YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yarın yeniden hakim karşısına çıkacak.
Abone olYARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, yargıç ve savcılar hakkındaki dinleme kararlarını açıklayarak gizliliği ihlal suçundan yargılandığı dava Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebi üzerine bozulunca dosya yeniden aralandı.
Adalet Bakanlığı 2009 yılında Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Başkanı, İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, hakkında soruşturma açtı. Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmayı basın toplantısı ile duyurdu. Adalet Başmüfettişleri soruşturmanın kısıtlanması konusunda İstanbul'daki özel yetkili mahkemesinden karar aldığı için Eminağaoğlu, "soruşturmanın gizliliğini ihlal"den suçlandı.
Açılan soruşturma ve içeriğini basına aktarmakla suçlanan Eminağaoğlu hakkında ayrıca bazı yargıç ve savcı hakkındaki gizli olarak alınan iletişim tespiti ve dinleme kararlarını kamuoyuna açıklayarak, bu yollarla TCY'nın 285. maddesindeki "gizliliği ihlal" suçunu işlediği gerekçesiyle ek soruşturma açıldı. İddianame düzenlenmesi için dosya Adalet Bakanlığı tarafından Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
SİNCAN SON SORUŞTURMANIN AÇILMASINA YER OLMADIĞI KARARI VERDİ
Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı da Eminağaoğlu hakkında iddianame düzenleyerek, dosyayı doğrudan Sincan 2. Ağır Ceza mahkemesine gönderdi. Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın dağıtım dışı doğrudan mahkemeye gelemeyeceği gerekçesi ile iddianameyi iade etti ve dosya dağıtımla Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne düştü. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Eminağaoğlu hakkında son soruşturmanın açılması koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle son soruşturmanın açılmasına yer olmadığı kararı verdi. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu karara, Eminağaoğlu'nun kendisi hakkındaki soruşturma içeriğini açıklamasının suç olmadığını, yasadaki gizliliği ihlalin amacının bu olmadığını, aksine gizlilikle amaçlananın, masumiyeti korumak, lekelenmemeyi sağlamak olduğunu, kişinin kamuoyunu doğru bilgilendirmek için hangi konuda soruşturma açıldığını aktarmasının bu suçu oluşturmayacağı gerekçeleriyle yapmış olduğu itirazı reddetti.
YARIN HAKİM KARŞISINDA
Adalet Bakanlığı ise Kırıkkale Ağır Ceza mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı kanun yararına bozma yoluna başvurdu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi de 2011 yılında Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinin kararını bozarak bakanlığın kanun yararına bozma talebini kabul etti.
Dosya, 4 yıldır Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve Yargıtay arasında dolaşıyor. Eminağaoğlu yarın yeniden Adalet Bakanlığı'nın bozma istemi uyarınca Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde hakim karşısına çıkacak. Davaya ilişkin ANKA'ya değerlendirmede bulunan Eminağaoğlu, "Laikliği, demokrasiyi, yargı bağımsızlığını, yargıç güvencesini, hukukun üstünlüğünü savunmakla suçlanmayı teşhir etmek, yargıç ve savcılar hakkındaki iletişimin tespiti ve dinlemesi yoluna başvurulmasını hukuken engellemek nedeniyle, bu kapsamdaki yargıç ve savcılar hakkında soruşturmalar yapılamayıp takipsizlik kararları verilince, Adalet Bakanlığı amaçladığı sonuçları elde edemeyince, hakkımda bu davanın açılması için hukuku dolanarak her yolu kullandı" dedi.