BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,71
ALTIN 2.992,61
HABER /  GÜNCEL

Engin Temel cinayetinde kritik dönemeç

Olay gününe ilişkin yaklaşık 5 bin görüşmeyi içeren telefon trafiği 15 ay sonra polise ulaştı. Kayıtlarda zanlıların izi sürülüyor.

Abone ol

İstanbul Şişli'deki evinin önünde 8 Aralık 2008 günü öldürülen Engin Temel cinayetinde, 15 aydır beklenen ipucu artık polisin elinde. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), cinayet öncesi ve sonrası 1 saat 10 dakikayı kapsayan telefon trafiğine ilişkin dökümleri İstanbul polisine gönderdi. Cinayet masası, 5 binin üzerindeki telefon kaydından katilin izine ulaşmaya çalışıyor.

1 SAAT 10 DAKİKAYI KAPSIYOR
TİB tarafından yapılan çalışma sonucu cinayetin işlendiği Şişli genelinde ve özellikle Engin Temel'in evinin bulunduğu   19 Mayıs Caddesi Dr. M. Hüsnü İsmet Öztürk Sokağı'nda 8 Aralık 2008 sabah 05.30 ila 06.40 arasındaki tüm telefon görüşmelerinin dökümü alındı. TİB, derlediği yaklaşık 5 bin telefon görüşmesine ilişkin bilgileri İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'ne gönderdi. Cinayet Masası dedektifleri dökümlerin gelmesi üzerine işe koyuldu.

ÇAPRAZ İNCELEME BAŞLADI
Münevver Karabulut cinayetini de çözen ekip, telefon görüşmelerini çapraz şekilde inceliyor. Gece-gündüz aralıksız yürütülen çalışmalar sonucu hem azmettirici hem de tetikçilerin izine ulaşılması hedefleniyor.

AKŞAM PEŞİNİ HİÇ BIRAKMADI 'ÖZEL HAYAT' DENDİ
ENGİN cinayetinin ardından polis, katil veya katillerin izini sürmek için detaylı bir soruşturma başlatmıştı. Bölgedeki kamera kayıtları incelendi, Temel'in telefon görüşmelerine bakıldı, aralarında ünlü sanatçıların da bulunduğu 200'ün üzerinde kişinin ifadesi alındı. Ancak herhangi bir sonuç elde edilemedi. Polisin elindeki önemli bir koz baz istasyonlarına düşen telefon dökümleriydi.

4. BAŞVURUDA TAMAM
POLİS bu nedenle mahkemeden dökümleri istedi. 3 kez  'özel hayatın gizliliği' gerekçesiyle izin çıkmadı. Son başvuruda onay geldi ve mahkeme TİB'den dökümlerin polise verilmesini istedi. Ancak bu kez de TİB 'özel hayatın gizliliği' dedi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Hüseyin Bölükbaşı bir üst mahkemeye başvurunca TİB telefon dökümlerini verme kararı aldı.

ZAMAN KAYBI NEDENİYLE SONUÇ ÇIKMAYABİLİR
Telefon dökümlerinin polisin eline 15 ay sonra ulaşması ise zaman kaybı tartışmalarını doğurdu. Uzmanlara göre kayıtların geç gelmesi sorun yaratabilir. Bu süreçten faydalanan profesyonel bir katilin izini kaybettirme şansının olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yine de polisin katile ulaşabilmesi adına telefon dökümlerinin çok önemli olduğunu vurguluyor.