BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Enerjide dev işbirliği

Park Holding, Çinli Harbin International ile işbirliği anlaşması imzaladı

Abone ol

Park Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Şener, Çinli Harbin Electric International ile üretim, santral işletmesi ve madencilikte işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Şener, ilk aşamada yurtiçinde Konya’da, yurtdışında ise Kosova’da ortak santral projesi gerçekleştireceklerini belirtti.

Park Holding, toplam 51 bin megavatlık yıllık üretim kapasitesiyle Çin’in enerji sektöründeki köklü firması Harbin Electric International ile üretim, santral işletmesi ve madencilik alanlarında işbirliği anlaşmasına imza attı. İşbirliği anlaşmasıyla kendi tecrübelerini küresel bir ölçeğe taşımak için önemli bir adım atmış olduklarını söyleyen Park Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Şener, işbirliğinin ilk aşaması olarak da Konya Ilgın’da 600 megavatlık bir santralı hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

Şener, böylece bin megavat olan üretim kapasitelerinin de toplamda bin 600 megavata çıkacağını kaydetti. Harbin International’ın 30 bin megavat kömür, 10 bin megavat hidroelektrik, 6 bin megavat gaz ve 5 bin megavat nükleer üretim kapasitesi olduğunu kaydeden Şener, “Biz de Türkiye’de kömür madenciliğinde devletten sonra en büyük şirketiz, elektrik üretiminde önemli bir paya sahibiz. Yani iki grubun işbirliğiyle yaratılacak sinerji daha pek çok ortak projeyi doğuracak” dedi.

‘ÖZELLEŞTİRMELERLE İLGİLENİYORUZ’

Şener, Harbin International ile ilave kömür sahalarını devreye alacaklarını dile getirirken, özelleştirmelerle de ilgilenebileceklerini ifade etti. İşbirliği derecesi ve içeriğinin projeden projeye değişebileceğini kaydeden Şener, “Türkiye dışındaki sahalarda ağırlıklı olarak kömüre dayalı, ama uygun şartlar oluşursa yenilenebilir enerjide de beraber faaliyet göstereceğiz” diye konuştu. Şener, yurtdışındaki ilk işbirliğinin de Kosova’da hayata geçeceğini açıkladı.

‘ÇEVRE ÜLKELER RADARIMIZDA’

Şener, Park Holding’in Kosova’da 600 megavatlık yeni bir santral yapımı ve 600 megavatlık bir santralın rehabilitasyonu için kısa listeye kaldığını hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Kosova’da takvim aşağı yukarı belirlendi, sene sonunda projenin verilecek yeni tekliflerle yürümesini bekliyoruz. Burada da Çinli Harbin ile beraber yer almayı planlıyoruz. Kosova’nın ardından çevre bölgelerde de yeni fırsatlara bakacağız. Yunanistan ve Bulgaristan radarımızda olacak ülkeler olabilir. Bunun haricinde Avrupa bölgesinde başka fırsatları da değerlendireceğiz.”

YERLİ KAYNAKLARLA 350 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZŞener, Türkiye’deki yerli kaynakların kullanılmasına büyük önem verdiklerini belirterek, “Yerin altından kaynağı çıkarıp, işleyip, katmadeğer yaratıyoruz” dedi. Şener, toplamda 300-350 milyon dolar seviyesinde ihracat yaptıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kömüre ve yerli kaynaklara çok inanan ve hiçbir şekilde döviz tüketimine dayanmayan, tamamen yerli kaynaklarla beslenen, net ihracat yapan bir kuruluşuz. İlk yatırım boyutunun dışında hiç ithal girdimiz yok. Bunu çok önemsiyoruz, bundan sonra da böyle devam etmek istiyoruz.”

ÇİN’DE HİDRO ENERJİ PAZARININ 3’TE 2’Sİ HARBİN’İN

1951 yılında tohumları atılan Harbin International, bugün proje geliştirmeden üretime, mühendislikten inşaata kadar enerjinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteriyor. Harbin, Çin pazarında termal enerjinin 3’te 1’i, hidro enerjinin ise 3’te 2’si kadar pazar payına sahip. Çin’in aynı zamanda en büyük elektrik teçhizat üreticisi olan Harbin’in Hindistan, Vietnam, Bangladeş, Pakistan gibi pek çok ülkede devam eden projeleri bulunuyor.