Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulunda Deniz Feneri'yle ilgili soruları cevapladı. Ergin çevirilerin bittiğini söyledi.
Abone olDeniz Feneri soruşturmasında Almanya'dan gelen dosyanın çevirisi tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cuma gününe kadar konuyla ilgili açıklama yapacak.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulunda sözlü soru önergelerini yanıtladı.
Deniz Feneri e. V. dava dosyasına ilişkin soruyu yanıtlarken Ergin, Türkiye ile Almanya arasında cezai konularda adli yardımlaşmaya ilişkin taleplerin, ceza işlerinde karşılıklı adli yardım Avrupa sözleşmesi hükümlerince yerine getirildiğini söyledi. Ergin, bu talepleri iletmede Adalet Bakanlığının, merkezi makam olarak belirlendiğini anımsatarak, sözleşme çerçevesindeki adli yardım taleplerinin, Türkiye ile Almanya arasında 1974 tarihli protokol gereğince, iki ülkenin dış temsilcilikleri aracılığıyla diğer ülkelere iletildiğini anlattı.
''4 AYI BULDU''
Adalet Bakanı Ergin, daha önce benzer şekilde talep edilen adli yardım evrakıyla ilgili cevapların 5-6 aydan önce bakanlığa ulaşmadığını, bazı durumlarda bu sürenin 1 yıla çıktığını bildirdi. Ergin, Adalet Bakanlığına ulaşan evrakın işleminin ivedilikle yapıldığını, bilgi ve belge temini talebine ilişkin evrakın, Alman makamlarınca ikmal edilerek, Berlin Büyükelçiliğine ulaştırılmasının 4 ayı bulduğunu vurguladı.
Ergin, ''Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının adli yardım talebine cevaben alınan evrakın tercüme ettirilmesi, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının görev ve yetkisi dahilinde bulunuyor'' dedi.
Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığınca 16 zanlı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, Adalet Bakanlığından 24 Nisan 2009'da adli yardım talebinde bulunulduğunu bildiren Ergin, şunları kaydetti:
''Alman makamlarının sorumluluğunda olan adli yardım evrakının düzenleme tarihi 20 Ocak 2009, Almanya Ankara Büyükelçiliğinin üst yazısının tarihi 21 Nisan 2009, evrakın Alman büyükelçiliğince bakanlığımıza elden teslim edilme tarihi ise 24 Nisan 2009'dur. Evrak Alman makamlarınca düzenlendikten tam 3 ay sonra bakanlığımıza, Alman makamlarınca teslim edildi. Diğer dosyada da Alman makamlarının bu evrakları Türkiye'ye ulaştırması 4 ayı almıştır. Bu evraklarla ilgili olarak Adalet Bakanlığında evrakın giriş ve çıkışı arasında 1 ile 4 gün arasında zaman harcaması var. Bunun ötesine bakanlıkta hiçbir aksaklık, gecikme söz konusu olmamıştır.''
Adalet Bakanı Ergin, bakanlığının yazışmalarda üzerine düşeni yaptığını, süreci yavaşlatmayıp, hızlandırdığını ifade ederek, geriye kalanın bağımsız yargının işi oluğunu söyledi.
''VİZE KOLAYLIĞI TALEBİ''
Bakan Ergin, AB üyesi ülkelerle yapılan görüşmelerde, Türkiye'ye yönelik katı vize uygulamasına son verilmesi, vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması taleplerinin dile getirildiğini anlattı.
Bazı ülkelerle vize kolaylıkları içeren ikili düzenlemelerin yapıldığına dikkati çeken Ergin, bunların arasında Schengen üyesi olan İtalya'nın da bulunmasının önemine değindi. Ergin, Schengen'e dahil Estonya ile karşılıklı vize kolaylıklarının sağlanmasındaki çalışmaların sonuçlandırılmak üzere olduğunu, aynı konuda Avusturya makamlarıyla sürdürülen görüşmelerin de ilerlediğini söyledi.