BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Engellilerin özgürlüğü istihdamdan geçiyor!

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilerin özgürlük taleplerine değindi.

Abone ol

Yaşam ve çalışma hakkının gerek özel gerekse devlette dikkate alınması için çalışmaların artması gerektiğini savundu. Engellilerin kamu hizmetlerinden çok daha kolay ve hızlı yararlanması için engelli odaklı yönetimlerin artması çağrısında bulundu.

Milletvekili Sakine Öz’ün Engelliler Günü mesajı şöyle:

“Engellilerimiz, insanca çalışma ve yaşam hakkının sağlanması için taleplerini her geçen gün daha fazla gündeme taşımaktadır. Engeli, engellinin değil, toplumsal ve siyasal koşulların ortaya çıkardığı gerçeğiyle çözüm için yola çıkarsak, çok daha fazla yol alabiliriz.

Engellilerimizin haklarına saygı gösterirken, özel ve kamu kesiminde istihdamı kalıcı hale getirecek politikalar geliştirmek, çağdaş devletlerin en önemli sorumluluklarından birisidir.

“Engelli nüfusumuz iş ve sosyal hizmet bekliyor”

Bugün ülkemizde, farklı engel düzeyinde bulunan yaklaşık 8.5 milyon yurttaşımız yaşamaktadır. Engelli erkek nüfusumuz, toplam nüfusumuzun yüzde 11’ini, engelli kadın sayımız ise yine toplam nüfusumuzun yüzde 14’ünü oluşturmaktadır. Kadınlar, birçok sorununun yanında engelli olmanın getirdiği zorluklarla da uğraşmaktadır.

Sakine Öz, engelli sayısındaki çelişkileri ve düşük istihdamı açıkladı

Sakine Öz, bakanlık verileriyle uzmanların açıklamaları arasında derin uçurum olduğunu ve engelli istihdamında Türkiye’nin büyük sorunlar yaşadığını şöyle vurguladı:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verileri, uzmanların tüm uğraşlarına karşın, kayıtlı engelli sayısını 1.6 milyon olarak belirtmekte ve Manisa’da engelli sayısını 33.310 olarak duyurmaktadır. Oysa biz, gerek Manisa’da, gerekse ülkemiz genelinde bu sayının ne yazık ki çok daha fazla olduğunu, 8 milyonun üzerindeki engellimizin sorunlarının kalıcı bir çözüme kavuşmadığını gözlemleyebiliyoruz.

Engellilerimiz, evlerde pasif konuma atılmaktan, yetersiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden haklı olarak yakınmakta, kendi yaşamlarını kuracak ve kimseye muhtaç kalmayacak bir sosyal yaşam düzeyini ve iş olanaklarını talep etmektedir. Sosyal devlet, tam da engelli sorunları söz konusu olduğunda devreye girmeli, engelli yakınlarının üzerindeki sorumlulukları da en aza indirecek sosyal politikalara imza atmalıdır. Engellilerimizin bakım hizmetlerinden yararlanması, engelli dostu kamu hizmetlerinin her alanda sağlanması için yerel yönetimlerimizin çok daha aktif biçimde çalışması en büyük hedeflerimizdendir.

Firmaların, kanun gereği çalıştırması gereken engelli yurttaş sayımız, beklenenin oldukça altındadır. Kanun gereği, engelli işçi çalıştırması gereken 17 binin üzerindeki işyerinde 81 bin yerine, sadece 61 bin dolayında engelli işçimiz istihdam ediliyorsa, devlette sadece 10 bin engelli işçi ve 27 bin engelli memur çalışıyorsa, burada büyük bir sorun var demektir. Özel sektörde, kanun gereği, en az 20 bin dolayında engelli istihdam açığı varsa, engelli kadın memur oranımızın erkek engelli memura oranı yüzde 20’de kaldıysa, bu istihdam eşitsizliğini gecikmeksizin çözmeliyiz. Her kesimde olduğu gibi, özel sektörümüzün de engellilere daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz.

Engellilerimizin iş ve yaşam hakkı için üzerimize düşen sorumluluğu bugünlerde daha fazla önemsemeliyiz.

“2014 bütçesi, engellileri daha fazla dikkate almalı”

“Engellisine acıyarak değil, sorunlarını duyarlılıkla çözecek bir devlet anlayışıyla birlikte hareket etmeli, özel sektörü engelli istihdamına teşvik etmeliyiz. Bu açıdan, 2014 bütçesinde 4.2 milyar lira tutarında ve 473 bin kadar engellimizin bakım hizmeti almasının öngörülmesi, engelli hakları açısından henüz çok kısa yol aldığımızı göstermiştir.”

Milletvekili Sakine Öz, sözlerini şöyle sürdürdü "Her fırsatta söylediğim gibi, engellilik, kendisini ‘sağlıklı' sayan herkesin, birgün karşılaşabileceği bir durumdur. Önemli olan, hepimizin birer ‘engelli adayı' olabileceği gerçeğiyle hareket ederek gündelik yaşamını sürdürebilmesi ve engellilerin yaşamını kolaylaştıracak, temel haklarını tanıyıp, ‘engellilere engel olmayacak' bir anlayışın geliştirebilmesidir.”