BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.960,98
HABER /  GÜNCEL

Emniyet, şiddetin çözümünü buldu

Süper Lig'de yeni sezon başladı. Futbol camiasının en büyük temennisi şiddetten uzak, centilmence bir lig.

Abone ol

Bu amaçla Emniyet, Federasyon ve kulüp temsilcileri de İstanbul'da buluştu. Üç gün süren toplantıdan 'Sporda Şiddetin Önlenmesi' konulu rapor çıktı. Problemlerin giderilmesi için Adalet, İçişleri, Gençlik ve Spor bakanlıklarının yanı sıra TFF, spor kulüpleri ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun proaktif bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin altı çizildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni sezonda Süper Lig'de mücadele eden takımların temsilcileri ve Futbol Federasyonu yetkilileriyle yapılması gerekenleri masaya yatırdı. İstanbul'da gerçekleşen ve 3 gün süren toplantılardan çıkan sonuç, ilgili birimlere sunuldu. Zaman'ın ulaştığı 'Sporda Şiddetin Önlenmesi' konulu rapor, yeşil yasalarda şiddet olaylarının yaşanmaması için önemli kararlar içeriyor. Raporda, öncelikli olarak, spor müsabakalarındaki şiddet eylemlerinin her geçen gün arttığına, bunun da toplumsal huzursuzluğa sebep olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun önlenmesi için adalet, içişleri, gençlik ve spor bakanlıklarının yanı sıra TFF, spor kulüpleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun proaktif bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Spor alanlarının, lig başlamadan denetimden geçirilmesi hususu vurgulanırken, mevcut tablonun seyirci emniyeti ve sağlığı açısından değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunuluyor.

Statlarda herhangi bir eksikliğin tespit edilmesi halinde Federasyon'un devreye girmesinin ve buralarda müsabaka oynanmasının yasaklamasının şart olduğu belirtiliyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve bazı büyük şehirlerde stat çevrelerinde maç öncesi yapılan alkol satışına işaret ediliyor. Stat içi ve dışındaki şiddette taraftarların alanlara alkollü girmesinin olumsuz etkisinin olduğu aktarılıyor. Bunun önlenmesi için karşılaşma günleri spor alanı çevresinde alkollü içecek satışının yasaklanmasının zaruri olduğu anlatılıyor. Kanundaki maddeler dahilinde sahalara alkollü girmek isteyenlerin engellenmesi, taşkınlık çıkaranlar için gerekli işlemlerin acilen yapılmasının zorunluluğu dile getiriliyor. 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında ise müsabaka alanına alkollü girmeye çalışan 41 taraftara işlem yapıldığının bilgisi veriliyor.

TARAFTARLARIN PROFİLLERİ ÇIKARILSIN

EGM Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nın bilgilendirmesinde; güvenliğin sağlanması noktasında kurumlar arasında koordinasyon eksikliği yaşandığı itiraf ediliyor. Zaafın giderilebilmesi için sorumlu kurum ve kuruluşlar arasında iletişimin üst seviyeye çıkarılması önerilirken şu ikazlara yer veriliyor: "Müsabaka öncesinde risk analizleri kesinlikle yapılmalı. Bu kapsamda stat içinde ve çevresinde yeterli sayıda personel görevlendirilmeli. Belirlenen sayının yanı sıra kulüpler de yeterli oranda özel güvenlik personeli görevlendirmesi yapmalı." Emniyet müdürlüklerinin sorumlulukları ayrıntılı şekilde işlenirken, polisin öncelikle müsabakaların risk analizi yapması ve iki takım arasındaki olaylar üzerinden taraftar profillerinin çıkarılması teklifi getiriliyor. Müsabakayla ilgili duyumların yanı sına medyadaki haber ve yorumların da analizinin yapılması talep ediliyor. Riskli müsabakalarda stadyum ve spor alanlarının giriş kapılarında, mobil kameralı ekipler ile yeterli sayıda gözaltı aracının bulundurulması isteniyor. Ayrıca özel güvenlik personelinin sertifika kontrollerinin belirli periyotlara yayılmasının önemine değiniliyor.

POLİS ARAÇLARI RİSKTEN UZAK TUTULACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporunda; "Güvenliğin üst seviyede sağlanması için taraftarın sıkça kullandıkları sosyal paylaşım siteleri ile fan gruplarının yakın markaja alınması gerekiyor." deniliyor. Bu mecralarda alınan duyumların vakit kaybetmeden Futbol Federasyonu, kulüp ve diğer kurumlara bildirilmesi isteniyor. Muhtemel bir taşkınlık olayına karşı da polis araçlarının stat çevresindeki hastane, akaryakıt istasyonu ve risk oluşturabilecek yerlerden uzak yerlere park edilmesi gerektiği talimatı veriliyor. Geçtiğimiz yıllardaki benzer olayların yaşanmaması için stat ve çevresinde gazlı müdahalelerden kaçınılması gerektiği bildiriliyor.