Avrupa ve Asya'yı demiryolu ile birleştirecek olan Marmaray Projesi, ulaşımda büyük sıkıntılar yaşayan engellilere büyük konfor sağlayacak.
Abone olEngelli vatandaşların sosyal hayata katılabilmelerinin önündeki en büyük engel, ulaşım araçlarının engellilerin kullanmasına elverişli halde olmaması. Otobüs, minibüs, tramvay, deniz otobüsleri, metro ve taksi gibi toplu ulaşım araçlarını kullanan engelli vatandaşlar, büyük zorluklar yaşarken, sadece bu yüzden dışarı çıkmak zulüm haline geliyor. Kent yaşamının kolaylıklarından en fazla yararlanması gereken kesimlerden biri olan engelliler tam aksine bu sorunlar yüzünden kentten kopuk bir hayat yaşamak zorun kalıyor. Kısa mesafede bile ulaşım sıkıntısı yaşayan engelli vatandaşlar için, kent içinde yapmak istedikleri uzun mesafeli seyahatler ise adeta ulaşılamaz bir gaye gibi gözüküyor. Avrupa Birliği'ne uyum çalışmalarının kapsamında da olan bu sorunla alakalı somut adımlar henüz atılmazken, asrın ulaşım projesi olarak adlandırılan Marmaray Projesi, engellilerin sıkıntılarına da çözüm olmak için harekete geçti. Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) yetkililerinden alınan bilgiye göre proje kapsamında engelliler için her şey düşünülmüş. İstasyonun içi ve dışında yapılacak çalışmalarla, engellilerin ulaşımda rahat etmesi sağlanacak. Engellilerin trene yardım olmaksızın binmesi için rampa yapılırken, istasyon içinde engellilerin çarpmasına yol açacak herhangi bir çıkıntı yapılmayacak. İstasyona ulaşım ve istasyondan çıkışlar için özel asansörler konulacak. Bilet hollerine engelliler için ayrı bir giriş kapısının olması sağlanacak. Herhangi bir kazaya meydan vermemek için güvenlik görevlilerinin gözetimi olacak. Ayrıca fiziksel engelliler için düzenli aralıklarla yapılmış özel dinlenme yerleri olacak. Görme engelliler için de özel bantlar inşa edilecek.
Marmaray'la gelecek kolaylıklar
Eğer cadde ile giriş yapısı arasında kot farkı mevcut ise özürlü yolcuların istasyona erişebilmeleri için rampa yapılacak
Yüzeyden platforma kadar tekerlekli sandalye ile kolayca ulaşımı sağlayacak asansörler konulacak
İstasyon içinde yer alan kot farkı rampa yapılarak engelli yolcunun kullanımını kolaylaştıracak
Bilet hollerinde engelliler için ayrı bir giriş kapısı ayrılarak istasyon görevlisinin gözetimi sağlanacak
İstasyon içinde duvarlara 2 metreden daha aşağı bir konumda engelli yolcunun çarpmasına neden olacak hiçbir çıkıntı yapılmayacak
Tüm geçiş ve koridorlar tekerlekli sandalye ile yolculuk eden bir yolcunun geçişine uygun genişlikte olacak.
Görme özürlü yolcuların asansör ve rampalar ile platform üzerinde rahatça hareket edebilmeleri için özel bantlar döşenecektir.
Fiziksel özürlü yolcular için, erişim yolları üzerinde 30 metreyi aşmayan düzenli aralıklarla yerleştirilmiş oturma sıralı dinlenme yerleri olacaktır.
Tüm bu tasarım kriterleri göz önünde bulundurularak istasyonlar tasarlandı ve tüm istasyonlarda özürlü asansörleri bulunuyor.