WASHINGTON'un en gizemli mason locası 'Potomac Locası'na bugünden itibaren bir Türk; Çetin Durak liderlik edecek.
Abone olWASHINGTON'un en gizemli mason locası 'Potomac Locası'na bundan böyle bir Türk başkanlık edecek. Bu kişi Çetin Durak.
Bugün düzenlenecek Installation seremonisi ardından görevi devralacak olan Çetin Durak, Türkiye'nin Washington'daki lobi görevini yapan Ünal Durak'ın oğlu.
KİM BU ÇETİN DURAK?
Bloomberg Grubu'nda çalışan Çetin Durak ABD'nin seçkin üniversitelerinde okuduktan sonra iş dünyasında da önemli başarılara imza attı.
Dan Brown'ın 'Kayıp sembol'isimli kitabındaki hikayenin geçtiği Potomac Locası, Amerika'nın kurucularından George Washington'ın tokmağını da taşıyor.
TÜRKİYE'DEKİ MASONLAR Türkiye'de Masonluğun tarihi çok eski zamanlara, 18.yüzyılın sonlarına kadar uzanır. Bu dönemlerde, Osmanlı toprakları üzerinde çok sayıda İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan, İskoç ve İrlanda Locasının varlığı bilinmektedir. İlk başlarda sadece yabancılardan oluşan bu localar, zamanla aralarına Türkleri de kabul etmeye başlamışlar ve belirli sayıya ulaşan Türkler kendi Localarını kurmaya başlamışlardır. TEPKİ GÖRÜNCE "UYKUYA YATTILAR" 1935 yılında Türk Masonları, meclis içerisinde kendileri aleyhine cereyan eden anti-Masonik hareketler üzerine "uykuya yatma" kararı aldılar. Dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya ve İsmet İnönü'in özel doktoru Mim Kemal Öke'nin başı çektiği Masonlar, çok yakın oldukları İsmet İnönü ile bu konuda görüştüler ve derneği tamamen kapatmak yerine bu yola gittiler. Uykuya yatma döneminde Masonlar çalışmalarına sadece resmi olarak ara vermişler, kendi aralarında toplanmaya devam etmişlerdir. 1948 yılında, resmen çalışmaya tekrar başlamışlar ve yeni patent numaraları ile yeni Localar kurmaya başlamışlardır. |
CIA BAŞKANLARI DA BU MASON LOCASINDAN
'İstihbaratçılar locası' olarak da bilinen Potomac'ın üyeleri arasında, CIA ve FBI'ın üst düzey yöneticileri ve yıldız isimleri yer alıyor.
MASONLUK NEDİR?
Masonluk, kökleri her ne kadar 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başlarına kadar dayanıyor. Ezoterik ve sadece üyelerine açık olan gizli bir örgüttür. Dünyanın birçok ülkelerinde 5 milyon üyesi ile değişik biçimlerde mevcuttur.
BİRBİRLERİNE BİRADER DERLER
Masonlar kendi aralarında kardeşliklerini ve bağlılıklarını dile getirmek amaçlı, birbirlerine karşı birader ya da kardeş olarak hitap ederler. Bununla beraber yine kendi aralarında mesaj niteliği taşıyan birtakım mottolar da kullanırlar. Bu mottolardan biri olan: "Audi, vide, tace" yani dinle, gör ve ketum ol anlamına gelen Latince mottodur.
Masonlar arasında sık kullanılan bir diğer motto olan V.i.t.r.i.o.l. de ise yine aynı şekilde insanın içine bâtın bir yolculuğa çıkıp, kendi ve evren üzerine derin bir düşünceye sevk edilmesi gerektiği anlatılmaktadır.
KURU KAFALI MASON AYİNLERİ
Masonlar özel olarak seçiliyorlar ve masonluğa kabul ayinlerinden geçiyorlar. Masonluğa giriş ayinleri de şöyle yapılıyor;
Tefekkür Hücresi : Aday, tekrisinden evvel Tefekkür hücresine alınır. Burası duvarları siyah boyalı, kemikler, bir insan kafatası, küçük bir masa, bir tabure ve bir yazı takımı bulunan hücredir.
Masanın üstünde bir parça ekmek, bir su testisi, birinde tuz diğerinde kükürt bulunan iki küçük kap vardır. Hücre, bir meşale veya gece lambası ile aydınlatılır. Aday, sorulara burada yazılı cevap verecek, vasiyetnamesini burada yazacaktır.
Duvarlarda bazı cümleler yazılıdır: “Seni buraya merak getirdiyse, çekil git!”, “Sebat edersen, öğelerle temizlenecek, karanlıkların uçurumundan çıkacak, nuru ziyaya kavuşacaksın.”
Masonluğa Giriş ayininde elbiseler çıkarılıyor
Adayın üzerindeki metal eşyalar ve silahlar alındıktan sonra elbiselerinden bir kısmı çıkarılır. Böylece sol kol ve sol göğüs açık, sol bacak ve sol diz çıplak; sol ayak ayakkabısızdır. Samimiyet ve doğru sözlülüğün işareti olarak kalp açık bırakılır.
Sol bacağın çıplak kalması, tevazu işaretidir. Aday, boynuna kalın bir ip takılarak hazırlanır. Ayrıca, gözü bir bağ ile örtülür. Bu bağ ancak aday nuru ziyaya kavuştuğunda açılır.
MASONLUĞA GİRENE 3 SORU
Adaya üç soru sorulur: “Vatana karşı ödevin nedir?”, “Kendine karşı ödevin nedir?”, “Hemcinslerine karşı görevin nedir?”
MASONİK VASİYETNAME
Aday, masonluğa girince önceki hayatına veda edecektir. Bu sebeple ondan vasiyetnamesini yazması talep edilir. Bu bir felsefi vasiyetnamedir. Aday kişi, dünya görüşünü ve yaşamdaki amaçlarını anlatır ve yemin eder. Yeminden sonra vasiyetname yakılır. Burada kağıt toprağı, mürekkep suyu, yüksek sesle okuma havayı ve de yanma, ateşi temsil eder.
MASON YEMİNİ
Mason her derece atlayışında yemin eder. Ama yeminlerin en önemlisi çıraklığa kabul töreninde ettiği yemindir. Masonluk yemininde önce Evrenin Ulu Mimarı’na yakarılır, sonra masonik geleneklerin açıklanmayacağına söz verilir ve en nihayet verilen cezaların kabul edileceği konusuyla yemin biter.