İspanya'nın özerk bölgelerinden Endülüs'te özerk yönetim, Gırnata'nın işgaline farklı bir şekilde protesto etti.
Abone olİspanya'nın özerk bölgelerinden Endülüs'te (Junta de Andalucia), Gırnata'nın müslümanların elinden alınışını UNESCO'nun somut olmayan kültürel miraslar listesine dahil edilmesi teklifi bölgesel yönetim nezdinde kabul görmedi.
Endülüs Bölgesi Demokratik Belleği Genel Müdürü Luis Naranjo, Halk Partisi (PP) üyelerinin verdiği yasa tasarısını "uygunsuz" gördüğünü söyledi.
Müslümanların 2 Ocak 1492 tarihinde, Katolik Krallar ünvanıyla anılan Kastilya kraliçesi I. Isabel ve Aragon kralı II. Ferdinand tarafından yurdundan çıkarıldığı "tarihi olayın açıklanması, incelenmesi ve entegre edilmesi" gerektiğini ifade eden Naranjo, bunun bir şenlik şeklinde kutlanmasından yana olmadığını belirtti.
"Hoşumuza gitse de gitmese de Gırnata'nın alınması bir çok insanı dışladı, dinini değiştirmeye zorlandı ve şiddet kullanılarak gerçekleştirildi" diyen Tarih Belleği genel müdürü Luis Naranjo, demokratik değerlerin pekiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Gırnata'nın düşüşünden beri her sene düzenlenen törene bu sene Endülüs Bölgesel yönetiminden hiç bir yetkili katılmadı. Gırnata (Granada) Belediyesi'nden bir tek PP hükümetinin ekibi ve Demokrasi ve İlerici Birlik'ten (UPyD) bir Konsey üyesi iştirak ederken, Sosyalist Parti (PSOE) ve Birleşik Sol (IU) grupları törende yer almadı.
Törene toplamda 300'den fazla kişi katılırken, sağ ve sol grupların geleneksel hale gelen karşılıklı protestolarında herhangi bir tatsız olay yaşanmadığı kaydedildi.