BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

FRANSA dün yaptığı oylamayla yeni cumhurbaşkanını seçti. 37 yaşında olan ve Napolyon'dan sonraki en genç cumhurbaşkanı olarak seçilen Emmanuel Macron'un Türkiye ile ilgili düşünceleri merak ediliyor.

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

FRANSA dün yaptığı oylamayla yeni cumhurbaşkanını seçti. 37 yaşında olan ve Napolyon'dan sonraki en genç cumhurbaşkanı olarak seçilen Emmanuel Macron'un Türkiye ile ilgili düşünceleri merak ediliyor. Peki Emmanuel Macron, Türkiye ile ilgili neler düşünüyor Hollande ile olan ilişkiler devam edecek mi? Fransa'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, Avrupa entegrasyonundan yana ve iş dünyasına yakın çizgi izleyen liberal aday Emmanuel Macron, ülkeyi Avrupa Birliği'nden çıkarma tehdidinde bulunun aşırı sağcı Marine Le Pen'i yenerek kazandı.

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

‘Avrupa eksenli’ Macron, Türkiye’yi, Suudi Arabistan ve İran’la birlikte “yeni güçler” olarak tanımlıyor. Macron’a göre günümüz dünyası hem tehditler hem de fırsatlarla dolu: ABD başkanı Trump “Fransızları kaygılandırıyor”, Rusya lideri Putin “uluslararası hukukun dışına çıkma pahasına tehlikeli bir dış politika yürütüyor”. Dünyadaki dengeler Çin “lehine” gelişiyor. Ortadoğu savaşlarla boğuşmakta, Avrupa ise Brexit ile yıpranmış vaziyette.

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

DW'de yer alan analizine göre, Emmanuel Macron, Türkiye’nin AB üyeliği için gerekli koşulların oluşmadığını, Türkiye’de son zamanlarda yaşananların da “bu yönde olumlu bir gelişme olmadığını” söylüyor. Ne anlama geldiğini net olarak açıklamaksızın, “Türkiye’ye kapılar kapatılmasın” diyor. Buna paralel olarak, “Rusya, Türkiye, Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle Fransa’nın çıkarları ve uluslararası hukuku gözeten ve temel hak ve özgürlükler ve insan haklarını da dikkate alan bir diyalog” istiyor.

Emmanuel Macron Türkiye hakkında ne düşünüyor?

YENİ GÜÇ OLARAK TANIMLIYOR Macron, programını açıklarken Türkiye’yi Avrupa formatı dışında gördüğü mesajları verdi. Türkiye’yi, Suudi Arabistan ve İran’la birlikte “yeni güçler”olarak tanımladı. “Uluslararası planda istikrar ve Fransa’nın çıkarları öyle gerektirdiği için otoriter rejimlerden oluşan bu ülkelerle diyaloğun şart olduğunu” söyledi.