Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜPRAŞ’ın, Kuzey Irak petrolüyle alakalı herhangi bir talebinin olmadığını açıkladı. Bakan Yı...
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜPRAŞ’ın, Kuzey Irak petrolüyle alakalı herhangi bir talebinin olmadığını açıkladı. Bakan Yıldız, bir enerji kesintisinin de söz konusu olmadığını söyledi.
Bakan Yıldız, Dedeman Otel’de düzenlenen “Birleşmiş Milletler Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji Konferansı”nın açılışına katıldı. Konferans sonrası basın toplantısı düzenleyen Bakan Taner Yıldız, Irak petrolüyle ilgili soruları yanıtladı. Yıldız, “Türkiye şu anda ham petrol tedarikini Irak gibi, İran gibi, Suudi Arabistan, Rusya gibi yaklaşık 13 ülkeden yapıyor. Bu ülkelerin sayısı miktarı bir yandan artırır, bir yandan azaltır. Şu anda ham petrolü işleyecek olan TÜPRAŞ, Kuzey Irak petrolüyle alakalı herhangi bir talebinin olmadığını söyledi. Bunu alacak ve rafine edecek olan TÜPRAŞ’tır. Biz Bağdat’la ilişkilerimizi şu anda kamuoyunun algısından çok daha üst düzeyde götürmek durumundayız. Şu anda da onu yapıyoruz. Türkiye ham petrol tedarikinin en yüksek aldığı yaklaşık 6 küsur milyon tonla Irak’tan yapmaktadır. Irak bizim için önemlidir, biz de Irak için önemliyiz. Şu anda Güney’de aldığımız işlerin toplam tutarı 25,5 milyar dolardır. Türkiye’nin hissesine 5,5 milyar dolarlık kısmı düşmektedir. Biz Irak’la işlerimizi son derece iyi bir seviyede götürüyoruz. TÜPRAŞ yarın bakarsınız bu petrole de talip olabilir ama bugün itibariyle herhangi bir Kuzey Irak petrolüne ihtiyacının olmadığını söyledi” dedi.
Türkiye’nin CERN’e ortak üye olmasıyla ilgili soru üzerine ise Yıldız, CERN’in çok önemli olduğunu vurguladı. CERN’de sadece bilimselliğin geçerli olduğunu belirten Yıldız, “Yaklaşık 7 küsur milyar Euro’luk yapılan yatırımın yerin altında yaklaşık 80 ila 100 metre civarında farklı kodlarla yapılan 27 kilometrelik o hattı dün bir mühendis heyecanıyla izledim. Türkiye bir dönüm noktasından geçiyor. Türkiye oraya bir ortak üye oldu ve bu tam üyelik için son gelinen aşamadır. Tam üyelik için ödeyeceğimizin aidatların, alacağımız bilimsel katkılarla mütenasip olmadığını gördük. O yüzden bir kademe araya koyduk. Akademisyenlerimize, özel sektöre, sanayicilerimize, kamuoyu bir performans yönetimi koyuyoruz önümüzdeki 3 yıl içerisinde. Onun üzerine tam üye olabiliriz” diye konuştu.
“BUGÜN İTİBARİYLE SEVKIYATI YAPABİLİRİZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir soru üzerine de Irak petrolünün şu anda 2,5 milyon varili bulduğunu belirterek, “Kuzey Irak’a ayırdığımız tanklar da doldu. Satışı için herhangi bir problem bulunmamakta. Bu petrol Irak’ın petrolü, satacak olan da Iraklılar, dünya piyasasına sunacak olan da Iraklılar. Aldığımız duyumlar ve yaptığımız konuşmalar bu petrolün satıldığını bize söylediler. Tabii prosedür de şunu söylüyor; normalde yaptığımız sözleşme Halk Bankası’nda hesap açılır, yapılan satışlar Halk Bankası’na yatırılır ve bu hem Bağdat, hem de Erbil’le şeffaf olarak bu bilgiler paylaşılır. Başından beri söylediğimiz ve her bir varilin aktarılmasıyla alakalı Bağdat’ın göstereceği yetkiliyle beraber Erbil ve Türkiye’deki yetkililer hep beraber onun sevkiyatını yaparlar, paralarını da Halk Bankası’na yatırırlar. Biz bu süreç için hazırız. Halk Bankası’na para yatırmanın yetki belgesiyle yapılacağını biliyoruz. Mutlaka bunlar da hazırlanacaktır. Biz bugün itibariyle de sevkiyatı yapabiliriz yeter ki bu şartlar yerine gelsin” dedi.
“TAZMİNAT KARARI ENERJİYLE ALAKALI YAPACAĞIMIZ İŞLERİ VE İŞBİRLİĞİNİ ETKİLER”
Güney Kıbrıs’ın 1994 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’na dair açtığı tazminat davasına ilişkin Türkiye’nin 90 milyon Euro tazminata mahkum edilmesiyle ilgili soruya da yanıt veren Yıldız, “Tazminat kararı bizim enerjiyle alakalı yapacağımız işleri ve işbirliğini tabii ki etkiler. Biz enerjinin bir gerginlik aracı olarak değil, bir uzlaşı aracı olarak kullanılmasına dikkat ederiz ve burada Güney Kıbrıs yerel yönetiminin şu ana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle beraber yaptığı görüşmelerdeki yumuşamaların, iyileşme emarelerinin tabii ki kesintiye uğramaması lazım. Münhasır ekonomik sahada ve sınırları tartışılan ekonomik sahada yapılan herhangi bir araştırmanın, herhangi bir verginin ve herhangi bir gelirin Kıbrıs’ın tamamı tarafından değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
“Ukrayna krizinin Türkiye’ye özellikle doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı konularda sıkıntı doğurmayacağına inanıyorum” diyen Yıldız, böyle bir öngörüleri olduğunu söyledi.
“ENERJİ KESİNTİSİ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Barajlarımızdaki su seviyesinin son iki haftalık yağışlarla beraber son derece iyi bir performans gösterdiğini belirten Bakan Yıldız, “Hala geçen yılın rakamlarına ulaşmış değil. Enerji sektörü açısından herhangi bir enerji kesintisi söz konusu değil. Herhangi bir enerji arzıyla ilgili sıkıntı bulunmamaktadır. Yağışların az olması bizim diğer kaynaklardan üreteceğimiz anlamına gelir” dedi.
(İHA)