Emlak piyasasında neler oluyor
Forbes dergisi, bu yıl ikincisini yayınladığı “emlak raporu”nda, türkiye’nin gayrimenkul piyasasının yüzde 75’ini oluşturan yedi ilden (istanbul, ankara, izmir, bursa, antalya, adana ve kocaeli) 450’yi aşkın mahalle için metrekare satış ve kira fiyatlarındaki son bir yıl içindeki değişimin...
Forbes dergisi, bu yıl ikincisini yayınladığı “Emlak Raporu”nda, Türkiye’nin gayrimenkul piyasasının yüzde 75’ini oluşturan yedi ilden (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeli) 450’yi aşkın mahalle için metrekare satış ve kira fiyatlarındaki son bir yıl içindeki değişimin fotoğrafını çekti. Derginin Reidin.com’un raporundan derlediği haber Türkiye’de emlak piyasasını derli toplu bir şekilde ortaya koyuyor.
FAİZ İNDİRİMİ KOZU OYNAMAYACAKLAR
Habere göre 2010’daysa önceki yılın son iki çeyreğinde kıpırdanmaya başlayan konut talebindeki artış, ivme kaybetti. Türkiye Bankalar Birliği’nin “Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Mart 2010” raporuna göre 2010’un ilk çeyreğinde kullandırılan konut kredi miktarı 6,5 milyar liraya ulaştı. Bu rakam 2009’un ilk çeyreğine göre yüzde 164’lük önemli artış anlamına geliyor. Yine de kullandırılan kredi miktarı, 2009 Ekim –Aralık dönemine göre yüzde 25 daha aşağıda. Kredi faizleri hali hazırda yüzde 1’e kadar geriledi. Bu da, bankaların bu açmazdan kurtulmaları için artık faiz indirimi kozunu oynamayacakları anlamına geliyor. Geriyeyse vade süresini uzatmak kalıyor. Reidin.com’un Hazırladığı “Konut Satın Alma Gücü Endeksi” de (KSAGE) kredi vadelerinin uzaması gerektiğine işaret ediyor.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeli’de hangi semtler değerleniyor, hangileri değer yitiriyor? Kira geliri en çok nerelerden elde edilir? Nerelerden konut almalı, hangi semtlerden uzak durmalı?
İşte derginin Reidin.com’un bütün sonuçlarını sadece FORBES’la paylaştığı araştırmaya dayanarak hazırladığı habere göre İstanbul'da emlak piyasasının durumu...
Son bir yılda İstanbul’da gayrimenkul fiyatları yüzde 6 oranında artsa da hala Haziran 2008 seviyesinin yüzde 9 altında bulunuyor. Ataşehir ve Beşiktaş’ta fiyatlar düşerken Beykoz ve Pendik’te hızla artıyor. Talep, şehir merkezinden kenar ilçelere doğru kayıyor.