Engelli bir vatandaş tarafından açılan dava sonucunda mahkeme, otoda KDV alınmamasına karar verdi.
Abone olOtoda ÖTV ve MTV'den muhaf tutulan engellilerin KDV engelide kaldırıldı. Engelli bir vatandaş tarafından açılan dava sonucunda mahkeme, otoda KDV alınmamasına karar verdi.
Adana Bölge İdare Mahkemesinde engelli olan bir vatandaşın açtığı dava sonucunda engelli otomobillerinden KDV alınmaması yönünde karar çıktı. Karar gereği engelliler, bundan böyle otomobil alımlarında KDV ödemeyebilecek.
Daha önce araç alımlarında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV'den (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muaf tutulan engelliler, artık araç alımı yaparken KDV'den de muaf tutulabilecek. Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş yaptığı açıklamada Adana Bölge İdare Mahkemesi'nden gelen bu kararın yerinde ve doğru bir karar olduğunu belirterek, kararın 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nun ilgili maddelerindeki ulaşılabilirlikle örtüştüğünü, bu davayı açan engelli arkadaşları Mulla Karaca'ya da göstermiş olduğu mücadelesinden dolayı camiaları adına tebrik etti.
Boztaş, engelli plakalı otomobillerdeki 5 yıllık satış kısıtlamasının 5378 sayılı özürlüler kanunu ve anayasanın 10. maddesiyle de örtüşmediği, H sınıfı ehliyeti olan fakat engelli otomobili alma hakkı bulunmayan engellilerin de (işitme engelliler, tek gözünde görme yetisi kaybı olanlar gibi) bu haklardan faydalandırılmadığı ve ayrımcılık yapıldığını belirterek bu hususlarda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini de söyledi. Boztaş açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Eğer belli bir hak veriliyorsa engellilerin tümünü kapsaması gerekmektedir. Bilindiği üzere yüzde 40 ve üzeri işgücü kaybı olan vatandaşlarımız engelli sayılmaktadırlar. Bu şekilde bir ayrımımız var zaten; bunun üzerine yeniden bir ayrım yapılması mantığa uymamaktadır."
ŞİMDİLİK KDV ÖDEMEMENİN KOŞULU DAVA AÇMAK
Engellilerin KDV istisnasından yararlanmak için yapılması gerekenleri söyleyen Boztaş, "Her şeyden önce bu hak sadece dava süreci ile elde edilebiliyor. Onun için, sıfır araç alımında önce KDV'yi ödememek için; Vergi dairesine başvuru yapmak , oradan red kararı geldiğinde mecburen KDV'yi ödemek, ama hemen sonra da bu emsal karar doğrultusunda dava açıp bu ödenen KDV'yi geri almak lazım. Vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Bu nedenle 30 gün içinde araç alan kişiler ancak bu haktan yararlanabilir. Bu süreyi aşan kişilerin dava açma hakları da ortadan kalkmış oluyor" diye konuştu.