Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de konut kiraları cep yakıyor.
Abone olIrak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de konut kiraları 1.000 dolar ile 10.000 arasında seyrederek cep yakıyor.
Nüfusu 2 milyonu bulan Erbil'de özellikle son bir yılda emlak fiyatları iki katına çıktı. Her yıl Türk ve yabancı şirketler tarafından binlerce konut yapılmasına rağmen talep karşılanamıyor. Irak'ın diğer kesimlerindeki güvenlik eksikliği, petrol gelirlerindeki artış, Suriye'de yaşanan çatışmalar gibi sebepler, Erbil'i bölgenin cazibe merkezi haline getirdi.
Kente birçok emlak ofisi bulunan Hacı Selam'a göre insanları Erbil'e çeken en önemli iki neden, petrol zenginliği ve kentin güvenli olması. Selam, Bağdat, Kerkük, Musul, Selahaddin, Diyala ve Ramadi'de her gün onlarca patlamanın yaşandığını, buralardan kaçan insanların, daha güvenli buldukları Erbil'e geldiklerini söyledi. Selam,yabancı şirketlerin de gelmesiyle kentte konut talebi patlaması yaşandığını belirtti.
Erbil'de yapılan siteler, İtalian City, İngiliz Köyü, Amerikan City gibibazı ülkelerin ve milletlerin isimleriyle anılıyor. Özel güvenlikleri bulunan, elektrik ve internet bağlantıları kesilmeyen bu siteler, prestijli ve pahalı mekanlar olarak biliniyor. Bu tür sitelerde boş ofis ve ev bulmak neredeyse imkansız. Hacı Selam durumu, "İtalyan City'de kiralık dairemiz kalmadı ancak ciddi bir talep var. Bu da fiyat artışı demek. Burayı pahalı görene ben, 'kira bedelleri daha çok artacak' diyorum" şeklinde özetledi.
Erbil'in dünyanın diğer kentlerine göre pahalı olduğuna dikkati çeken Selam, "Erbil'de kiralık evler 1000 dolardan başlıyor, 10 bin dolara kadar yükseliyor. Artık burada ucuz ev bulmak imkansız gibi" dedi.
Emlakçı Mustafa Muhammet de, kentteki emniyet unsuruna dikkati çekerek şunları söyledi:
"Ben dün Bağdat'tan geldim. Her 10 kilometrede bir kontrol noktaları var ve insanlar rahat değil. Aynı şekilde Kerkük'te de olaylar ve patlamalar, devam ediyor. Ama Erbil'de güvenlik var. Erbil, her yaz yüzbinlerce Arap turisti ağırlıyor. Araplar, kendi kentlerinde akşam dışarı çıkamazken, burada sabaha kadar sokaklarda dolaşıp, eğlenebiliyorlar. Güvenlik Erbil'e artı bir değer kattı. Erbil'de kiraya verecek evi olanın çalışmaya ihtiyacı yok."
İtalyan City, İngiliz Köyü ve Dream City'de 450 metrekare evlerin aylık kira bedeli 6 bin 500 dolar ile 10 bin dolar arasında değişiyor. 350 metrekare evlerin kirası 4000-5000 dolar; 250 metrekare evler 3000 dolara kiraya veriliyor. Kira bedelinin 6 ayı peşin isteniyor. Hristiyan vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ve eğlence mekanlarının bulunduğu Ankawa'da en düşük aylık kira bedeli 1000 dolardan başlıyor. Bacgir, Aşiti, Levand ve daha birçok sitede de kiralar oldukça yüksek.
Emlakçı Hajar Kadir ise konut fiyatlarının sürekli arttığına işaret ederek, "Çünkü burada dünya kadar yabancı firma var. Her şey çok pahalı olmuş. Ama konut fiyatları en pahalısı. Biz burada herkesle iş yapıyoruz. Türk, Kürt, Arap, yabancı her yerden bize gelenler var. Müşteri bulmakta sıkıntı çekmiyoruz" diye konuştu.
Apartman daireleri de lüks sınıfta
Erbil'de sadece müstakil evler değil, aynı zamanda yeni yeni oturulmaya başlanan apartman dairelerinin fiyatları da oldukça pahalı. Türkiye'de müstakil evlerin kiraları yüksek, apartman dairelerininki nispeten düşük iken Erbil'de daire kiraları da ucuz sayılmaz. Türk şirketlerinin inşa ettiği apartmanlarda, 150 metrekare dairelerin aylık kira bedeli 2000 ile 2500 dolar arasında değişiyor.
Şehir dışında yeni yapılmış, altyapısı henüz oturmamış tek katlı evler 500 dolardan müşteri buluyor. Zeytuni bölgesinde inşa edilen tek katlı konutlara günlük sadece 18 saat elektrik verilmesine, sitede henüz çevre düzenlenmesi yapılmamasına, üstelik konutların lağım sularının aktığı kanala yakın olmasına rağmen kiralar 500 dolar ile 1000 dolar arasında değişiyor.
Emlakçı Hasan Ahmet, Erbil'e gelen orta halli Iraklı ve Suriyeli ailelerin daha çok buralara ilgi gösterdiğini belirterek, "Kısa sürede bu daireleri onlara kiraya vereceğiz veya satacağız. Burada hiçbir bina boş kalmaz" dedi.
Erbil yapılan inşaatlarla şantiye görünümünde
Erbil'in her tarafından yükselen inşaatları görmek mümkün. Yeni site projelerinde apartmanlar ile villalar iç içe yapılıyor. Oldukça sıkı korunan bu siteler, başta Araplar olmak üzere bölgeye gelen yabancıların ilgisini çekiyor. Lüks siteler, daha çok yabancı şirketler ve bunların üst düzey çalışanları tarafından tercih ediliyor. Bu sitelerde yeşil alanlar, nispeten daha fazla. Çevre düzenlemesi batı standartlarına daha yakın. Bunlar, kentteki değişimin sembolleri olarak görülüyor. Adeta bir şantiye görünümünde olan kentte, hala bitirilmesi gereken onlarca proje bulunuyor. İnşaatı tamamlanmamış, tek katlı briketten yapılmış evler ise daha çok dar gelirli aileler tarafından tercih ediliyor.