BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

1-deccal (antichrist) (2009): trier’nin ‘kıyamet öncesi’ sürece bakışını anti-hıristiyan bir görüşle ve sert bir üslupla yoğuran son üçlemesinin ilk başyapıtı. üç bölüm ve görsel üslupla yol alan, kötülüklerin yarattığı ‘tersine bir dünya’ portresinin ya da ‘son’a götürme jimnastiğinin adresi....

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

1-Deccal (Antichrist) (2009): Trier’nin ‘kıyamet öncesi’ sürece bakışını anti-Hıristiyan bir görüşle ve sert bir üslupla yoğuran son üçlemesinin ilk başyapıtı. Üç bölüm ve görsel üslupla yol alan, kötülüklerin yarattığı ‘tersine bir dünya’ portresinin ya da ‘son’a götürme jimnastiğinin adresi. ‘Dogma manifestosu’na kattığı stilize dokuyla eşsiz bir sinema şöleni kıvamında...

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

2-The Day The Earth Caught Fire (1961): Tür sinemasının saklı ama emekçi yönetmenlerinden Val Guest’in ‘nükleer silah’ korkusu üzerine kurguladığı bir kıyamet filmi mizanseninin ürünü diyebiliriz. Yalnızlık, sevgisizlik ve iş hayatı ile örülü yaşamların bir anda ‘dünyanın düzeni değişti güneş yaklaşıyor, felaketler geliyor!’ tümcesiyle kaosa girmesinin hikayesi. Elbette yüksek bir ‘her şey Allah’a kaldı’ melankolisi eşliğinde!

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

3-Kehanet (Knowing) (2009): Parapsikolojik felaket filmi formülünü geleneksel felaket filmlerinin ‘inat’ına bozup ‘kıyamet’e yönlendiren, bunun arkasına da ‘küresel ısınma’ paranoyasını alan bir Alex Proyas mucizesi denebilir. Nicolas Cage’in belki de son yıllardaki tek akılda kalan eseri, ‘ya sonra ne olacak?’ düşüncesi üzerine sunduğu egzersize ulaşırken ‘gizemli’ tablosuyla da dikkat çekiyor. Kıyametin alametini incelemeye alırken, tarafını da iyi belirliyor.

En unutulmaz 12 kıyamet filmi

4-On the Beach (1959): İsmi konmayan bir nükleer savaşın etkisini azaltmak için Avustralya’ya sığınan bir Amerikan denizaltısının ‘huzur’ arayışının öyküsü. Herkesin köşesine çekilip ‘acıklı son’u beklediği eser, aşklar, politikalar, huzursuzluklar ve daha nicesiyle savaş karşıtı bir yapı çıkarıyor karşımıza. Ava Gardner, Gregory Peck, Fred Astaire ve Anthony Perkins’in katkılarıyla ‘muhalif direniş’e önderlik ediyor ve korkutucu ‘yalnızlık’ portresine destek veriyor.