BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  SEÇİM

En kritik illerde Kürtlerin oy tercihi TIKLA GÖR

Kürt nüfusun yoğun olduğu 12 ilde seçim yine AKP ile BDP arasında geçiyor. Çözüm süreci her iki partiye de yansıyor. İşte illerdeki durum;

Abone ol

Kürtler'in büyük çoğunlukta olduğu kritik illerde yerel seçim yarışı hangi partiler arasında geçiyor? Tabloya bakıldığında geçen seçimlerdeki benzer bir yarış öne çıkıyor.

Kürt yoğunluklu illerde AK Parti ile BDP'nin çekişmesi var.

Nüsunun yarısından fazlası Kürt olan 12 kritik il; Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Batman ve Mardin

İÇ ANADOLU, KARADENİZ, AKDENİZ VE EGE'DE EN ÇEKİŞMELİ İLLER (TIKLA GÖR)

El Cezire muhabiri Ozan Bakır, bu illerdeki son durumu irdeleyen bir araştırma yaptı. Bakır'ın analizlerine göre 12 ildeki BDP ile AK Parti'nin aldıkları toplam oy seçim sonucu hakkında bir ön fikir veriyor.

12 İLDE PARTİLERİN SON DURUMU VE ÖNCEKİ SEÇİM SONUÇLARI

MEMUR VE ASKER GÜNEYDOĞU'DA KİME OY VERİYOR?

Memur ve asker oylarının AK Parti’ye gittiği ve bu durumun Güneydoğu’da AK Parti’nin oylarını yükselttiği argümanı BDP tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Memurların hangi partiyi tercih ettiğini belirlemek zor olsa da, askerler için elimizde örnek teşkil edecek veriler mevcut.

Mesela, 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’nda toplam 10 sandıkta kullanılan 2 bin 399 oyun 1158’i AK Parti’ye, 662’si CHP’ye, 491’i MHP’ye giderken, BDP destekli bağımsızlara bu sandıklardan 19 oy çıktı. Bu örnek; subay, astsubay ve uzman çavuşların neredeyse yarısının, tercihini AK Parti’den yana kullandığını gösteriyor. Sonuç, BDP’nin öne sürdüğü argümanı desteklese de, bu sandıklarda kullanılan oy sayısının çok az oluşu, iki parti arasındaki rekabette AK Parti’ye çok az avantaj sağlıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ OYLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Son bir yılda Güneydoğu’da ordu ile PKK arasındaki çatışmaların durmuş olması bölgede olumlu bir havayı beraberinde getirdi. Çözüm sürecinin sandığa nasıl yansıyacağı merak konusu. Sürecin oylarda herhangi bir değişime yol açmaması çok şaşırtıcı olmayacak. Zira, kan akmıyorsa, hem AK Parti hem de BDP çözüm iradesini gösterdiği için akmıyor. Yani her iki tarafın seçmeni de, bu durumu kendi partisi lehine yorumlayarak oy tercihinde bir değişikliğe gitmeyebilir.

HÜKÜMET - CEMAAT KAVGASINDA KÜRTLER'İN OYU

Hükümet-Cemaat kavgası ise iki parti arasındaki oy farkını AK Parti aleyhine değiştirebilecek bir etken. 2002’den bugüne kadar her seçimde AK Parti ile hareket etmiş olan Gülen cemaatinin, bu seçimlerde, oy tercihini, kendisini “paralel yapı” olarak adlandıran iktidar partisinden yana kullanması zor görünüyor. Bu durumun seçime nasıl yansıyacağının yanıtı ise kolay tahmin edilemiyor. Zira kapalı yapısından dolayı cemaatin seçmen sayısını bilebilmek mümkün değil.