Bülent Arınç, İntibak Yasasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda yapılan görüşmede maksimum zam seçeneğinin desteklendiğini bildirdi
Abone olBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İntibak Yasasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda yapılan görüşmede, yüzde 70 zam yapılması seçeneğinin desteklendiğini, Maliye ve Hazine'den sorumlu bakanlarının da en yüksek zammın yapılması görüşünü desteklediğini bildirdi.
Arınç, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni yatırımların tanıtımı ve temel atma törenleri ile en yüksek vergi veren mükellefler ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin En Büyük 500 ve İkinci Büyük 500 listelerinde yer alan Manisa'daki kuruluşların ödüllendirilmelerini kapsayan, "Manisa, 2023 Türkiye Hedefine İlerliyor" programına katıldı.
Programda yaptığı konuşmada, törene katılımları son anda iptal olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün, Başbakan Erdoğan'ın bazı birikmiş işlerini tamamlamak üzere çalışma toplantısına katılmak durumunda kaldıklarını belirten Arınç, bu nedenle kendisinin iki bakan adına da törene katıldığını ifade etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bugün açıklanan 2012 Şubat ayı ihracat rakamlarının, ümit verici ve sevindirici olduğunu ifade eden Arınç, bu noktada Manisa'nın da ihracattaki artışını sürdürmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
Arınç, ekonomik istikrarla siyasi istikrarın atbaşı gittiğini, 2002 sonrası sürecin bunu kanıtladığını belirterek, dünyanın Hindistan'dan ABD'ye kadar olan bölümünün krizin pençesinde olduğu bir dönemde, Türkiye'nin bu ortamda enflasyonla mücadelede başarısı, büyüme hızı ve GSMH artışları, döviz rezervleriyle farklı bir noktada olduğunu, IMF'ye borçlarının neredeyse bitmek üzere olduğuna işaret etti.
İntibak Yasası
Arınç, Bakanlar Kurulu'nda emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidermek üzere hazırlanan İntibak Yasa Tasarısının ele alındığı görüşme hakkında da bilgi verdi.
Tasarının bugün Mecliste yasalaşmasının beklendiğini dile getiren Arınç, 8 maddelik tasarının yasalaşmasıyla 2000 yılından önce emekliliklerde ortaya çıkan farklılıklar ve adaletsizliklerin giderilmiş olacağını söyledi.
Arınç, geçmişte siyasi iktidarların popülist politikalarla getirdiği farklı emeklilik düzenlemelerinin, ekonomik krizleri hazırlayan en büyük etkenlerden birisi olduğunu ve Hazine'ye zararı olan bu düzenlemelerin çok düşük emekli maaşlarına neden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Bakanlar Kurulu'na üç farklı seçenek getirdi. 'Yüzde 50 zam yaparsak, şu kadar kişi yararlanacak ve yararlanacakları miktarlar da şu oranlarda olacak. Yüzde 60 yaparsak şu kadar farklılık olacak, yüzde 70 yaparsak şu kadar farklılık olacak. Bundan 2 milyona yakın emekli istifade edecek' diye. Şimdi Maliye Bakanımızın, Hazine'den sorumlu bakanımızın halini düşünün.
Çünkü her artışa göre vereceğiniz rakamlar çok büyük rakamlar. Şöyle gözlerinizi en yakın komşumuz Yunanistan'a, Avrupa'nın en batısındaki Portekiz'e, İspanya'ya, Fransa, Almanya ve İngiltere'ye uzanın. Yanıbaşımızdaki Yunanistan'da maaşlar donduruldu, eksi yüzde 10-20'lere işçiler imza atmak için sırada bekliyor. Emekli maaşlarından kesintiler yapılmaya başlandı. AB'den istenen miktarın tamamı verilemiyor. Verilmesi için adeta komiserlik teklif ediyorlar. Çok acı olaylar.
Allah hiçbir ülkeyi bu duruma düşürmesin. Biz de komşumuz ve dostumuz Yunanistan'ın elbette ekonomik sıkıntılar içinde olmasını istemeyiz. Kendimize bakarız, biz de aynı duruma düşmemek için neler yapmamak gerektiğini düşünürüz.
Biz yüzde 50 mi, 60 mı, 70 mi vermeliyiz, bu adaletsizliği giderebilmek için ne yapmalıyız? İnanın Başbakanımız dahil, tüm bakanlarımız, 'yüzde 70 zam yapalım, daha çok insan istifade etsin ve artış herkesi memnun edecek düzeyde olsun' dedi. İyi de nereden vereceğiz bunu? Bu zammı verdiğiniz zaman, 1 milyon 941 bin kişiye 2,7 milyar lira yıllık getirisi var. Maliye Bakanımız da Hazine bakanımız da 'merak etmeyin veririz, paramız var, en yüksek zammı yapalım' dedi.
"Benim gördüğüm bu manzara, hepimizin iftihar ettiği bir manzaradır"
Tüm bunların Türkiye'nin bütçe yönetiminde ve ekonomik anlamdaki gücünü net olarak ortaya koyan unsurlar olduğunu ifade eden Arınç, hükümetin kamu personeli ve işçilerine enflasyon farkını ödeme garantisi getirmesinin de çalışanlar adına çok büyük bir güvence olduğunu, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.
Arınç, "Bazen sokaklarda toplanan 50-100 kişilik gruptaki insanlara, hükümetin bazı politikalarını eleştirmek isteyen insanlara, 'ne olur başınızı çevirip Yunanistan'a, Portekiz'e çevirin bakın' diyorum. Avrupa'da 5 hükümet istifa etti, ayrıldı gitti. Biz bu işi iyi yönetiyoruz" dedi.