BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,88
ALTIN 2.970,81
HABER /  GÜNCEL

Emir köyü artık yok

İçmesuyu havzaları tüm yapılaşmalardan arındırılıyor. Ömerli'de Emirli köyünde son binalar ortadan kaldırıldı.

Abone ol

 İSKİ'nin "Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” kapsamında bir adım daha atılarak, Ömerli Mutlak Koruma Sahası’nda kalan Emirli Köyü’ndeki son binalar da ortadan kaldırıldı.

1972 Yılında hizmete alınan ve yıllık 235 milyon metreküplük su hacmi ile İstanbul’un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı mutlak koruma alanı bütün yapılardan arındırılıyor. Anadolu Yakası’nın neredeyse tamamının su ihtiyacını karşılayan Ömerli içmesuyu havzası mutlak koruma alanında yeralan Emirli Köyü’nde, hukuksal sürecin tamamlanmasının ardından ortak kullanım alanları olan cami, okul, muhtarlık binası ve kahvehane gibi son kalan 9 yapı ile birlikte bu güne kadar toplam 156 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Yapılan kamulaştırma ve yıkımların ardından mutlak sahada artık Emirli Köyü yok.

Nüfusu 800’den fazla olan Emirli Köyü’nde, yerleşik alanlar ve tarlalarla birlikte 4 milyon 558 bin 250 metrekarelik alanın kamulaştırma bedeli olarak 2 milyon 283 bin 440 YTL ödendi.
Ömerli Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda kalan Kurtdoğmuş ve Esenceli Köyleri’nde kamulaştırma ve yıkım işlemleri devam ediyor.
Küresel ısınma neticesinde dünyayı bekleyen kuraklık tehlikesinden İstanbul’un etkilenmemesi için İSKİ’nin yıllardır kararlılıkla sürdürdüğü su kaynaklarını yapılaşmadan koruma mücadelesi, büyük bir köyün ortadan kaldırılmasıyla etkin bir şekilde devam ediyor.

İSKİ, İstanbul’un geleceğini teminat altına almak için Havza Koruma Yönetmeliği’ne göre barajlar etrafındaki mutlak (0-300 m) ve kısa (300-1000 m) mesafeli koruma alanlarında hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade etmiyor. Mutlak ve Kısa Mesafeli Koruma Alanları’nda yeni yapılmaya çalışılan tüm yapılar derhal yıkılıyor ve bu alanlarda yeni yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor.

Su kaynakları etrafındaki bölgelerdeki -havza ilan edilmeden önce inşa edilmiş- yapıların tahliyesi içinse İSKİ; “Mutlak Koruma Alanlarında Sıfır Yapılaşma Projesi” ile hukuki prosedürler çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Proje kapsamında geleceğimizi tüketmemek ve İstanbul’un su rezervinin korunmasına katkı sağlamak için, mutlak koruma alanında yapılaşma sıfıra indirilecek ve ağaçlandırma çalışmaları ile bu bölgeler ormanlaştırılacak.
İstanbul’un gelecekte yaşanması öngörülen kuraklıktan etkilenmemesi, su kaynaklarının kirlenmeye maruz kalmadan gelecek nesillere aktarılması; dolayısıyla ekosistemin devamlılığının sağlanması için İSKİ, su kaynaklarını etkin bir şekilde korumaya devam edecek.