BIST 10.021
DOLAR 35,43
EURO 36,48
ALTIN 3.049,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Erbaa'da tuğra ve hat sergisi

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 95. Yıldönümü Tokat Erbaa'da Tuğra ve Hat Sergisi ile kutlandı.

Abone ol

Çanakkale zaferi’nin 95. Yıldönümü ve 18 mart Şehitleri anma günü olarak’ta kutladığımız bu günlerde Erbaa Belediyesi ve Kent Konseyinin katkılarıyla Tuğra ve Hat Sanatı Sergisi açıldı.

Erbaa Belediyesi ve Kent Konseyi’nin birlikte organize ettiği Sanatçı Murat Keskin eserlerinden oluşan Tuğra ve Hat sanatı sergisini Erbaalı hemşerilerinin beğenisine sundu. 18 Mart ile 30 Mart arasında Erbaa Belediyesi Yunus Emre Sanat ve Kültür Merkezinde sanat severlerin beğenisine sunulan Tuğra ve Hat sanatı sergisi 10 gün boyunca Erbaalıları bekliyor.

Tuğra ve Hat Sanatı Sergisi açılışında Sanatçı Murat Keskin Tuğra ve Hat sanatı ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Tuğra Osmanlı sultanlarının göz alıcı kaligrafik nişan veya arması, bir çeşit imzası. Sultanın ve babasının adını ve çoğunda el muzaffer daima dua ibaresini içeriyor. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman’ın tuğrasında “Süleyman şah bin Selim şah han el-muzaffer daima” yazmaktadır. “bin” “oğlu” demektir. Tuğra bizatihi sultan tarafından yazılmayıp nişancı tuğrakeş veya tuğranüvis denilen görevlilerce yazılırdı. Sultanın mühürlerine de kazılmıştır. En eski Osmanlı tuğrası ikinci Osmanlı sultanı Orhan Gazi’ye aittir. Birinci sultan Osman Gazi’ye ait bir tuğraya günümüze dek hiçbir yerde rastlanmamıştır. Bu nedenle 36 Osmanlı padişahı ama 35 Osmanlı padişah tuğrası Tuğralar, Osmanlı devletinin kuruluşundan yıkılmasına kadar çok çeşitli yerlerde kullanılmış, hat sanatında bir kol olmuş ve resmi görevini tamamladıktan sonra tarihe mal olmuştur. Tuğra Türklere özgüdür. Tuğranın şekli kendine mahsustur. Ne herhangi bir şey tuğraya benzer, ne de tuğra herhangi bir şeye. Orhan Gazi’den Sultan Vahideddin’e kadar tekrarlanan ve değişen parçalarla tuğraların evrimini izlemek çok ilgi çekicidir. Tuğra simgesel anlamı ile belgelerin başında yer alır, sonunda değil."

ÇANAKKALE KAHRAMANLIK DESTANI
Erbaa Belediye Başkan Vekili sayın Ahmet Önder konuşmalarında "Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 95. Yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin, şehitler günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale zaferi, kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşüren bir kahramanlık destanıdır. Bu zafer, milletimizin, azminin, metanetinin ve gücünün açık bir göstergesidir. Çanakkale zaferi vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır" dedi.

Tuğra ve Hat Sanatı Sergisi açılışına Erbaa kaymakamı sayın Erdal Çakır, Erbaa Belediye Başkan Vekili Ahmet Önder, Garnizon Komutanı sayın Yzb. Hakan Yapar Daire amirleri, Sivil Toplum Örgütleri ve Erbaalı halkımız katıldılar.