Araştırmalara göre Türkiye ipi göğüslüyor...Hangi dalda mı ?
Abone olTürkiye'yi de kapsayan Avrupa Kalp Sağlığı Araştırması'nın sonuçlarına göre, kalp krizi geçirenler içinde 50 yaş altındakilerin oranı Türkiye'de yüzde 20'yi buldu.
Türkiye'yi yüzde 17.2 ile Romanya, yüzde 16.9 ile İngiltere ve Fransa, yüzde 16.7 ile Belçika takip etti.
22 ülkede yapılan 3. Euro Aspire (Kalp Krizini Azaltmak İçin Avrupa Çapında Önlem Girişimi) araştırmasına Türkiye'den de 700 hasta katıldı.
Araştırma sonuçlarında, Türklerin genç yaşta kalp krizi geçirmesinin en önemli nedeni olarak sigara gösterildi. 22 Avrupa ülkesinden en fazla sigara tüketen ülkelerin Türkiye ve Güney Kıbrıs olduğu saptandı. Sigara tüketimi dışında kilo fazlalığı, hareketsizlik, kan basıncı yüksekliği gibi sorunların da etkili olduğu belirlendi. Kalp krizi geçirdikten sonra hastaların yüzde 50'sinin de sigara içmeye devam ettiği ve yarısının egzersiz yapmadığı ortaya çıktı.
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, her gün 30 dakika yürüyüş yaparak, bol sebze ve meyve tüketerek ve sigaradan uzak kalarak kalp krizi riskinin yüzde 25-40 oranında azaltılabileceğini vurguladı.
Doğru beslen, spor yap, kalbini koru
İsveç'in başkenti Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden Dr. Agneta Akesson ve arkadaşlarının yapıtğı araştırmaya göre, doğru beslenme, az alkol, fiziksel olarak etkin olmak, sağlıklı bir kiloda kalmak ve sigara içmemek, kadınlarda kalp krizi riskini önemli oranda düşürüyor. Uzmanlara göre,günde 5 gram ya da daha az alkol alan kadınlarda, daha az sağlıklı beslenenlere göre, ilk kalp krizi riski yüzde 57 oranında azalıyor.