BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,67
ALTIN 2.927,33
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

En derin dinazor Norveçte

Norveç'te yeni bulunan bir dinozor fosili, hem dünyada şu ana dek en derinde bulunan dinozor oldu.

Abone ol

195-210 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosil, Kuzey Denizi'nde bir petrol platformunda yapılan çalışmalar sırasında, 2.4 kilometre derinlikte bulundu.

Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nden paleontolog Jorn Harald Hurum, fosilin bir Plateosaurus'un aşık kemiği olduğunu söyledi ve "ilk kez bu kadar derinde dinozor kemiğine rastlıyoruz" dedi.

Ülkenin ilk dinozoru

Kuzey Denizi'nde daha önce de deniz sürüngenleri fosilleri bulunmuştu, ama karada yaşayan bir hayvanın fosiline bu kadar derinde ilk kez rastlanıyor.

Omurgalı paleontolojisi üzerine araştırmalar yapan Hurum, "bu derinlikte bir kara hayvanına rastlamak çok ilginç, çünkü burada genellikle deniz canlılarının izleri bulunur" dedi.

1997'de bulundu

Ezilmiş aşık kemiği, Norveç'in kıyı bölgelerinden Snorre'de yapılan bir kazı sırasında ortaya çıkarılan silindir şeklindeki blok kaya parçasının içinde bulundu.

Aslında fosil 1997'de yapılan kazılarda bulundu. Ancak bir bitki olduğu sanıldı ve 2003 yılında Hurum'a ulaştırılana kadar dinozorun varlığından kimsenin haberi olmadı.

Avrupalı dinozor

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden paleontologlarla beraber çalışan Hurum, mikroskobik incelemelerden sonra fosilin bir Plateosaurus'a ait olduğunu açıkladı.

Avrupa'da en yaygın olarak bulunan dinozor türlerinden biri olan Plateosaurus'un yaşadığı dönemde, Norveç ve Grönland arasında, kıvrımlı nehirlerin kestiği bir çöl bulunuyordu.

Buz Devri'nde bittiler

Dr. Hurum, "orada yiyecek olduğunu biliyorduk ve yiyeceği tüketen bir hayvan da olmalıydı. Ama hangi hayvan olduğunu şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bulamamıştık" dedi.

Hurum, bölgede sadece Norveç anakarasında yaşayan dinozorların Buz Devri'nde yok olduğunu söyledi. Fakat bilim adamları, kuzeydeki Spitsbergen adasında da fosiller bulunabileceğini söylüyor.