Erken seçim tartışmaları gündemden düşmüyor. AK Parti reddetse de kulislerde seçim ittifakları konuşuluyor.
Abone ol. Anayasa Mahkemesi'nin olası iptal kararı her türlü seçeneği gündeme getiriyor. Ankara kulislerinde konuşulan en aykırı seçim senaryosunu Radikal yazarı Murat Yetkin yazdı. Buna göre AK Parti olası erken seçimde Saadet Partisi ve BBP ile ittifak yapacak..
İktidar partisinin oy kaybına tahammülü olmadığından yola çıkan Yetkin, tarafların kazan-kazan senaryosunu benimsediklerini iddia etti.. İşte kulislerde konuşulan o senaryoyu Yetkin böyle dile getiriyor:
"(...)AYM’den değişikliklerin tamamen ya da kısmen iptali kararı çıkarsa, AK Parti bir koşulda erken seçime gider: ‘Ferman yargınınsa, sandık bizimdir’ gibi bir söylemle, ‘Oy verin Anayasayı değiştirelim’ diyerek...
Ancak CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu rüzgârıyla yüzde 30 eşiğini aşması durumunda ve yüzde 10 barajı tehdidi altındaki partiler gözlerini bu kadar seçime dikmiş bekliyorken, AK Parti’nin tek başına Meclis’te üçte iki çoğunluk yakalaması ihtimali daha da zorlaşıyor. Üstelik AK Parti açısından da 2009 belediye seçimlerindeki yüzde 39 oranının, haydi 40 diyelim, altına düşmeme gibi bir psikolojik eşik var.
Öte yandan, DSP’nin 2007 seçiminde CHP listesinden seçime girmiş olması nedeniyle bugün siyasette söz sahibi olması, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP) gibi dindar tabana sahip partilere örnek oluyor.
Özetle, AK Parti AYM kararına bağlı böyle bir erken seçim ihtimalinde, listesine SP’den belki BBP’den isimler alıp bir ‘Sağ koalisyon’ oluşturabilir mi?
Böylece hem onlar Meclis’e girip seslerini duyurabilir, hem de (tıpkı DSP’lilerin CHP öncülüğündeki her AYM başvurusuna adeta stratejik ortak olarak imza atması gibi) yeni bir Anayasa oylamasının üçte iki çoğunlukla Meclis’ten geçmesini sağlayabilir mi? Ortaklığa giren partiler açısından bir ‘kazan-kazan’ senaryosu yani."
DİĞER PARTİLER NE DEDİ?
Peki taraflar ne düşünüyor. Murat Yetkin aykırı senaryonun muhatapları ile görüştü. Numan Kurtulmuş soğuk BBP ise sıcak bakıyor..
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: “Öyle bir kararın çıkmasını istemeyiz, ancak AYM kararının olumsuz çıkması durumunda Hükümetin, şimdi reddetse de erken seçime gideceği açıktır. Ayrıca parlamento artık birbirine tahammül edemez, konuşamaz hale geldi. AYM’den öyle bir karar çıkarsa Hükümet’in ayakta durması zorlaşır.
Ayın 11’inde Kongremiz var. Önümüzdeki seçimde parlamentoya girmek hedefimiz. Ama bunun için ne bir ittifak arayışımız, ne de kimseyle bir görüşmemiz var. Bu tür şeylerin konuşulduğunu biliyorum, 3-5 farklı ittifak senaryosu konuşuluyor. Saadet Partisi’nin siyasette kilit konuma geldiğini görmek bizi memnun ediyor, ama başka partilerin hesabı bizi ilgilendirmez. Bizim içinde olacağımız parlamento Türkiye için ihtiyaçtır. Biz kendi işimize bakıyor, Saadet’le ilgili olumlu algıyı geliştirmeye uğraşıyoruz.”
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yalçın Topçu: “Biz bu sene seçim ihtimalini yüzde 50’nin üzerinde görüyoruz. AYM’nin olumsuz kararı
ardından erken seçim bir zorunluluk olacak. İttifak meseleleri canımızı acıtıyor. Geçmişte biliyorsunuz ANAP ile bir tecrübemiz oldu. İttifak bana ağır geliyor. Ama parti kurullarımız bir araya gelip ‘Yüzde 10 barajı var, Meclis’te olalım’ derse, ben kenara çekilirim, ama parti devam eder.
BBP’nin yüzde 2,5-3 oyu, 21 belediye başkanlığı var. Biz mescitte de meyhanede de, Doğu’da da Batı’da da olan bir partiyiz. Bizim kimseye ihtiyacımız yok, ama Meclis’te bize ihtiyaç olabilir. Bize ihtiyaç duyanların, biraz fedakârlık yapması lazım... İş o noktaya gelirse, herhalde Meclis’te güçlü temsil için ‘Kaç milletvekili?’ hesabı yapılır.”