En çok konuşulan şehir efsaneleri!
Eskiden gazeteler tirajlarını artırmak amacıyla insanların ilgisini çekebilecek çeşitli haberler uydururlardı işte o haberlerden derlemeler
Geçmişte gazeteler zaman zaman tirajlarını artırmak amacıyla insanların ilgisini çekebilecek çeşitli haberler uyduruyorlardı. Bugün bilgiye erişimin daha hızlı ve kolay olması sebebiyle bu pek mümkün değil. Bu yalanların en ünlüsü 1980'lerde Tan gazetesinde yayımlanan 'Sakallı Bebek' hikayesiydi. Gazete, bir bebeğin sakallı doğduğunu, doğar doğmaz konuştuğunu ve ilk sözlerinin kıyametin Kurban Bayramı'ndan iki gün sonra kopacağışeklinde olduğunu yazmıştı. Birçok kişi bu habere inanmasa da haber gazetenin tirajını artırmıştı.
Yaşanan bu olay ne ilk ne de son oldu. Üstelik sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok gazete geçmişte bu tür 'numaralara' başvurdu. İşte bu şehir efsanelerinden bazıları...
Tavşan doğuran kadın
18. yüzyılın en büyük düzmecelerinden biri, bir kadının tavşan doğurduğunu iddia etmesiydi. Mary Toft adındaki bu kadına ilginç bir şekilde bilim insanları da dahil birçok kişi inanmıştı. Toft, cerrahlara mektuplar yazarak tavşan doğurduğunu yazmış ve kendisine neler olduğunu öğrenmek istediğini söylemişti. Doğumlara katılan doktorlar, tavşanların hep ölü doğduklarını görmüş ve tavşanlar üzerinde araştırma yapmışlardı. Tavşanların önceden canlı oldukları ortaya çıkmıştı. Kocasının Toft'a tavşan getirdiği söylentileri üzerine doktorlardan biri Toft'un gerçeği söylemesi için, rahmini kontrol edeceği tehdidinde bulundu. Böylece Mary Toft, tavşanları rahmine kendi koyduğunu itiraf etti.
Piltdown Adamı
Tarihteki en ünlü sahteciliklerden biri de Piltdown Adamı. Charles Dawson, 1912 yılında İngiltere'de bulduğu kafatasının çok eski zamanlardan bir insan türüne ait olduğu iddia etti. Kafatasının gerçekliği konusunda tartışmalar artınca konu derinlemesine araştırılmaya başlandı ve kafatasının modern bir insana, çene kemiğinin ise bir orangutana ait olduğu ortaya çıktı. İsmini Dawson'ın soyadından alan Piltdown Adamı insan evrimi konusunda büyük ilgi çekmiş ancak sahte olduğu 40 yıl kadar sonra kanıtlanabilmişti.
Fiji Denizkızı
Fiji Denizkızı adı verilen fosil de dünyada çok ses getiren buluntulardan biri oldu. Fosil halde bulunan denizkızının daha sonra bir maymun ve balık kuyruğunun birleştirilmesiyle oluşturulmuş olduğu ortaya çıktı.