BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

En cimri otomobil

Renault Scenic II, dizel motoru ve teknolojisiyle düşük yakıt tüketimi ve konforu birlikte sunuyor. Araç, farklı tasarımı ve özellikleriyle ile dikkat çekiyor.

Abone ol

Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından geliştirilen MPV sınıfının ilk akla gelen isimlerinden Scenic, yeni dizel motoru ve geliştirilen zengin donanımıyla bir aile otomobilinin konforunu düşük yakıt tüketimiyle birlikte sunuyor.

Tasarım

Fransız otomobil üreticisi Renault'un Vel Satis ve Avantime ile başlattığı, ardından da Megane serisiyle hayata geçirdiği yeni çizgisi, Scenic II'de son şeklini alarak, ortaya sıradışı bir tasarım çıkarmış.

Megane II serisini hatırlatan ön yüzüyle dikkatleri üzerinde toplayan Scenic II'nin dinamik tasarımı ve kompakt hatları, boyutları önceki nesile oranla daha da büyüyen araca sportif bir etki katıyor.

4259 mm uzunluğundaki Scenic II, bir önceki modele göre 90 mm daha uzun. Genişliği 1698 mm'den 1805 mm'ye yükseltilen Scenic II'nin 1620 mm'lik yüksekliği ise eskisine göre 55 mm alçaltılmış.

Aracın dinamik tasarımı ve alçaltılan yüksekliği dış boyutların büyüyen ölçülerini başarıyla gizlerken, aracın yeni boyutlarını ancak iç mekanın genişliğiyle anlamanız mümkün.

Oldukça akıcı bir tasarıma sahip olan aracın arka bölümü ise, Megane II HB modelinden çizgiler taşımasına rağmen, bu modele oranla çok daha sade. Bagaj kapağının iki yanına yerleştirilen büyük stop lambaları ve arka bölümün tam ortasındaki Scenic yazısı, bu bölümün en dikkat çekici özellikleri olarak öne çıkıyor.
Scenic II modelinin 430 litrelik bagaj hacmi arka koltukların çıkartılmasıyla 1840 litreye kadar arttırılabiliyor.

İç mekan

Scenic II'nin dış boyutlarıyla doğru orantılı olarak genişleyen iç mekanı, önde sunroof, arkada ise panaromik camın etkisi ve açık renk döşemelerin de katkısıyla oldukça ferah ve aydınlık bir kullanım alanı sunuyor.
Aracın iç mekanında kullanılan malzemeler kalitesi, işçilik de başarısıyla alkışı hak ediyor.

Aracın sıradışı tasarımı, iç kısımda da devam ederken, tamamen dijital olan gösterge paneli ön konsolun ortasına taşınmış. Gösterge panelinden, aynı zamanda aracın yol bilgisayarının bilgilerini de takip edebiliyorsunuz.

Yine diğer modellerde olduğu gibi aracın elektronik cam açma-kapama düğmeleri ve elektrikli dış dikiz aynaları kumanda butonu sürücü kapısına entegre şekilde bulunuyor.

Ergonomi açısından herhangi bir kusur bulunmayan Scenic II'nin ön konsolunun sol tarafında far yükseklik ayarı ve cruise control sistemi'nin kumanda düğmeleri bulunuyor.
Ön konsolun en solunda üst tarafta ise aracın otomatik olarak devreye giren ve yine otomatik olarak devreden çıkabilen el freninin istendiği zaman manuel kullanımına olanak tanıyan kontrol kolu bulunuyor.

Scenic II'nin yükseklik ve derinlik ayarlı hıza duyarlı direksiyonunun üzerinden aynı zamanda cruise control ve müzik sistemlerine kumanda edebiliyorsunuz.

Orta konsolun en üst kısmında iki adet geniş havalandırma ızgarası ve onların da altında Megane II serisinden tanıdığımız dijital klima ve müzik sistemi yer alıyor. Bu bölümün sol yanında ise yine yeni nesil Renault modellerinden tanıdığımız kartlı kontak anahtarı yuvası ve motoru çalıştırmaya yarayan start/stop düğmesi bulunuyor.
Scenic II'nin en önemli özelliklerinden birisi de artık moda haline gelen orta konsola entegre vites kolu... Vites sisteminin sağ tarafında ise merkezi kilit sistemi ile dörtlü sinyal lambaları kumanda düğmeleri bulunuyor.

Renault Scenic II modelinin ön koltuklarının arasında bulunan kol dayama yeri de oldukça sıradışı bir tasarıma sahip. Kol dayama bölümünün altında bulunan sürgülü kapağa sahip eşya koyma gözü, bir düğme yardımıyla komple ileri ve geri doğru hareket ettirilerek, bu bölüme entegre bardak tutuculardan istendiği zaman arka bölümde oturan yolcuların da yararlanması sağlanabiliyor.

