Sayıştay raporu kaçak elektrikteki acı tabloyu gözler önüne serdi. 4 ilde kaçak elektrik kullanımı tam yüzde 71'e ulaştı...
Abone olKaçak elektrik kullanımı yüzde 4.75 artarak yüzde 25.09'a ulaştı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt'te hizmet veren Dicle EDAŞ'ta kayıp kaçak oranı % 71.37 oldu.
Sayıştay raporu kaçak elektrikteki acı tabloyu gözler önüne serdi. TEDAŞ'a ait 2011 yılı raporuna göre Türkiye'de kaçak elektrik kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 4.75 artarak, yüzde 25.09'a ulaştı.
Meclis KİT Komisyonu'na önceki gün ulaşan rapora göre, teknik kayıplar ve kaçak kullanılan enerji toplamının satın alınan enerji içindeki payı, Van, Bitlis, Hakkari, Muş'ta faaliyet gösteren Vangölü EDAŞ'ta yüzde 52.10 olarak gerçekleşti.
KAÇAK KULLANIMI YÜZDE 71'E YÜKSELDİ
Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır ve Kars'ta dağıtımı üstlenen Aras EDAŞ'ta yüzde 26.42 olan kaçak oranı, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta hizmet veren Dicle EDAŞ'ta yüzde 71.37 oldu.
53 BİN 483 KAÇAK
Akşam gazetesinden Volkan Yanardağ'ın haberine göre; Raporda, TEDAŞ genelinde ortalama oranın önceki yılı göre yüzde 4.75 artarak, yüzde 25.09'a yükseldiği belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre, TEDAŞ, 2011 yılında 1 milyon 757 bin 256 abone üzerinden tarama yaptı. Bu abonelerden 101 bin 176'sına tutanak düzenlendi. Savcılığa bildirilen kaçak adedi TEDAŞ genelinde 53 bin 483 oldu. Taranan abonelere 235 milyon 770 bin TL tahakkuk yapıldı ancak bu tahakkukun sadece yüzde 14.5'i oranında tahsilat gerçekleştirildi.
GIRTLAĞINIZDAN HARAM GEÇMEZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayı sonunda Şanlıurfa'ya gitmiş, Viranşehir ilçesinde yaptığı konuşmada, 'Benim yalnız sizden bir ricam var, herhalde elektriği kaçak kullanmayacağız değil mi? Çünkü siz haramı helali çok iyi bilirsiniz. Ben inanıyorum ki, Viranşehirli kardeşimin gırtlağından haram geçmez' demişti.
TEDAŞ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
TEDAŞ'tan yapılan açıklamada, son günlerden kaçak elektrik kullanımının suç olmaktan çıkarıldığı şeklinde bir kanı oluştuğu kaydedildi.
Elektrik, su ve doğalgazın sahibinin rızası olmaksızın veya tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde kullanılmasının bir ile 3 yıl arasında hapis ceza cezası ile cezalandırılacağı hatırlatılan açıklamada, karşılıksız yararlanma suçunda fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdur olanların zararını soruşturma tamamlanmadan tamamen karşılaması durumunda kamu davası açılmayacağı ifade edildi.
Açıklamada, zararın hüküm verilinceye kadar tamamen karşılanması halinde ise verilecek cezanın 3'te birine kadar indirileceği belirtildi. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle hakkında hırsızlık suçundan kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin 6 ay içerisinde (5 Ocak 2013 tarihine kadar) zararın tamamen tazmin edilmesi halinde hakkında cezaya hüküm olunmayacağı düzenlemesi getirildiği ifade edilen açıklamada, zarar tamamen tazmin edilse bile etkin pişmanlıktan yararlanma için en fazla iki hak tanındığı ve buna ilişkin adli sicil kayıtlarında dikkate alındığından her halükarda ilgili hakkında suç duyurusunda bulunulacağı kaydedildi.