Ankara'nın Kocatepe Camisi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarında engelli vatandaşlar da düşünüldü.
Abone olAnkara'nın simgesi olan Kocatepe Camisi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarında engelliler de düşünüldü.
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İnşaat Emlak Müdürü Mehmet Yıldırım, Şubat ayında başlattıkları restorasyon çalışmaları çerçevesinde, katlarda akıntılardan ve kirlenmeden kaynaklanan bozulmaların tamir edildiğini söyledi.
Çok kirlenen yüzeylerin badana ve boyasıyla alakalı çalışmaların sürdüğünü anlatan Yıldırım, bozulan süslemelerin de eksisine göre yeniden düzenlendiğini belirtti.
RESTORE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Yıldırım, caminin dış cephesinde çeşitli nedenlerle bozulmuş ve kirlenmiş yüzeyler bulunduğunu, buraların da onarım ve temizliğinin yapılmaya başlandığını vurgulayarak, temizlik işlerinin iki aya kadar bitirilmesinin planlandığını ifade etti.
Caminin açılışının 1987 yılında yapıldığını hatırlatan Yıldırım, o tarihten bu zamana kadar bu konularda kapsamlı bir çalışma yapılmadığını anlattı.
Yıldırım, önceki senelerde caminin kubbe kurşun kaplamalarının yapıldığın, halıların yenilendiğini, ısınma sistemivle ses sisteminin rehabilitasyonunun yapıldığını dile getirerek, çalışmalara bu sene hız verdiklerini söyledi.
ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR
Engelliler için geçmiş yıllarda avlunun üst kısmına, cenazelerin getirildiği yere çıkılması amacıyla bir rampa yapıldığını ancak engellilerin camiye giremediğini ya da çok zor şartlar altında girdiklerini vurgulayan Yıldırım, caminin ana kapısının yanına bir asansör koyacaklarını kaydetti.
Yıldırım, engellilere başlattıkları asansör çalışmasında beton kesim aşamasında olunduğunu belirterek, yerleştirilecek asansörün siparişinin de yurt dışından verildiğini kaydetti.
Mehmet Yıldırım, ''Asansörün siparişi de verilmiş durumda. Sanırım en fazla 3-4 ay içerisinde bu çalışma sonuçlanmış olacak ve engelli vatandaşlarımız da caminin içine girme şansını yakalayacak. Bu konuda bize çok talep geldi. Bu taleplerin yerine getirilmesi noktasında epey bir çalışma da yaptık, çünkü mimari yapıyı bozmadan yapmamız gerekiyordu. Uygun bir nokta tespit ettik, o noktada çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.
Asansörün 630 kilo taşıyabilecek kapasitede olacağını anlatan Yıldırım, ayrıca istenmeyen bir durum yaşanmaması için şeffaf bir asansör olacağını bildirdi.
Abdest alma yeri ve tuvalet mekanlarının yeniden düzenlenmesi için çalışmalar yapıldığını ve bu doğrultuda caminin doğu tarafında bulunan yerde gerekli tadilat çalışmasının başladığını dile getiren Yıldırım, buraları yıkıp günün şartlarına göre yeniden yapmaya çalışacaklarını söyledi.
RAMAZAN AYINA KADAR BİTMESİ HEDEFLENİYOR
Yıldırım, tüm çalışmaları yıl sonuna kadar bitireceklerini, ancak hedeflerinin Ramazan ayına kadar olduğunu dile getirdi.
Caminin doğu cephesinde kadınların ibadetlerini yerine getirirken çocuklarını bırakabilecek bir alan oluşturacaklarını vurgulayan Yıldırım, kadınlar için bir de danışma yeri gibi bir yer kurmak istediklerini belirtti.
Yıldırım, avlunun kaplamasının da değişmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için de kaynağa ihtiyaç duyduklarını ve sponsor bulabildikleri taktirde avluya ilgili işleri de bu yıl içinde bitirebileceklerini söyledi.
1967 yılında temeli atılan ancak yapımı yavaş ilerleyen caminin inşaatını ve malvarlığını 1981'de Türkiye Diyanet Vakfı devraldı. Bu tarihten sonra yapımı hızlanan caminin açılışını 1987'de dönemin Başbakanı Turgut Özal yaptı.