MESAJ
PYD lideri Salih Müslim'in Esad'a yakınlığı sır değil. Esad rejimini doğrudan hedef alan demeçlerden uzak durdu, dış müdahaleye karşı olduğunu sürekle tekrar etti. Yakın bir dönemde BBC Türkçe Servini'ne yaptığı konuşmada "Suriye'ye dış müdahaleye karşıyız ve olası bir müdahalede Kürt bölgelerini savunuruz" diyordu. Bu mesaj dolaylı olarak hem Türkiye'ye hem de ABD ile arası çok iyi olan Barzani'ye mesajı olarak algılandı. Irak'ın işgali öncesi Barzani'nin tavrı ile Suriye'deki PYD'nin görüşlerinin farklı olduğu açık bir şekilde ortaya çıktı.
RÜZGAR ESAD'A MI DÖNDÜ?
PYD bugün 15 bini kişiyi aşkın silahlı gücüyle, Suriye'nin Kürt bölgelerinin büyük çoğunluğunda kontrolü elinde bulunduruyor. PYD, Esad'ın yeniden güç kazandığı Suriye'de egemenliğini ve taban bulduğu sahada iktidarını, başka bir liderle paylaşmak niyetinde değil.