BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,36
ALTIN 2.916,80
HABER /  GÜNCEL

En sevmediğimiz ülke hangisi?

Bir İngiliz araştırma şirketi Avrupa Birliği'nin dünyaya etkisini öğremeyi amaçlayan bir araştırma yaptı.

Abone ol

World Service için GlobeScan adlı araştırma şirketi İngiltere, Kanada, Çin, Fransa, Hindistan, İran, İsrail, Japonya, Kuzey Kore, Rusya, ABD ve Venezüella ile ilgili olarak 27 ülkede 28.000 kişiyi kapsayan bir araştırma gerçekleştirmiş.

Araştırmanın amacı, hem bu 12 ülkenin hem de Avrupa Birliği'nin (AB) dünyaya etkisinin katılımcılar tarafından nasıl değerlendirildiğini görmekmiş.

Araştırmanın sonuçlarına göre dünyaya etkisi en olumsuz iki ülke İsrail ve İran. Onları Kuzey Kore ve ABD takip ediyor. Daha ilk bakışta dünyanın süregelen savaşlardan ve olası savaş tehditlerinden rahatsız olduğu ve unutmadığı görülüyor. Ayrıca İran'ın nükleer silah üretimi konusundaki tehditleri de araştırmadaki ülkelerde gerginlik yaratmaya devam ediyor.

Peki biz Türkler dünyaya nasıl bakmaktayız? Dünyaya olumlu katkı yaptığını düşündüğümüz ülkeler Japonya, Kanada ve Kuzey Kore. Bu üç ülke hakkında ne kadar bilgiliyiz bilinmiyor; ama sınır komşularımıza ilişkin kanaat notumuz çok düşük. Kararlarımız ise oldukça duygusal. Örneğin, Fransa'nın hem Avrupa Birliği üyeliğimize karşı çıkışı hem de Ermeni soykırımının inkârına karşı yasa tasarısı nedeniyle dünyaya olumsuz etki yaptığını düşünen tek ülkeyiz!

AB'nin 27 ülkeden 24'ünde olumlu bir etkisi olduğu düşünülüyorken, Türkiye'de AB'nin olumsuz etki yaptığına inananlar geçen yıldan bu yana yüzde 16'dan yüzde 32'ye yükselmiş. ABD'nin olumsuz etki yaptığında herkes hemfikir.

Ancak Türkiye'de Amerika ile ilgili değerlere baktığımızda dünya ortalamasından 41 puan, Ortadoğu ülkeleri ortalamasından da 20 puan kadar daha olumsuz görüyor. Amerika'nın Irak Savaşı'ndaki biricik müttefiki İngiltere de bu trendden payını almış ve İngiltere'nin dünyaya olumsuz etkisi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 41'den yüzde 54'e çıkmış.

Çin'e gelince; Türkler arasından yüzde 39'luk bir kesim Çin'in dünyaya olumsuz etkisi olduğu görüşünde. Korkulu rüyamız olan bir diğer ülke ise Hindistan. Ancak bu olumsuz etki Çin kadar hissedilir olmasa gerek ki bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 24'te kalıyor. Rusya'ya karşı tutumumuzda da bir değişim var.

Bu ülkenin dünyaya olumsuz etkisi olduğunu düşünen Türkler yüzde 38'den yüzde 49'a yükselmiş. Türkiye'de yapılan araştırmada 7 ülkeden 6'sının dünyayı kötü etkilediği belirtilirken, dünya bunlardan sadece 2'sinin olumsuzluk yarattığında birleşmiş. Bütün bu olumsuz sonuçlar halkımızın dünyaya oldukça güvensiz baktığı izlenimini veriyor. Acaba bunun nedeni ekonomik ve siyasi tarihimizdeki çalkantılarla dolu iniş ve çıkışlar mı?