Eskişehir Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünde görevli diyetisyeni Taner Kuşat'tan önemli Ramazan uyarıları.
Abone olEskişehir Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünde görevli diyetisyeni Taner Kuşat, Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için, en uygun iftar ve sahur menülerini açıkladı.
Kuşat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orucu sağlıklı bir şekilde tutabilmek için, kişilerin aldıkları besinlere dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
Özellikle gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlara öneride bulunan Kuşat, "Bu kişilerin midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri uygundur" dedi.
Sahurun erken bir kahvaltı olduğunu kaydeden Kuşat, "Sahuru bizi gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek (yumurta, menemen, peynir,süt gibi) besinlerden oluşan bir kahvaltı şeklinde yapılmalıdır" diye konuştu.
Ramazan için önerilerinin, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyecek, herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygun olduğuna dikkati çeken Kuşat, ramazan ayı için hazırladığı iftar menüsüyle ilgili şöyle konuştu:
"İftar menümüzde, öncelikle, 1-2 adet hurma veya 1 su bardağı su ile orucunuzu açınız. 5-10 dakika sonra, 1 kase mercimek ya da sebze çorbası (posa alımı, sindirimi kolaylaştırmak açısından önemli) 1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli, az yağlı salata yiyiniz. Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra, 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk/balık/hindi/dana eti, 1 porsiyon sebze yemeği (etsiz), bol yeşillikli az yağlı salata,1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran, 2 ince dilim tam buğday ekmeği ile devam ediniz. Alternatif olarak, 1 porsiyon etli sebze yemeği veya 1 porsiyon, kuru baklagiller yemeğini de tercih edebilirsiniz..İftardan 1 saat sonra da 1 top dondurma ile meyve tatlısı (toz tarçın ve karanfil ile lezzetlendirebilirsiniz) veya sütlü tatlı (kazandibi, sütlaç, güllaç tavuk göğsü gibi) yiyebilirsiniz. Tatlı yerine, 8-10 adet fındık ya da badem veya 2 tam ceviz içi ile 4-5 adet kuru kayısı veya 2 yemek kaşığı dolusu kuru üzüm de yiyebilirsiniz. 1 saat sonra da 2 porsiyon taze mevsim meyveleri tüketilmesini tavsiye ediyoruz."
Kuşat, sahur öğününün, geçiştirilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sahuru erken kahvaltı gibi görerek, 1 adet yumurta ile hazırlanmış, peynirli menemen veya omlet, 2-3 ince dilim tam buğday ekmeği veya pide, 1 su bardağı süt, 1 üçgen peynir büyüklüğünde beyaz peynir, domates - salatalık - yeşillik söğüş (yağsız) ile 2 adet tam ceviz içi veya 8-10 adet fındık/badem tüketilmelidir."