Adana’da 2 yaşında ateşli hastalık geçirdiği sırada vurulan iğneden dolayı belden aşağısı felç olan bir kişi kendi gibi engelli bir kadınla ...
Abone olAdana’da 2 yaşında ateşli hastalık geçirdiği sırada vurulan iğneden dolayı belden aşağısı felç olan bir kişi kendi gibi engelli bir kadınla evlenip, 3 çocuk sahibi oldu. Baba 28 yıldır Atatürk Parkı’nda seyyar satıcılık yapıp 3 kızının da üniversite okumasını sağladı.
Emrullah Maksom (53) 1960 yılında esnaflık yapan bir babanın ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi. 2 yaşına geldiğinde ateşli bir hastalık geçirdi. Babası Maksom’u doktora götürdü burada çok ateşli olmasına rağmen iğne yapıldığı için Maksom’un belden aşağısı bir daha tutmadı. 51 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum hayat yaşayan Maksom, hiç yılmadan hayat ile mücadele etmeye devam etti. Küçük yaşta babasıyla birlikte bakkal dükkanını işletmeye başladı. Bu sırada 1984 yılında kendi gibi 2 yaşında ateşli hastalık sırasında iğne yapıldığı için belden aşağısı tutmayan Meral Maksom (49) ile evlendi. Evlendikten sonra tek odalı bir evde yaşayan Maksom, babasıyla birlikte çalışmaktan vazgeçerek kendisine bir engelli motosikleti alıp Atatürk Parkı’nda 1985 yılında çakmak satmaya, ayakkabı boyamaya, ayrıca süs eşyaları da satarak evini geçindirmeye başladı. Maksom’un 1986 yılında Mukime Maksom (27), 1987 yılında Mahbube Maksom (26) ve 1992 yılında Merhamethan Maksom (21) ismini verdiği çocukları oldu. Baba Maksom bu çocukları okutmak için gece-gündüz demeden çalışmaya devam etti. Hiç kimseden yardım almadan Atatürk Parkı’nda seyyar satıcılık yaparak çocuklarını okuttu. Maksom 1998 yılında Atatürk Parkı’na gelen güvercinlere yem alıp atmaya başladı. Daha sonra güvercinler çoğalınca yem alıp satmaya başladı. 15 yıldır da güvercinlere yem satarak geçimini sağlıyor. Bu sırada da Maksom’un çocukları büyüyerek ünivirseti çağına geldi. Çocuklardan Mukime Maksom Çukurova Üniversitesi Ebe-Hemşirelik Bölümü’nü bitirip Şanlıurfa’da işe başladı. Mahbube Maksom ise Selçuk Üniversitesi Anaokulu Öğretmenliği’ni bitirerek önce Şanlıurfa’da sonra Adana’da görev aldı. 21 yaşındaki Merhamethan ise Ayfon Kocatepe Sınıf Öğretmenliği 3. sınıfta okuyor. Baba Maksom güvercin yemi satarak bütün çocuklarının üniversite okumasını sağladı.
Maksom engelli olmasına rağmen hayat mücadelesinden hiç yılmadığını belirterek, "İnsanın engeli uzuvlarında değil beynindedir. Benim sakat olmam iş yapmama ya da evlenmeme engel değildir. Bende sağlam insanlar gibi evlendim, çocuklarım oldu, 28 yıldır çalışıyorum. Önemli olan insanın çalışma azminin olması. Kendine güvenip kimseye el açmadan hayatını sürdürmesidir" dedi.
Emrullah Maksom, güvercin yemi satarak 3 kızını da üniversite okuttuğunu ikisinin okulu bitirerek işe girdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bugün Babalar Günü ben kızlarımı böyle meslek sahibi olduğunu gördükçe gurur duyuyorum. Onlarda her zaman benimle gurur duyuyor. Ben onlara emek verdim onlarda benim emeğimi boşa çıkarmadı. Ben onlar dünyaya geldiğinde Allah’ım bana hayırlı bir evlat olsunlar demiştim onlar da öyle oldu."
(İHA)