BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Emin Çölaşan, hanedana taktı

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, "Hanedan Hortlatıcı TRT" yazısında TRT'ye neler söyledi?

Abone ol

TBMM 1922 yılında saltanatı kaldırdı. Böylece padişahlık olayına son nokta konuldu. Osmanlı hanedanı da Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra, 1924 yılında sınırdışı edildi. Son padişah Vahdettin zaten vatana ihanet etmiş ve 1922’de bir İngiliz zırhlısına binerek yurtdışına kaçmak zorunda kalmıştı. Atılan bu önemli adımlarla Türk milleti padişahların kulu olmaktan çıkarıldı, Cumhuriyet rejiminin vatandaşı oldu. Hanedan mensuplarına yıllar sonra af getirildi. İsteyenler sade vatandaş kimliğiyle Türkiye’ye yerleşti. Çoğu dışarıda kaldı.

Burada bir gerçeği de yazalım. İptal edilen, son verilen Osmanlı hanedanı, Cumhuriyet rejimi aleyhine çalışma yapmadı. Sessiz sedasız oturdular. Ne yapmaları mümkündü ki!.. Karşılarında Mustafa Kemal Atatürk isimli bir dev ve bütün dünyaya örnek olan Türkiye Cumhuriyeti vardı. Aradan uzun yıllar geçti.

TRT'NİN HANEDAN ÖZLEMİ

Şimdi geldik 2006 yılına. Bu konularda artık geriye dönüş yok. Bunu bile bile, bazı çevreler ve devlet kurumları şimdi bile "Osmanlı ve hanedan özlemiyle" yanıp tutuşuyor. Bunların başında bugünkü TRT yönetimi geliyor. Türkiye’de yüzlerce televizyon kanalı var. İçlerinde en az izlenen, programları en az rağbet gören TRT. Bu kurum ayrıca batık ve maaşları bile zor ödeyebilen durumda. Bu kurumu günümüzde Ali Güney isimli bir köy imamı, genel müdür vekili olarak yönetiyor! Ekibiyle birlikte tamamen AKP’nin adamı. TRT’yi hükümet borazanı yapmayı başaran (!) ve yayıncılıkla ilgisi olmayan biri. 

Şimdi burada TRT’ye soruyorum. Dolmabahçe’de düzenlenen görkemli resepsiyona yurtdışından ve Türkiye’den çağrılan 100’den fazla hanedan mensubunun yol ve otel parasını, ziyafet masraflarını kim örgütleyip ödedi? Devlet kurumları, saray resepsiyonundan para aldı mı? Almadıysa niçin! (Parantez açıyorum. İstanbul Valisi de ziyafete katıldı ve bir şehzadeye üzerinde Osmanlı tuğrası bulunan bir vazo armağan etti. Bravo!) Dizinin maliyeti ne kadar? Beş kuruşa muhtaç TRT bu parayı nereden buldu? Bu yakışıksız olaya alet olmayan birileri de vardı. Örneğin, "hanedanın" en yaşlı üyesi Osman Ertuğrul (95) ve Neslişah Osmanoğlu (85) İstanbul’da oldukları halde protesto edip gelmediler.

Ne acıdır ve ne günlere kaldık!.. Osmanlı hanedanını hortlatmaya, acındırmaya kalkışan kurum devletin TRT’si. Osmanlı’yı yeniden hain Vahdettin’in yaşayıp kaçtığı Dolmabahçe’ye -bu kez resepsiyonla- döndürmeyi başaran yine TRT. Köy imamı yönetiminde hızla yol alıyorlar! Ellerinden gelse daha fazlasını yapacaklar ama bizler, milyonlarca Cumhuriyet evladı buradayız. Bu arada TRT’ye bir soru sorayım, araştırıp haber yapsınlar. Acaba bu resepsiyona katılan bazı hanedan mensupları devlete karşı "miras davası" açma hazırlığı yapıyor mu? "Atamız padişahlardan kalan malı mülkü ve ziynet eşyalarını bize verin" demek için çalışmalar başlatıldı mı? İmam genel müdürün TRT’si için güzel bir haber olur!