Ankara patlaması sonrası teröristin kimliğiyle ilgili tartışmalar terör örgütü PKK'nın yeni taktiğini ortaya çıkardı.
Abone olAnkara'da 28 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının faili Suriyeli Salih Neccar'ın ardından PKK'nın son dönemde mülteci maskesini uygulamaya soktuğu anlaşıldı.
Emniyet'in 2 Ocak'ta geçtiği uyarı yazısında İran uyruklu 2 PKK'lının Aralık ayında Türkiye'ye mülteci olarak girdiği ve Ankara'da keşif çalışması yaptıkları ortaya çıktı.
Türkiye'yi sarsan Ankara'daki bombalı saldırıda yeni gelişmeler yaşanıyor.
DNA TESTİYLE NETLİK KAZANACAK
Bilindiği üzere saldırıyı üstlenen PKK'nın uzantısı TAK'nın eylemcinin Abdülbaki Sönmez olduğunu ilan etmişti. TAK, Van’ın Gürpınar ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Sönmez’in 2005’te PKK’ya katıldığını öne sürmüştü.
Tartışmalara neden olan kimlik belirsizliği, Ankara'ya getirilen Sönmez'in babasından alınan DNA testiyle netlik kazanacak.
Bu gelişmeler yaşanırken, Milliyet muhabiri Tolga Şardan, "Merasim Sokak bombacının kimliği" başlıklı yazısında çarpıcı ayrıntılar aktardı:
"(....)TAK’ın açıkladığı resim ile Göç İdaresi kayıtlarında bulunan resim Ankara’da gözaltında bulunan ve eylemcinin bir süredir yanında bulunduğu anlaşılan Kudbettin O.’ya gösterildi. Ulaştığımız bilgilere göre, zanlı Kudbettin O., her iki resmin aynı kişiye, yani eylemciye ait olduğunu teşhis etti.
Sonuçta, her iki bilginin de doğru olma olasılığı yüksek. Vanlı Sönmez’in devlette hiçbir kaydı yok. Suç sicili temiz.
MÜLTECİ MASKESİ
Gelinen noktada, Türkiye’ye göç eden mültecilerin kayıtları çok daha büyük önem taşıyor. Çünkü, Göç İdaresi’ne bağlı birimler, kimlik beyan etmeden Türkiye’ye sığındığını belirten mültecilerin kayıtlarında, kişilerin beyan ettiği isimleri esas alıyor. Bunun dışında başka bir yöntem yok. Kaldı ki; beyan edilen yabancı uyruk kimliklerinin ne kadar gerçek olduğu da tartışılır.
DNA testlerinde eylemcinin Vanlı Abdülbaki Sönmez çıkması halinde, Sönmez’in kendisini Suriyeli Salih Neccar olarak tanıtarak Göç İdaresi’ne kaydını yaptırdığı günışığına çıkacak.
Gerçekte durum böyleyse, PKK’nın yeni bir taktiği de uygulamaya koyduğu anlaşılıyor.
Zaten, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, 2 Ocak 2016 günkü uyarı yazısında benzer bir gelişmeyi il emniyet müdürlüklerine haber verdi. TEM Dairesi yazısında, “İran uyruklu olan R.S.Ş. ve G.A.P adlı iki PKK’lının, 2015 Aralık ayı içinde örgütün talimatıyla Türkiye’ye geçtikleri, ‘mülteci maskesi’yle Aralık 2015’in son haftası itibarıyla Ankara’da keşif ve istihbarat çalışması yaptıkları, örgütten 15 biner dolar aldıkları” bilgisi aktarıldı. "