BIST 9.929
DOLAR 35,36
EURO 36,55
ALTIN 3.030,89
HABER /  GÜNCEL

Emniyette bomba alarmı!

PKK, eylem yapmak için çoğunluğu kadınlardan oluşan 20 intiharcısını Türkiye’ye gönderdi.

Abone ol

Van’da “Dengtav” kod adlı terörist Devrim Solduk’un üzerindeki bombaları patlatması sonucu 3 kişi öldü, 19 kişi yaralandı. PKK ilk başta “Bizim olayla ilgimiz yok. Derin güçler işbaşında” şeklinde iddialı bir açıklama yaptı. Ama 24 saat geçmeden gerçek ortayı çıktı. 1977 doğumlu teröristin 4 Ekim 2000’de Yıldız Teknik Üniversitesi 3. sınıf öğrencisiyken örgüte katıldığı ve Kandil Dağı’nda eğitim aldığı anlaşıldı. Bu sefer örgüt “Kendi inisiyatifiyle hareket etti. Asıl hedefine ulaşmadığı için Van halkından özür diliyoruz.” açıklamasını yaptı. Örgütün, “Bizim bu tür eylemlerimiz yok.” şeklindeki yorumu ise gözlerden kaçtı. Halbuki, Haziran 2005’te PKK’nın dağdaki liderlerinden Murat Karayılan, canlı bombalar görevlendirdiğini, bunların ses getirecek eylemler yapacağını örgüt içi bildiride açıklamıştı. Hatta iç yazışmalarda görevlendirilenlerin sayısının 20 olduğu belirtilmişti.

Kandil’den emir alan canlı bombalar şimdi pimi çekmek için tetikte bekliyor. Ancak bunları ortak özelliği çoğunun bayan olması. Örgütte “dişi” olarak tabir edilen 15 canlı bomba özellikle şehirlerde eylem yapma hazırlığı içinde. Yaşları 18 ila 30 arasında değişen, bazılarının üniversite öğrencisi olduğu bayan canlı bombalardan üçünün izine rastlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, bir buçuk yıl önce evinden kaçarak kuzeniyle terör örgütü PKK’ya katıldığı belirtilen Van’ın Erciş ilçesine bağlı Deliçay köyü nüfusuna kayıtlı 22 yaşındaki Fatma Geçer’in yakalanması için emir verdi. 81 il emniyet müdürü ‘Gizli’ ibareli yazıyla uyarıldı. Mardin emniyeti, Şükriye Duran ve ismi henüz bilinmeyen iki kadın canlı bombanın varlığını tespit etti. Fakat, her üç terörist hâlâ yakalanabilmiş değil. Kadın canlı bombaların yakalanabilmesi için yurt genelinde alarm verilmiş durumda. Emniyet güçlerinin hedefi eylemcileri herhangi bir zarar vermeden etkisiz hale getirmek.

PKK KADIN BOMBACI SEVİYOR
PKK’nın kadınları canlı bomba olarak kullanması tesadüf değil. Örgütün ilk canlı bomba eylemcisi de bir kadındı çünkü. 30 Haziran 1996’da “Zilan” kod adlı PKK’lı Zeynep Kınacı, Tunceli’de vücuduna sardığı bombaları İstiklal Marşı’nın okunduğu sırada tören alanında patlattı. Olayda ikisi astsubay toplam 6 asker şehit oldu. Ağır yaralanan terörist ise olaydan kısa bir süre sonra öldü. Terör örgütü, militanlarını canlı bomba olmaya özendirmek için çeşitli yollara başvuruyor. Örneğin intihar edenler kahraman ilân edildiği gibi adlarına festivaller bile düzenleniyor. Zeynep Kınacı’nın intihar eylemini takiben eylül ayında Almanya’nın Köln şehrinde Zeynep Kınacı Uluslararası Barış Festivali düzenlendi. Med TV’de canlı yayınlanan festival etkinliklerinin amacı, potansiyel bombacıları motive etmekti. Nitekim 25 Ekim 1996’da ikinci canlı bomba olayı daha gerçekleşti. Adana’da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bahçesindeki polislerin arasına dalan PKK’lı Leyla Kaplan üzerindeki bombayı patlattı. Olayda 3 polis şehit oldu. Kaplan intihar eylemi öncesinde yaptığı konuşmada şu ilginç açıklamayı yapıyordu: “Hiçbir baskı altında kalmadan intihar eylemi gerçekleştireceğim. Bu eylemle Abdullah Öcalan’a kendimi feda edeceğimi göstereceğim.”

