Alerjik hastalıklardan sonra en çok görülen hastalık olan gece işemesi sanılandan fazla.
Abone ol Çocuklarda alerjik hastalıklardan sonra en çok görülen hastalık olan Enürezis (gece işemeleri), Türkiye"de sağlık sorunu olmayan yetişkinlerde de, yüzde 1.5"e ulaşan bir oranda ortaya çıkıyor. 17 yaşına kadar yatağını ıslatan dünyaca ünlü futbolcu Ronaldo ve 8 yaşında bu yüzden yatılı okulda feci dayak yiyen 1984"ün yazarı George Orwell, bilinen en ünlü enüretikler arasında yer alıyor. Sosyal ve psikolojik gelişimi engelleyerek, önemli böbrek hastalıklarına yol açabilen hastalık, vücutta antridiüretik hormon eksikliğini gidererek tedavi edilebiliyor.
Yunanca işemek anlamına gelen Enourein kelimesinden türetilen Enürezis mediko-sosyal bir problem olup, bu konu ile ilgili ilk bilgiler M.Ö 1550 yılına ait Eber papiruslarına kadar uzanıyor. İnsanlık tarihi kadar eski ve yaygın bir hastalık olan enürezis, hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülüyor. Kişinin sosyal gelişimi, kariyeri ve insan ilişkileri üzerinde problemler yaratan hastalık, sanılandan çok daha sık rastlanmasına karşın, hastalıktan utanılarak gizli tutulması, yanlış bir takım inanışlar ve tedaviden kaçınmayı öne çıkarıyor.
Hastalık, yüzyıllardır dünyada aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu pek çok insanı etkiliyor. 1984"ün yazarı ünlü yazar, George Orwell"in 1912 yılında yatılı bir İngiliz okulunda, 8 yaşındayken enüretik olması nedeniyle vahşice dövüldüğü biliniyor.Brezilyalı dünyaca ünlü futbolcu Ronaldo da, 17 yaşına kadar yatağını ıslattığını belirtiyor. Ünlü oyuncu, bu hastalığın o dönemde yaşamında büyük travmalara yol açtığını vurguluyor.
Her 5 çocuktan biri yatağını ıslatıyor
Doğru ve başarılı bir tedavi yolu belirlemek için, alternatif tedavi yöntemleri psikolojik tedavi ve aile desteği gibi değişik açılardan,bu problemin irdelenmesi gerekiyor.Ülkemizde yapılan araştırmalar, Türkiye"de 2 milyondan fazla çocuk ve yetişkinin bu dertten muzdarip olduğunu ortaya çıkarıyor. Türkiye"de, belli yaş grubunda her 5 çocuktan biri bu hastalığın sıkıntılarını yaşıyor. Çocuklarda, alerjik hastalıklardan sonra en çok görülen bu hastalık, yetişkinlerde de, yüzde 1 -1.5 gibi oldukça yüksek bir orana ulaşıyor. Sağlıklı yetişkin bireylerin de, yataklarını ıslatabiliyor olması, enüretik çocuğun medikal tedavi görmediği zaman yaşamları boyunca enüretik kalacağını ortaya koyuyor.Bu nedenle enüretiklerin erken yaşta gerekli ve yeterli sürede tedavi olmaları, onların gelecek yaşamları için büyük önem taşıyor.
Enürezis, enüretik çocukların yaşantılarına ve kişilik gelişiminde etkili olan sosyal aktivitelerine önemli ölçüde sınırlar getiriyor. Tedavi edilmediği durumda bireyde, özgüven eksikliğine, benlik saygısının yitirilmesine ve sosyal kimlikle ilgili sakıncalara yol açarak bireyin tüm yaşamını etkiliyor. Hastalık önemli psikolojik sorunlara neden olmasının yanı sıra, eğer mesane fonksiyon bozukluğu ile birlikte ise böbreklerde de çok ağır hasara yol açarak, böbreklere ilişkin ağır hastalıklar ile sonuçlanabiliyor.
Antridiüretik Hormon eksiği giderilerek tedavi ediliyor
Araştırmacılar Enüretik çocuklara tedavi önerilmesi gerektiğini ve enürezisten kaynaklanan güven eksikliğinin psikolojik hastalıklar için bir risk oluşturabileceğini,iyi bir tedavi ile bu tür psikolojik problemlerin önlenebileceğini belirtiyorlar. Son yıllarda tıpta sağlanan yeni gelişmeler sayesinde gece işemelerinin tedavisi gerçekleştirilebiliyor. Vücutta bulunan vazopressin antridiüretik hormon adı verilen hormonun eksikliğinden de kaynaklanabilen hastalığın bugün uygulanan güncel tedavisinde, bu hormona benzer bir madde olan Desmopressin (DDAVP) tabletler halinde kullanılıyor.
Konu ile ilgili geniş araştırmaları ve yayınları bulunan Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği Şefi Doç. Dr. M. İhsan Karaman, Enüretik çocukların ebeveynleri tarafından erken dönemde üroloji uzmanına götürülmesi ve bu şekilde gerekli ürolojik muayeneye ve tetkiklerin zamanında yapılmasının hastalığın büyük sorunlara sebep olmadan tedavi edilmesine imkan verdiğini söylüyor. Doç. Dr. Karaman, güncel tedavi yöntemleri sayesinde enüresizin korkulacak bir hastalık olmaktan çıktığını ifade ediyor.