BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Erbakan İstanbul'da toprağa verilecek

Vasiyeti üzerine Erbakan için devlet töreni düzenlenmeyecek. Erdoğan cenaze töreni için Almanya ziyaretini yarıda kesecek. Hamas lideri Meşal'in de törene katılması bekleniyor.

Abone ol

Organ yetmezliği sonucu 85 yaşında hayatını kaybeden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan yarın İstanbul'da toprağa verilecek.

Vasiyeti üzerine Erbakan için devlet töreni düzenlenmeyecek, cenazesi Meclis'e götürülmeyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cenaze töreni için Almanya ziyaretine ara verecek. Törene Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın lideri Halid Meşal'in de katılacağı açıklandı.

Erbakan, Fatih Camii'nde kılınacak namazın ardından Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Mesajlar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başsağlığı mesajında Erbakan'ın örnek bir lider olduğunu belirterek "Siyasette bulunduğum dönemde yakın tanıma ve uzun süre birlikte çalışma mutluluğuna eriştiğim Necmettin Erbakan hiç şüphe yoktur ki yakın tarihimize damgasını vurmuştur. Hayatı boyunca üstlendiği tüm görevlerde millete hizmet etmeyi her şeyin üstünde tutan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Türkiye'nin her alanda gelişmesine ve kalkınmasına değerli katkılarda bulunmuştur." dedi.

Başbakan Erdoğan ise "Türkiye'ye çok önemli hizmetler kazandırmış, Türk siyasetinde kendisine mümtaz bir yer edinmiş. Ayrıca ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamış bir siyasetçi ve ilim adamıydı. Şahsıyla, mücadelesiyle, davasıyla, ilkeleriyle olduğu kadar bir insan olarak, bir hoca olarak, bir lider olarak da genç nesillere güzel bir örnek teşkil etti." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Siyaset dünyamızın çınarlarından biriydi

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erbakan'ı bir çınara benzetti. CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, "Siyaset dünyamızın çınarlarından biriydi. Ölümünden büyük üzüntü duydum'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Necmettin Erbakan'ın, "değerli bilim ve siyaset adamı olarak ülkeye yaptığı büyük hizmetlerinin daima hatırlanacağını" belirtti.

Kurduğu dört partisi kapatıldı

Türkiye'de siyasal İslamın önde gelen isimlerinden olan Erbakan, lideri olduğu Refah Partisi'nin 1995 seçimlerinden zaferle ayrılmasının ardından DYP'yle kurulan koalisyon hükümetinde başbakan olarak görev yapmıştı.

28 Şubat süreci olarak bilinen dönemde ordunun ve bazı sivil toplum kuruluşlarının baskısıyla istifa eden Erbakan, Refah Partisi'ne sağlanan devlet yardımlarına ilişkin harcamalarda usülsüzlük yaptığı savıyla da hapis cezasına çarptırılmıştı.

85 yaşında hayatını kaybeden Erbakan bir süredir solunum ve kalp sorunları nedeniyle Ankara'da Güven Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Erbakan'ın cenazesi 1 Mart Salı günü İstanbul Fatih Camiinde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanlığına defnedilecek.

29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğan Erbakan 1948'de İTÜ Makine Fakültesi'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede asistanlığa başladı. 1968'de Odalar Birliği başkanlığına seçildi, 1969'da da Konya'dan bağımsız milletvekili seçildi. Türkiye'de siyasi İslam'ın en güçlü akımı Milli Görüş hareketinin öncülüğünü yürüten Erbakan, bu hareketin ilk siyasi partisi Milli Nizam Partisi'ni MNP 1970'de kurdu. Parti, Nisan 1971'de kapatıldı.

11 Ekim 1972'de kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) ise Erbakan başkanlığında girdiği 1973 seçimlerinde 51 parlamenterle TBMM'ye girdi. MSP-CHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Erbakan, bu hükümetin 1974 yılı başında bozulmasının ardından kurulan dörtlü koalisyonda da yine Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerini üstlendi.

5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra oluşturulan 3'lü koalisyonda da bu görevini sürdüren Erbakan ve liderliğini yaptığı MSP, böylece toplam 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu.

1978 yılı başından 12 Eylül 1980'e kadar muhalefette kalan MSP'nin Genel Başkanlığını yürüten Erbakan, Eylül 1987'deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde etti.

Erbakan, 19 Temmuz 1983 tarihinde kurulan Refah Partisi'nin 11 Ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oybirliğiyle Genel Başkanlığa seçildi. 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya'dan Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde de tekrar Konya'dan milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Erbakan, 28 Haziran 1996'da Başbakan olarak RP-DYP koalisyon hükümetini kurdu.

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve parti Ocak 1998'de kapatıldı.

Yüksek Mahkemenin RP'nin kapatılmasına ilişkin kararı ile birlikte Erbakan'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003'te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi.

Ev hapsi

Erbakan, kamuoyunda ''Kayıp Trilyon'' davası olarak bilinen davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002'de ''özel evrakta sahtecilik'' suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erbakan'ın cezasını onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Kayıp Trilyon Davası''nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.

Ankara Numune Hastanesinden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan'ın ''Kayıp Trilyon'' davasında aldığı hapis cezası TCK'da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun ''sürekli hastalık'' raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008'de affedildi.