Bu olaydan 4 gün sonra örgütten talimat alan bir başka kadın canlı bombanın hedefi ise Sivas oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı sırada Güler Otaş üzerindeki bombayı patlattı. Saldırıda üçü polis, biri sivil 4 kişi şehit oldu. Tarihe ilk kadın intihar eylemcileri olarak geçen üç kadın üzerine kahramanlık öyküleri yazıldı, bunlar diğer militanlara örnek gösterildi.

Bombalı saldırılarda dikkat çeken özelliklerden biri de canlı bombaların üniversite öğrencisi ya da okuldan ayrılmış genç kızlardan seçilmesi. Kasım 1998’de Hakkâri Yüksekova Jandarma Komutanlığı binası önünde gerçekleşen saldırının faili “Rojbin” kod adlı Fatma Özen, Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenciyken örgüte katılmıştı. Aynı şekilde canlı bomba olarak eylem yapmaya hazırlanan bir başka kadın militan Melike Acar, Sivas kırsalında yakalandı. O da Fatma Özen gibi öğrenciydi. PKK’nın komşu bir ülkede eğittikten sonra canlı bomba eylemi için Bodrum’a gönderdiği Kudret Denktaş adlı terörist kız da okuldan ayrılmıştı. Ama acemi bombacı eylem yapamadan üzerindeki bomba patlayınca hayatını kaybetmişti.

EYLEMDEN ÖNCE UYUŞTURUCU ALIYORLAR
Peki, kadınlar bu eylemlere nasıl ikna ediliyor? Terör örgütünün bayanları milli bir kahraman ilân edip telkinlerde bulunduğu biliniyor. Eski Yüksekova Kaymakamı Taceddin Özer’e göre çoğu eylemci olaydan önce uyuşturucu alıyor. Özer, Fatma Özen’in yaptığı eylemden sonra “Militanın uyuşturucu aldığı kesinleşti.” demişti. Telkin ya da uyuşturucu yönteminden başka PKK militanları canlı bomba eylemi için tehdit ediyor, hatta karşı çıkanları “hain” ilân edip öldürüyor. Örneğin, canlı bomba olmayı reddeden Türkan Adıyaman’ı öldüren Bayram Yaruk isimli terörist, cinayeti nasıl işlediğini şöyle anlatmıştı: “Türkan Adıyaman’ı Leyla Kaplan’ın (Adana’daki intihar saldırısını gerçekleştiren militan) gözü önünde öldürdüm. Görevi de Leyla’ya verdim. Ya kahraman ya korkak gibi ol dedim. Sonra onu silahla tehdit edip uyuşturucu vererek bombayla olay yerine gönderdim.” Bu açıklama ile Kaplan’ın eylem öncesinde “Öcalan için kendimi feda ediyorum.” şeklindeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor. PKK’nın bayanları tercih etmesinde şüphesiz onların kolay ikna edilmesi, çevrede dikkat çekmemesi ve her ortama rahatça girmesi etkili oluyor.

1996’da başlayıp 1998’e kadar çok sık yaşanan canlı bomba olayları bir süredir görülmüyordu. Van’daki son olayla örgütün yeniden canlı bombaları devreye soktuğu anlaşılıyor. Amaç ise toplum üzerinde psikolojik baskı kurmak ve isminden söz ettirecek eylemler gerçekleştirmek.

KADIN BOMBACILAR VE EYLEM TARİHLERİ

Zeynep Kınacı Haziran1996

Leyla Kaplan Ekim 1996

Güler Otaş Ekim 1997

Fatma Özen Kasım 1998

Hüsniye Oruç Aralık 1998

Hamdiye Kapan Aralık 1998

Maral Maymak Mart 1999

Canan Akgün Nisan 1999

Şengül Akkurt Mayıs 2003

Aksiyon