BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,44
ALTIN 3.033,01
HABER /  SAĞLIK

Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler

Bebeğiniz dünyaya geldi ancak bir türlü susmuyor. Peki sakinleştirmesi için kullanılan emzikler ne kadar yararlı;

Abone ol

Bebeğiniz için emzik kullanma ya da kullanmama kararı sizindir. Tıpta da bu konuda ortak bir karar bulunmuyor. Sizin ve bebeğiniz için neyin en iyi olduğuna karar verirken, emziğin avantaj ve dezavantajlarını da gözönünde bulundurun.

Mayo Clinic'in web sitesinde yer alan habere göre, birçok bebek güçlü emme refleksine sahip. Hatta bazı bebekler doğmadan önce elinin başparmağını ya da diğer parmaklarını emer. Beslenmenin ötesinde emme, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkiye sahip. Bugün dünyada birçok aile emzik kullanıyor. Peki bebeğiniz için emzik ne kadar iyi? Amerikan Pediatri Akademisi emziklere yeşil ışık yakıyor. İşte size emzik kullanmanın avantaj ve dezavantajları:

Avantajları:

Bazı bebekler için emzik, beslenme arasındaki memnuniyetin anahtarıdır. Emziğin diğer avantajları ise şunlar:

- Emzik, mızmız bebeği sakinleştirir. Bazı bebekler, ağızlarında bir şey emdiklerinde mutlu olurlar.

- Emzik, geçici bir avunma sağlar. Bebeğiniz acıktığında, mamasını hazırlamanız için ya da emzirecek uygun bir yer bulmanız için size birkaç dakika kazandırır. Emzik ayrıca bebeğinize yapılan aşılar ya da kan testleri sırasında işe yarayabilir.

AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

- Emzik bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olur. Eğer bebeğiniz yatışmazsa, emzik onu kandırabilir.

- Emzik, ani bebek ölümü sendorumu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar, uyurken emzik kullanımı ile ölüm riskinin azalması arasında bir ilişki tespit ettiler.

- Emzikler emrinize her an hazırdır. Emzik kullanmak istemeyince, atabilirsiniz. Eğer bebeğiniz başparmağını ya da parmaklarını emme alışkanlığı kazanırsa, bunu bıraktırmak daha zor olabilir.

Dezavantajları:

- Erken başlanan emzik bebeğin anne sütünü emmesini engelleyebilir. Göğsü emmek emzik ya da biberon emmekten farklıdır. Bazı bebeklere çok erken emzik verilirse, annesinin memesini emmeyi öğrenirken güçlükler yaşayabilir.

- Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Eğer bebeğiniz uyumak için emzik kullanıyorsa, emzik ağzından çıktığında gecenin bir yarısı ağlar.

- Emzik kullanımı, orta kulak enfeksiyonu riskini artırabiliyor. Ancak, orta kulak enfeksiyonları bebekler 6 aylık olana kadara az görülmektedir.

- Uzun süreli emzik kullanımı, diş problemlerine neden olabilir. Bebeğin ilk yılı boyunca normal emzik kullanımı uzun-süreli diş sorunlarına yol açmaz. Ancak daha uzun süreli emzik, üst ön dişleri dışarıya doğru çarpıklaşabilir ya da çıkan dişler düzgün bir sırada olmayabilir.

AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

Emzikle ilgili bilmeniz gereken diğer konular:

Eğer emzik kullanmayı tercih ettiyseniz, bunları aklınızdan çıkarmayın:

- Bebek meme emmeye iyice alışına kadar bekleyin, sabırlı olun. Bebeğin meme emerken rutin oluşturması birkaç haftadan uzun sürebilir. Eğer bebeğinize anne sütü veriyorsanız, uzmanlar emzik vermek için bebeğinizin 1 aylık olmasını beklemenizi öneriyor.

- Bebeğiniz her ağladığında emzik vermeyin. Bazen pozisyon değişikliği ya da beşiği sallamak bebeği sakinleştirebilir. Eğer bebeğiniz açsa, emzirmeyi ya da mama vermeyi deneyin.

- Tek parça ve bulaşık makinesinde yıkanabilen emzik seçin. Emzikler parçalandığı zaman tehlikeli olan iki parçadan oluşuyor. Şekli ve dayanıklılığı önemlidir. Çocuğunuzun hoşuna giden emzikten elinizin altında birkaç tane daha bulundurun. Çünkü, birçok bebek, alıştığını emziğin dışındakileri reddediyor.

- Bebeğinizin emziğe alışmasına izin verin. Eğer emzikle ilgilenmezse, daha sonra tekrar deneyin. Bebeğiniz uyurken emzik ağzından düşüyorsa tekrar vermeyin.

- Emziği temiz tutun. Emziği bebeğinize vermeden önce, sabunla ve suyla yıkayın, iyice kurutun. Temizlemek için emziği ağzınıza almayın, bu şekilde sadece bebeğinizin ağzına daha fazla mikrop yayarsınız.

- Emziğinizi koruyun. Sık sık emziği değiştirin, bozulma belirtilerini gözlemleyin. Eskimiş ya da çatlamış emziğin parçaları kopabilir ve tehlikeli hale gelebilir. Boynuna dolanma riski nedeniyle, emziğe özellikle bebeğiniz uyurken ip ya da askı takmayın.

Emziği bırakacağınız zamanı bilin. Eğer kulak enfeksiyonu gibi bir kaygınız varsa bebeğiniz 6 aylık olduğunda emziği bıraktırmaya başlayın. Kendi haline bırakılırsa birçok çocuk, 2 ile 4 yaş civarında emziği bırakır. Çocuğunuzun emzik kullanımı konusunda kaygılarınız varsa, çocuğunuzun doktoruna danışın.