BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.006,34
HABER /  GÜNCEL

Emniyetin zarftan haberi yok

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, zarf olayıyla ilgili şunları söyledi:

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Eryaman'da polisin düzenlediği operasyondan sonra Genelkurmay Başkanlığı önünde olayla ilgili zarf dağıtılması konusunda kendilerinin bir tespitlerinin olmadığını, söz konusu zarfın polis tarafından dağıtıldığına dair de kendilerine henüz bir bilgi gelmediğini söyledi.

Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, son zamanlarda düğünlerde, şenliklerde, çeşitli spor müsabakalarından sonra yapılan kutlamalarda, asker uğurlamalarında, kurtuluş günleri ve bayramlarda silahla ateş edilmesi sonucu bazı vatandaşların yaralandığını, sakatlandığını, hatta hayatlarını kaybettiğini hatırlattı. Türkiye'nin çeşitli yörelerinde zaman zaman meydana gelen bu tür olayların kamuoyu nezdinde kötü bir sosyal olgu haline dönüştüğünü, ulusal ve uluslararası arenada ülke hakkında olumsuz bir imajın oluşmasına neden olduğunu vurgulayan Çalışkan, ''Bu yolla ülkemiz kaynaklarının gereksiz yere sarf edildiği de bilinen bir gerçektir'' dedi.

Bu tür suçların geçen yıl yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu ile kabahat nevinden çıkarılarak ''genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'' başlıklı 170. maddesi kapsamında değerlendirilerek cezaların artırıldığını belirten Çalışkan, İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere geçen yıl bir genelge gönderdiğini söyledi.

Genelgede, bu olayların önlenmesi için belediye başkanları, muhtarlıklar, resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin bir araya getirilerek silahla ateş etme olaylarına karşı kampanya açılması, bu kampanyalara destek olmak üzere her türlü eğitim ve kültürel etkinliklere destek olunması, müftülükler kanalıyla inanç sistemiyle de bağdaşmayan bu durumun vaazlarda işlenmesinin yer aldığını vurgulayan Çalışkan, ruhsatlı silah sahiplerinin atış ihtiyaçlarının karşılanması için resmi kuruluşların poligonlarını uzman ve eğiticiler nezaretinde kurallar dahilinde kullanmalarına olanak sağlanması yönünde talimatın da bulunduğu kaydetti.

RUHSATLI SİLAH VE OLAY SAYISI

Türkiye'de 2006 yılı Haziran ayı itibari ile polis sorumluluk bölgesinde 286 bin 985 taşıma, 299 bin 980 bulundurma olmak üzere toplam 586 bin 965 ruhsatlı silah bulunduğunu kaydeden Çalışkan, 2005 yılında toplam 526 bin 335 suç tespit edildiğini, bu suçlardan yüzde 3'ünü oluşturan 15 bin 582'sinin ateşli silahlarla işlendiğini söyledi. Çalışkan, geçen yıl silahla işlenen suçlardan yüzde 83'ünün, yani 12 bin 978'inin ruhsatsız, yüzde 17'sinin, yani 2 bin 604'ünün ruhsatlı silahlarla gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu yılın ilk altı ayında ise toplam 425 bin 120 suç işlendiğine dikkat çeken Çalışkan, suçların yüzde 2.4'ünün, yani 10 bin 323'ünün ateşli silahlarla gerçekleştirildiğini anlattı. Çalışkan, ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 87'isinin, yani 8 bin 963'ünün ruhsatsız, yüzde 13'ünün, yani bin 360'ının ruhsatlı silahla gerçekleştiğini kaydetti.

LÜBNAN'DAN TAHLİYE İŞLEMLERİ

İsrail'in saldırılarının ardından burada yaşayan Türk vatandaşlarının ve Beyrut Büyükelçiliği personelinin tahliyesinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinesinde yapıldığını hatırlatan Çalışkan, bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Arapça bilen, terör örgütleri hakkında bilgi ve deneyime sahip, pasaport ve kimlik kontrolü yapabilecek uzman personel talep edildiğini bildirdi. Bu talep doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden uzman bir ekibin İskenderun Gemisine 22 Temmuz günü intikal ettirildiğini anlatan Çalışkan, 505 çocuk, 302 kadın, 223 erkek olmak üzere toplam bin 30 vatandaşı gemiye intikallerinin sağlandığını söyledi.

Çalışkan, burada yapılan kontrollerde, Hizbullah terör örgütü içerisindeki faaliyetlerinden dolayı aranan bir kişi ile karşılıksız çek vermek suçundan aranan bir kişinin yakalandığını, bu kişilerin geminin Mersin'e yanaşmasının ardından il emniyet müdürlüğü ekiplerine teslim edildiğini bildirdi. Polis Akademisi'ne 2006-2007 eğitim-öğretim yılında, lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunlarından sınavla 50'si erkek, 5'i kız olmak üzere toplam 55 öğrencinin alınacağını belirten Çalışkan, ayrıca Ankara'daki devlet üniversitelerinin çeşitli bölümlerinde okuyan, fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören 15 öğrencinin de Polis Akademisi adına okutulacağını kaydetti.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çalışkan, bir gazetecinin, Eryaman'da düzenlenen ve aralarında askeri personelin de bulunduğu bazı kişilerin gözaltına alınmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı önünde gazetecilere zarf dağıtılması olayıyla ilgili, ''Askeri savcının, bu zarfları polisin dağıttığına dair tespitlerinin bulunduğunun'' basında yer aldığını hatırlatması üzerine, ''Bu konuyla ilgili başlattığımız çalışmadan şu ana kadar bir sonuç alamadık. Ayrıca bir mensubumuzun bu zarfı dağıttığına dair de bize henüz bir bilgi gelmedi. Gelirse gereken yapılır'' dedi. Bir gazetecinin, Çevik Kuvvetin, Genelkurmay Başkanlığı çevresinde önlem almasıyla ilgili bir sorusu üzerine Çalışkan, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün güvenlikle ilgili alacağı önlemleri belirleyebileceğini, bu kapsamda gerek gördüğü her yerde tedbir alabileceğini söyledi.

Çalışkan, bir gazetecinin, Suudi vatandaşı Yasin El Kadı'nın Türkiye'ye girişi ile ilgili CHP milletvekillerinin bazı iddialarının bulunduğu ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bazı belgeleri gönderdiklerini belirtmesi üzerine de ''Bizim kayıtlarımıza göre söz konusu kişi en son giriş çıkışını 2001 yılında yapmıştır. Gelen belge ve bilgileri inceleriz, gereğini yaparız'' diye konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin, polisin araçları artık arayamayacağına dair bir karar aldığına ilişkin soru üzerine de Çalışkan, polisin Anayasa'nın 20. maddesinde yapılan değişiklikten sonra aramaları zaten hakim kararı çerçevesinde yaptığı hatırlattı.