BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 35,99
ALTIN 3.001,58
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emeklilikte yaşa takılanlar ne yapacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar ne yapacak? Memurhaber.com yazarı Bünyamin esen merak edilen soruya yanıt verdi.

Abone ol

Emeklilikte yaşa takılanların isyanı bitmiyor. En son Bakan Faruk Çelik'in yaptığı açıklamayla yolda bir emekliliğin görünmediğini anlayan emeklilikte yaşa takılanlar, nasıl bir sistem getirileceğini merak ediliyor.

Milyonlarca kişiyi etkileyen bu sorun çözüldüğü anda yaşa takılanlar ne yapacak Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen köşesinde, okurundan gelen, "18.11.1976 doğum tarihim. İlk kez 01.06.1996 günü sigortalı oldum. Halen 4670 gün prim ödemem var. 24.11.1997 tarihinde askere gittim, 550 gün askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim" sorusuna yanıt verdi;

İLK İŞE GİRİŞ TARİHİ ÖNEMLİ

Sigortalıların ne zaman emekli olacakları ilk işe giriş tarihlerine göre değişmektedir.
01.05.2008 ve 01.10.2008 tarihlerinde yürürlüğe giren reform kanunu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sonrasında ise ilk işe giriş tarihi değil prim ödeme gün sayısı şartının doldurulduğu tarih önem kazanmıştır.

Öte yandan reform öncesinde işe girişi olanlar için ilk işe girilen tarih, başka bir deyişle ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen tarih, halen emeklilik koşullarının belirlenmesinde önem arzetmektedir.

Genel bir kural olarak ne kadar erken işe girilmiş ise o kadar erken emekli olunur.

Normal Emeklilik Koşullarınız

Öncelikle normal koşullarda nasıl emekli olacağınızı açıklayalım:
İlk kez 01.06.1996 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamışsınız.
Buna göre normal emeklilik koşullarınız 25 yıl sigortalılık süresi ve 5825 gün.
Yaş şartı olarak ise 56 yaş şartına tabisiniz.

Burada 56 yaşınıza basmanın yeterli olmadığını emekli olabilmek için 56 yaşını doldurup 57 yaşından gün almanız gerektiğinin altını çizelim.

Yaşa Takılanlar Beklemek Zorunda

Halen 36 yaşındasınız. Buna göre kesintisiz çalışmaya devam ederseniz sigorta prim ödeme gün sayınızı yaklaşık üç yıl sonra dolduracaksınız. Prim gün sayınızı 5825 güne tamamladıktan sonra isterseniz işten ayrılıp emeklilik için yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz.

Ancak 56 yaşına kadar emekli olamazsınız. Başka bir deyişle siz de yaşa takılanlardansınız. Oysa önceski sosyal güvenlik reformları ile getirilen yaş şartı olmasa üç yıl kadar sonra prim gününüzü dolduracak, sigortalılık süreniz dolunca da emekli olabilecektiniz.
Kamuoyunda yaşa takılanların erken emekli olabilmesi konusunda çalışmalar yapıldığına dair haberleri duyuyoruz.

Altını çizelim ki bu duyumlar yanlızca idare tarafından sosyal güvenlik bütçesi açısından yapılan aktüeryal hesaplamaların gelecek projeksiyonları ile karşılaştırmasını içeriyor. Henüz yaşa takılanların belirli bir maaş iskontosu ile erken emekli olması yasal olarak söz konusu değil, böyle bir uygulama sosyal güvenlik sistemimizde yok.

Dolayısıyla emekli olabilmek için yaş şartınızı beklemek durumunuzdasınız.

Kısmi Emeklilik Koşulları

Öte yandan 3600 günden erken olma koşullarınızı da açıklayalım.
Kısmi emeklilik olarak ifade ettiğimiz 3600 gün üzerinden emekli olabilmeniz de mümkün. Bunun için prim ödeme gün sayınız yeterli. 15 yıl sigortalılık süresini de doldurmuşsunuz.
Bugünden itibaren hiç çalışmasanız dahi 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilmeniz mümkün.

Biz çalışmaya devam etmenizi, hem kendiniz hem de ülkeniz için üretmeye devam etmenizi tavsiye ederiz. Çalışmaya devam ederseniz 56 yaşını doldurduğunuzda emekli olur, dört yıl kazanırsınız.

Askerlik Borçlanması İşinize Yaramıyor

Askerliğiniz ilk işe giriş tarihinizden sonra yapmışsınız, başka bir deyişle askerlikten önce çalışmaya başlamışsınız. Bu yüzden askerliği borçlanmak işe giriş tarihinizi geriye götürerek daha erken emekli olmanızı sağlamaz. Ödemeniz halinde yalnızca gün kazanırsınız.
Askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere fayda sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider. İlk işe giriş tarihi geriye gitmiş gibi işlem gören bu kişilerin kademeli sisteme göre daha erken yaşlarda emekli olma şansı doğar. Ancak sizin durumunuz böyle değil.

Şuan zaten SSK’lı çalışmaya devam ettiğinizden ötürü askerlik borçlanması yapmanızı tavsiye etmeyiz, zira gün sayısına ihtiyacınız görünmüyor.-