İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan, polis teşkilatında köklü değişikliklere gidilmesinin önü açan yasa çalışmasının detayları...
Abone olİçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve, ''Emniyet'te reform'' olarak tanımlanan polis teşkilatında yeni düzenlemeler öngören yasa çalışmasının ayrıntıları belli oldu.
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatıyla hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda imzalanan tasarıyla emniyet teşkilatında görev yapan amir ve memurların özlük hakları yeniden düzenlenecek.
TASARIDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ÖZETLE ŞÖYLE:
EMNİYET MÜŞAVİRİ: Halen genel müdür yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı ve merkez emniyet müdürlerinden oluşan, ''birinci meslek derecesi'' makamlarına ''emniyet müşaviri'' adıyla yeni bir makam eklendi. Polis müdürleri, illerde görev yapmadıkları dönemde, emniyet müşaviri olarak merkez teşkilatı bünyesinde görev yapabilecek.
3. DERECEDE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLERİ: Halen il emniyet müdür yardımcısı ya da merkez teşkilatında daire başkan yardımcısı olarak 2. sınıf emniyet müdürleri ilçe emniyet müdürü olarak 3. meslek derecesinde görev alabilecek. Yürürlükteki uygulamada ilçe emniyet müdürleri 3. ve 4. sınıf emniyet müdürlerinden oluşurken, 2. sınıf emniyet müdürleri de ilçe emniyet müdürü olabilecek.
DOĞRUDAN ATAMA YETKİSİ: Yeni düzenlemeyle, idare olarak tanımlanan İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, her rütbe ve meslek derecesi karşılığında gösterilen görev unvanları arasında personelin görev yerini değiştirmeye yetkili olacak.
RÜTBEDE BEKLEME SÜRELERİ VE ZORUNLU EMEKLİLİK: Emniyet teşkilatındaki rütbelerde bekleme süreleri yeniden belirlendi. Buna göre, komiser yardımcılığı ve komiserlikte en az bekleme süresi 4 yıl, başkomiserlik ve emniyet amirliğinde 3 yıl, 4. ve 3. sınıf emniyet müdürlüğünde 2 yıl, 2. sınıf emniyet müdürlüğünde 1 yıl, 2. meslek derecesindeki 1. sınıf emniyet müdürlüğünde 2 yıl olacak. Düzenlemeyle, mesleğe komiser yardımcısı olarak başlayan polis amirleri, 21 yılın sonunda 1. sınıf emniyet müdürü olacak. 21 yılın sonunda 1. meslek derecesine atanamayan polis müdürleri, emekliliğe sevk edilecek.
AMİR SAYISI: Teşkilattaki makam piramidi yeniden düzenlendi. Bu kapsamda, amir rütbelerinde gereken personel kadro sayıları teşkilatın genel mevcudun, "on binde birine" göre şöyle sıralandı: Komiser yardımcısı 484, komiser 388, başkomiser 291, emniyet amiri 93, 4. sınıf emniyet müdürü 88, 3. sınıf emniyet müdürü 78, 2. sınıf emniyet müdürü 34, 1. sınıf emniyet müdürü 25. Bu kadro sayılarının üzerinde yer alan personel bulunduğu rütbedeki bekleme süresini tamamlaması sonrasında üst rütbeye terfi edemezse emekliliğe sevk edilecek.
LİYAKATA GÖRE TERFİ: Rütbelere terfi ettirilecek polis amirlerinin durumu terfi kurullarında, "kıdem sırasına" göre değerlendirilecek. Ancak, rütbelere terfiler, sınav ve eğitim şartı saklı kalmak üzere "liyakata göre" gerçekleşecek. Kıdem sırası belirlenmesinde, bulunulan rütbeye terfi tarihi esas alınacak. Aynı tarihte terfi edenlerin performans değerlendirme puanı yüksekliğine, puanların eşitliği halinde bulunduğu rütbede aldığı başarı belgelerine bakılacak.
ÜNİVERSİTE MEZUNU POLİSLERE AMİRLİK YOLU: Çalışmaya göre, ihtiyaç halinde meslekte fiilen 5 yılını dolduran lisans mezunu polis memurlarından yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi'nce düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler komiser yardımcılığı rütbesine atanacak.
CEZALARIN ETKİSİ: Taksirli suçlar hariç, paraya çevrilse veya tecil edilse bile alınan hapis cezaları, aylıksız izinde geçen süreler, uzun ve kısa süreli durdurma cezaları ile meslekten ve memuriyetten men cezaları, ceza süreleri kadar rütbe terfisini geriye bıraktıracak. Her yetersiz performans değerlendirme puanı rütbe terfisini bir yıl geciktirecek.
CEZALARDAN EMEKLİLİĞE SEVK: Bulundukları rütbede aldıkları aylık kesimi ve üst disiplin cezaları, adli cezalar nedeniyle bulunduğu rütbeye terfi ettiği tarihten itibaren 5 yıl içinde bir üst rütbeye terfi edemeyen 4., 3., 2. sınıf emniyet müdürleri, emeklilikle ilgili şartları taşımaları halinde "yaş şartı" aranmaksızın kurul teklifi ve bakan onayı ile emekliye sevk edilecek.
ÖZEL ATAMA: Emniyet Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatındaki tıbbi, teknik ve Mali hizmetler veren daire başkanlıklarına ve şube müdürlüklerine, emniyet hizmetleri sınıfı dışından da atama yapılabilecek.
ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAN CEZALARA EMEKLİLİK YOLU: Yetkili disiplin kurulunca, "meslekten veya devlet memurluğundan çıkarma" cezasını gerektiren disiplin suçunu işleyen, ancak zaman aşımına uğradığı için bu cezalardan kurtulan polisler, Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve bakan onayı ile emekliye sevk edilecek.
POLİS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ: Polis Koleji'nde öğrenime devam eden öğrenciler MEB'ce, polis koleji giriş sınavının yapıldığı tarihte aldıkları ortaöğretim yerleştirme puanları dikkate alınarak durumları uygun okullara naklen kaydedilecek. Polis Koleji'nde görev yapan eğitim ve öğretim elemanları ise yine MEB'ce uygun kadrolara atanacak.
3 AY İÇİNDE ''RESEN'' EMEKLİLİK: Bu arada, düzenlemeye eklenen geçici bir maddeyle, yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 3 ay içinde aktif göreve atamayan 1. sınıf emniyet müdürleri, Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı doğrultusunda resen emekliye sevkedilecek.