BIST 10.009
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.054,50
HABER /  GÜNCEL

Encümeni Danişin haberi yok!

Encümeni Daniş başkanı Necmettin Karaduman Ergenekon'la ilgili çok ciddi bir uyarıda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER

Son günlerde Türkiye akil adamların toplanıp fikir alışverişi yaptığını öğrendi. Toplantılara Encümen-i Daniş toplantıları deniyordu ve ne kadar büyük adam varsa hepsi o toplantılara katılıyordu. Bunu duyanlar hemen "Ergenekon'un onlar planladı" deseler de bu toplantıların Osmanlı'dan beri yapıldığı ortaya çıkınca herkes sus pus oldu.

CNN Türk'e konuşan Encümeni Daniş'in şimdiki başkanı Necmettin Karaduman hem toplantılarını anlattı, hem de Ergenekon'u yorumladı. Kamuoyundaki "siyasi iktidarı rahatsız edenler gözaltına alınıyor" imajının silinmesi gerektiğin söyledi.

ERGENEKON'DAN HABERİMİZ YOKTU

Ergenekon diye bir örgütten daha önce haberleri olmadığını söyleyen Karaduman "bulunan silahlara bakınca bir faaliyete girişme düşüncesi var. Ama bu faaliyetin amacı nedir, nereye ulaşmak istiyorlardı. Bunu açığa çıkaracak olan yargıdır" dedi ancak yine de temkinli yanaşmaktan geri kalmadı. Sorgulanan herkesin suçlu olmayacağının altını çizdi: "Bazı insanlar sorguya alınabilir. Bunlarla ilgili bir soruşturma yürütülebilinir. Ama kimse soruşturma sonuçlanana kadar suçlu sayılamaz." dedi.

"SİYASİ İKTİDAR ODAKLARINI RAHATSIZ EDENLER GÖZALTINDA" İMAJI

Başkan Karaduman davanın kamuoyunda algılanış biçiminin çok tehlikeli olduğunu belirtiyor: "Bu dava nedeniyle kamuoyunda bazı kesim ve kişilere gözdağı verilmeye çalışıldığına ilişkin bir izlenim doğmuştur.  Bu izlenim fevkalede tehlikelidir. Demokratik toplumlarda siyasi tartışmalar olur. Bu tartışmaların bir tarafında basın vardır. Bir tarafından muhalefet partilerine ilişkin insanlar vardır ve diğer tarafta da partilere mensup olmayan aydınlar vardır. Herkes düşüncesini özgürce söyleyebilmelidir. Bu düşünceler siyasi iktidar odaklarını rahatsız ediyorsa bundan dolayı o insanlar hakkında bir işleme girişilmesi elbette ki çok tehlikelidir ve sakıncalıdır. Toplumda çatışmalara sebep olur. Bu izlenimi ortadan kaldırmak gerekir. Bunu da yapacak yargıdır.

ENCÜMENİ DANİŞ'TE ERGEKON KONUŞULDU MU ?

Peki Ergenekon hiç Encümen-i Daniş toplantılarında gündeme geldi mi? Karaduman bu konuda şunları söylüyor. "Yalnızca bir önceki toplantıda biraz üzerinde duruldu. Ben silahlarla ilgili bugün söylediklerimi o gün de söyledim."

DERİN DEVLETLE ALAKASI YOK

Karaduman'ın özellikle altını çizdiği diğer bir konu ise Ergenekon'un kesinlikle derin devletle bir ilişkisinin olmadığı... "Devletler arasındaki savaşlar bir açık, bir de gizli cereyan eder. Derin devlet dış tehlikelere karşı alınan tehlikelerin toplamıdır." diyor.

ENCÜMENİ DANİŞ NEDİR?

Encümeni Daniş'i ise bir düşünce topluluğu olarak açıklıyor. Toplulukla ilgili "Devlete yön vermeye kalkıp, devlete akıl fikir vermeye kalkacak bir kuruluş hatıra gelmemelidir. Bu topluluk, çok eski bir tarihten beri bu isim altında faaliyetini sürdürür." diyor.

Ve Encümeni Daniş'i şöyle anlatıyor:  

"Devlette yüksek görevlerde bulunmuş insanlar, zaman zaman biraraya gelerek yaptığı sohbet toplantıları. Bu toplantılarda memleket ve dünya meselelerinin değerlendirildiği düşünce kuruluşudur. Bunun ötesinde hiç bir amacı yoktur. Bu toplantılarda çok önemli dünya satında çok önemli olaylar cereyan ederse o zaman bir katkı sağlamak amacıyla görüşlerimizi cumhurbaşkanları, başbakanlık ve meclis başkanlığına sunarız. Bu da çok nadir olur. Bu tamamen çok önemli olayların cereyan etmesine bağlıdır."

TAVSİYELERDE BULUNDUK

"Ergenekon yargı organlarının görevidir. Yargı organlarının işlerine müdahil olmamak gerekir. Bu yönde bir tavsiyemiz olmuştur. Dileriz ki ne biz söyleyelim, ne bir başka organ söylesin. Ben Türk yargısının bağımsız olduğuna inanıyorum. Yargıda da tarafsızlığını yitirmiş insanlar olabilir. Ama yargıda bu oran diğer birimlere kıyasla çok daha azdır."

GÜL'E NELER TAVSİYE ETTİLER?

Karaduman Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de bir rapor gönderildiğini söyledi: "2003 yılının başında bir yazı göndermişiz. Irak harekatıyla ilgili bir rapor olabilir. Başbakanlığı döneminde göndermişiz. Ondan sonra Erdoğan, Gül veya Toptan'a bir rapor göndermedik. Çünkü çok önemli nitelikte bir olay cereyan etmediği için buna gerek duymadık. Olsaydı eskiden olduğu gibi yine tavsiyelerimizi iletirdik." dedi.

ENCÜMENİ DANİŞ'İN ÜYE SAYISI NEDİR?

Karaduman'ın söylediğine göre Daniş üyeleri 25/30 kişiden oluşuyor. "Bu sayıyı artırırsak bu sohbet toplantısı ötesine geçer" diyor.

Daniş'e üye olmak için ise gerekli şartlar şunlar:

-Devlette yüksek görevler yapmış olmak.
-Ayrılan (yaşlılık) kişinin yerine o kişi katlır