BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Eminönünde mutlu son

Eminönü Belediyesi'nde Toplu-İş Sözleşme töreni düzenlendi.

Abone ol

Eminönü Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na üye 213 işçi için düzenlenen Toplu-İş Sözleşme Töreni'nde imzalar atıldı. 2006-2008 yılların kapsayan toplu sözleşmeye göre Eminönü Belediyesi'nde çalışan bir işçinin ortalama maaşı bin 150 YTL civarında oldu.

Eminönü Belediye Başkanlığı önünde yapılan toplu sözleşme törenine Başkan Nevzat Er, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile belediye çalışanları ve sendika yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. İşçiler adına bir konuşma yapan Belediye-İş 7 Nol'lu Şube Başkanı İsmail Yurtseven, İstanbul'da en iyi toplu sözleşmeyi imzaladıklarını belirtti. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları göz önüne alarak sözleşme yaptıklarını vurgulayan Yurtseven, "Biz sendika olarak siyasi görüş farklılıklarımız olmasına rağmen Başkan Nevzat Er'e hakkını teslim etmek istiyoruz. Başından sonuna kadar yapıcı yaklaşımlarıyla işçi arkadaşlarımızı mağdur etmemiş ve Türkiye şartlarında dört dörtlük olmasa da çok iyi bir anlaşmaya varılmıştır" dedi.

DİSK olarak sadece toplu sözleşme sendikacılığı yapmadıklarını ifade eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Eminönü gibi İstanbul'un en sorunlu bölgesinde en iyi toplu sözleşmeye imza koymaktan dolayı mutluyuz. Eminönü gündüz ve gece nüfusu arasındaki farklılığı nedeniyle ciddi şekilde zarar görmektedir. Gelirleri bu açıdan diğer belediyelere göre çok azdır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. İstanbul'un tarihi ve turizm merkezinin hak ettiği ilgiyi görmesini bekliyoruz." Şeklinde konuştu.

Başkan Nevzat Er'e toplu sözleşmeden dolayı teşekkür eden Çelebi, işçileri de kutladı. İşçelerle varılan anlaşmadan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Belediye'nin gelirlerinin düşük olmasından yakındı. İmar alanları bulunan belediyelerin çok ciddi gelirler elde ettiğini anlatan Başkan Er, "Geçtiğimiz günlerde bir belediye başkanı sadece bir site inşaatından 15 trilyon lira belediyenin gelir elde ettiğini söyledi. Biz ise bütün vergilerimizle bu gelire ulaşmakta zorlanıyoruz. Emlak vergisi gelirimiz çok düşük.

Çünkü ilçe sınırlarımızın önemli bir kısmı kamu binalarından ve tarihi yapılardan oluşuyor. Bu nedenle Eminönü Belediyesi olarak ciddi bir gelir sıkıntımız var ama arkadaşlarımın fedakar çalışmaları sonucu gelirlerimizi artırma yoluna gidiyor ve bölgemiz içn en iyi hizmeti üretiyoruz" dedi.

Konuşmalardan sonra 213 işçiyi ilgilendiren toplu-iş sözleşmesine Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ile DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi imza attı. İmzaların atılmasından sonra Ahırkapı Roman Orkestrası'nın hareketli şarkılarıyla Başkan Nevzat Er ile DİSK Genel Başkanı Çelebi, işçilerle birlikte halay çekti. Eminönü Belediyesi'nin 2006-2008 yıllarını kapsayan toplu sözleşmesine göre işçiler yüzde 16 oranında zam alacaklar. Buna göre bir işçinin ortalama maaşı bin 150 YTL oldu. Sosyal iyileştirme paketinde de ciddi zammın yapıldığı sözleşmeyle bir işçi yevmiyesi 46 YTL olarak düzenlendi.