Arka bölümde oldukça geniş bir diz mesafesi sağlayan Scenic II'nin ön koltuklarının arka bölümünde, önceki nesilden tanıdığımız servis tepsileri bulunuyor.

Aracın yine önceki nesildeki gibi her yerine gizlenmiş birçok çekmece ve eşya saklama gözü bulunuyor. Bu sayede uzun yolculuklarda gereken birçok küçük eşyayı kolaylıkla derli toplu bir halde saklayabiliyorsunuz.

Motor ve Performans

Scenic II, Türkiye'ye 1.6 litre 115 hp ve 2.0 litre 136 hp benzinli, 1.5 litre 80 hp'lik dizel motor seçenekleriyle satışa sunuluyor.

Scenic II 1.5 dCi modelinde 1461 cc hacminde dizel motor kullanılıyor. 80 hp güç üreten motor, 2000 d/d'de 185 Nm tork sağlıyor.

Aracın motorunu, Laguna II ve Megane II serilerinde kullanılan kartlı sistem sayesinde bir düğme yardımıyla çalıştırabiliyorsunuz. Gaz pedalına hafif bir dokunuş, el freninin otomatik olarak devreden çıkmasını sağlıyor ve yol bilgisayarının dijital ekranından 'El Freni Devre Dışı' uyarısıyla bu sistemin konumunu takip edebiliyorsunuz.

Aynı şekilde eğer aracı durdurursanız, el freni bu kez otomatik olarak devreye giriyor ve yine aynı ekrandan bu konumu da takip edebiliyorsunuz.

1.5 litrelik motor, 1410 kg. ağırlığındaki gövdenin etkisiyle alt devirlerde ağır kalıyor ve devir yükseldikçe performansını göstermeye başlıyor.

En fazla 165 km/sa sürate ulaşabilen ve sıfırdan 100 km/sa sürate 15.7 saniyede ulaşabilen Scenic II 1.5 dCi, 100 kilometrede şehir içinde 6.4 lt., şehir dışında ise 4.4 litre yakıt tüketiyor. 60 litrelik yakıt deposuna sahip olan araç, agresif kullanımlarda ise yakıt tüketimi oranlarını yükseltiyor.

Hemen her yol şartında başarılı yol tutuşuyla güven veren araç, önceki modeline oranla daha sarsıntısız ve konforlu sürüş imkanı veriyor.

Aracın sertliği iyi ayarlanmış süspansiyon sistemi ve aerodinamik tasarımı, yol tutuşun artmasına büyük katkı sağlıyor. Yoldan gelen darbeleri başarıyla emen sistem, MPV bir araçta, binek otomobillerdeki konforu fazlasıyla sağlıyor.

Geniş ön ve yan camlarının yanısıra yüksek sürüş pozisyonu sayesinde iyi bir görüş alanı sunan Scenic II, başarılı ses yalıtımı sayesinde yol ve motor gürültüsünü kabine yansıtmıyor.
Ayrıca önceki modele oranla daha dik bir konuma sahip olan direksiyon, ele iyi oturuyor ve problemsiz sürüş imkanı sunuyor.

Güvenlik

Euro NCAP çarpışma testinden beş yıldız alarak güvenlik konusundaki başarısını belgeleyen Scenic II, 100 km. hızla seyir halindeyken yapılan panik frende 37 metre gibi kısa bir mesafe içinde durmayı başardı.

İlk kez Espace IV modelinde kullanılan çift-xenon farlar, otomatik park freni ve entegre benzin deposu kapağının yanısıra park yardım sensörleri de bulunan Scenic II'de değişken takviyeli elektrikli direksiyon da kontrolün sürekli sürücüde olmasını sağlıyor.

Üst düzeyde aktif güvenlik sunan Scenic II, virajlarda önden savrulma kontrollü yeni kuşak bir ESP ve lastik basınç ayarları kontrol sistemi ile donatılırken, bu donanımlar ABS ve acil fren desteği (AFU) ile tamamlanıyor.

Scenic II modelinde standart olarak, ABS, EBV, fren destek sistemi AFU, çift kademeli sürücü, yolcu, yan ve perde havayastıkları, ön gergili ve kuvvet kontrol sistemli ön emniyet kemerleri, ani frende otomatik yanan dörtlü ikaz lambaları, hıza duyarlı merkezi kilit, immobilizer, otomatik klima, polen filtresi, far sensörü, yağmur sensörü, otomatik kararan iç ayna, elektrik kumandalı yan aynalar, elektrik kumandalı camlar, Türkçe yazılı uyarı sistemi, yol bilgisayarı, akıllı silecekler, far yükseklik ayarı, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, sürücü koltuğu yükseklik ayarı ve immobilizer sunuluyor.

Haber: Önder CANÖZER
Kaynak: www.mynet.com