BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,86
ALTIN 2.972,93
HABER /  GÜNCEL

Endonezya'da polis adayı kadınlara 'bekaret testi'

İnsan Hakları İzleme örgütü, Cakarta'da polis adayı kadınlara bekaret testi yapıldığını raporladı. Polis sözcüsü ise bekaret testinin, tüm adaylara uygulanan zorunlu sağlık testlerinin bir parçası olduğunu ileri sürdü.

Abone ol

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da polis olmak için başvuru yapan kadınlara bekaret testi yapılması tepkiye neden oldu.

İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), ülkede altı kentte konuyu araştırarak bir rapor yayımladı.

Raporda, polis olmak için başvuran kadınların evlenmemiş ve bakire olmasının talep edilerek kadınların aşağılandığı belirtildi.

Raporda polis olmak için başvuran bir kadının "Çok travmatik ve acı veren bir işleme tabi tutuldukları" yönündeki ifadelerine de yer verildi.

Yaşadıklarını anlatan 19 yaşındaki bir kadın ise şöyle konuştu: "O korkunç deneyimi hatırlamak bile istemiyorum. Çok aşağılayıcıydı."

Bir başka kadın da yaşadıklarını "Neden elbiselerimizi tanımadığımız insanların önünde çıkarmamız gerekiyor? Bu gerçekten gerekli mi? Bence buna bir son verilmeli" sözleriyle aktardı.

Teste karşı olmadığını söyleyen bir kadın ise "Ama test yapılırken odada çok fazla insan vardı, özel hayatımız ihlal edildi" dedi.

HRW Kadın Hakları Sorumlusu Nisha Varia, aslında bu testlerin hem Endonezya polisinin işe alım yönetmeliğiyle çeliştiğini hem de kadınların insan haklarını ihlal ettiğini belirtti.

Varia, "Endonezya polisi bekaret testiyle ayrımcı uygulamalarını meşrulaştırıyor, kadınlara zarar veriyor ve onları aşağılıyor" şeklinde konuştu.

Endonezya polisi sözcüsü Ronnie Sompie ise, bekaret testinin, tüm adaylara uygulanan zorunlu sağlık testlerinin bir parçası olduğunu ileri sürdü.

Sompie, testlerin adayların cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olup olmadığını tespit için yapıldığını söyledi.

Polis sözcüsü bakire olmayan kadınların işe alınmaması gibi bir prosedür olmadığını savundu.

Ancak HRW raporunda polisin internet sayfasından "Polis olmak isteyen kadınlar bekaretine sahip çıkmalı" ifadesinin paylaşıldığı belirtildi.

Endonezya polisi ise bu sitenin resmi olmadığını ve polisin uygulamasını yansıtmadığını öne sürdü.

AFP Haber Ajansı, 400 bin kişilik Endonezya polisinin yalnızca yüzde üçünün kadınlardan oluştuğunu yazdı. Ajansa göre Endonezya polisi, kadın çalışan sayısını artırmak için bir adım attı.

Geçen sene de ülkede bekaret üzerine benzer bir tartışma yaşanmıştı.

Bir kent eğitim müdürünün ortaokuldan mezun olan kızların liseye gidebilmesi için bekaret testinden geçmesi önerisini sunması, toplumda tepkiyle karşılanmıştı.