BIST 9.233
DOLAR 34,47
EURO 36,55
ALTIN 2.923,35
HABER /  GÜNCEL

En büyük ticaret anlaşması için pazarlık başlıyor

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, arasında 'tarihin en büyük ticaret anlaşması' olarak tanımlanan işbirliği için ilk resmî görüşmelerin Temmuz ayında başlayacağı açıklandı.

Abone ol

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, 'tarihin en büyük ticaret anlaşması' olarak tanımlanan bir işbirliğiyle ilgili planları açıkladılar.

Anlaşma, taraflar arasındaki ihracatı arttırmayı ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kuzey İrlanda'da biraraya gelen G8 liderler zirvesinde bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı David Cameron, bu konuda resmî görüşmelerin başladığını ve görüşmeler olumlu sonuçlanırsa bunun bugüne kadar yapılan tüm ticaret anlaşmalarından daha büyük bir etki yaratacak bir anlaşma olacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, ticaret anlaşması konusundaki ilk tur resmî görüşmelerin Temmuz ayında Washington'da yapılacağını duyurdu. Obama, 2014 yılı sonuna kadar sürmesi beklenen görüşmelerin bir anlaşmayla sonuçlanacağına inandığını da belirtti.

Milyarlarca dolarlık ticaret hacmi

David Cameron da, bu anlaşmanın Avrupa Birliği için 155 milyar dolar, Amerika Birleşik Devletleri için 125 milyar dolar, dünyanın geri kalanı için de 130 milyar dolar hacminde olacağını söyledi.

Başkan Obama'yla görüşmeleri yürütecek olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği ve Amerikan ekonomilerinin entegrasyonunun kolay olmadığını söyledi ve "Haklı endişeleri ortadan kaldıracak yanıtlar bulacağız" dedi.

Ticaret anlaşmasıyla ilgili görüşmeler geçen haftaya kadar, Fransa'nın veto tehdidi nedeniyle tehlikedeydi. Ancak Avrupa Birliği bakanları, Fransa'nın 'film ve televizyon sektörünün bu anlaşmanın dışlında tutulması' talebini kabul ettiler.

Ancak bu sektörlerin, henüz görüşmeler başlamadan, anlaşma kapsamından çıkarılması, Amerika Birleşik Devletleri'nin de benzer muafiyetler talep edebileceği endişelerini beraberinde getirdi.

18 ayda bitecek

Öte yandan benzer ticaret anlaşmalarının imzalanabilmesi için yıllar boyu süren pazarlıklar yapıldığı düşünülünce, bu anlaşma için taraflar arasındaki görüşmelerin tamamlanması için öngörülen 18 aylık süreyi fazla gerçekçi bulmayan uzmanlar da var.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşması uzun yıllardır gündemdeydi. Bu yönde bir anlaşmanın temellerini hazırlamak üzere 2011 yılında bir de çalışma grubu kurulmuştu.

Avrupa Birliği, varılacak anlaşmayla, taraflar arasındaki vergilerin azaltılmasının ve serbest ticaretin önündeki diğer engellerin kaldırılmasının hedeflendiğini ve ticarete bir standart getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasındaki vergilerin görece düşük olduğunu ancak diğer sorunlar nedeniyle Avrupa ve Amerikan şirketleri arasındaki rekabette sorunlar yaşandığını belirtiyorlar.

Örneğin hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Avrupa Birliği otomotiv endüstrisini çok sıkı ancak birbirinden çok farklı güvenlik kurallarıyla işletiyor. Bu fark nedeniyle, örneğin Avrupa Birliği'ndeki otomobil üreticileri, ürünlerini ithal etmek için hem kendi kurallarına hem de Amerika'nın kurallarına uymak zorundalar.

Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası çerçevesinde sübvansiyonlarından ve teşviklerinden yararlanan tarım sektörü de taraflar arasında sorunlara neden olabilecek konulardan.