Emekli Sandığı, büyük zarara girdi. Kurumun kiraya verdiği oteller, başına dert açtı. Otellerin zararına ortak olan Emekli Sandığı, iki yıldır alacak tahsil edemedi.
Abone olEmekli Sandığı’nın yedi oteli, kurumun başına dert olmaya devam ediyor.
Emekli Sandığı, Hilton Oteli’nden 5 trilyonu aşan alacağını iki yıldır tahsil edemiyor.
Raffles’in işlettiği Bursa Çelik Palas Oteli’nin 1,2 trilyonluk zararını sandık karşıladı.
Sigortalanmasına rağmen İzmir Efes Oteli’nde çıkan yangının zararı tazmin edilemedi.
Kurumun işletemeyince yabancı otel zincirlerine kiraladığı Emek Otelleri’ni mercek altına alan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), usulsüzlükler tespit etti. Zaman’ın ulaştığı TBMM KİT Komisyonu’na gönderilen rapora göre, Emekli Sandığı, İstanbul Hilton Oteli’nden 5 trilyon TL’lik alacağını tahsil edemedi, Bursa Çelik Palas Oteli’nin 1,2 trilyonluk işletme zararını karşıladı, Ankara Stad Oteli’nin modernizasyonu için 25 trilyon lira harcadı, İzmir Büyük Efes Oteli’nde meydana gelen yangının tazmini konusunda sigorta şirketi ile mutabakata varamadı.
Türkiye’deki üç önemli sosyal güvenlik kurumundan biri olan Emekli Sandığı için 1 milyon 825 devlet memurundan brüt maaşı üzerinden yüzde 16 oranında kesinti yapılıyor. 2005 bütçesinden Emekli Sandığı’na ayrılan ödenek miktarı 9,9 katrilyon TL.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, zararların kapanması amacı ile kiraya verilen otellerin zararının hâlâ Emekli Sandığı tarafından karşılanıyor olmasına anlam veremediğini belirtiyor. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu da Emekli Sandığı’na bağlı şirketlerde yönetim kurulu üyelikleri yapanların mal varlığının araştırılmasını istiyor. Aksu, “Hiçbir mal varlığı yokken villalara ve lüks otomobillere sahip olanlar sorgulanmalı.” diyor.
Emekli Sandığı Genel Müdür-lüğü’ne bağlı Emek Otelleri’nin Ankara’da Büyük Ankara ve Stad; İstanbul’da Hilton, Tarabya ve Maçka, İzmir’de Büyük Efes; Bursa’da Çelik Palas olmak üzere 7 adet oteli bulunuyor.
Hilton Oteli, Hilton International Co. ile sandık arasında imzalanan sözleşmeler ve protokole göre işletiliyor. Diğer altı otel ise 2002’ye kadar sandığın yüzde 49 hissesine sahip olduğu Emek İnşaat ve İşletme AŞ tarafından işletiliyordu. Daha sonra bu otellerin işletmesinin yabancı otel zincirlerine devredilmesi gündeme geldi. Bu süreçte Büyük Efes, Tarabya, Maçka, Büyük Ankara, Stad ve Çelik Palas otellerinde tadilat çalışmalarına geçildi, otellerin büyük bölümünde de faaliyet durdu. Ancak bu defa ödenek yetersizliği sorun oldu. Kasım 2002 seçimlerinden sonra otellerin tümüyle satılmasına karar verildi. Ancak, daha önce hasılat kira sözleşmeleri ile 6 otelin işletmesini alan ve yabancı otel zincirleriyle sözleşme imzalayan Emek Proje sorunu ortaya çıktı. Emekli Sandığı Vakfı bünyesindeki Emek Proje, 6 oteli sandığa geri vermeye yanaşmayınca, genel müdürlük hasılat kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmek zorunda kaldı. Bunun oluşturduğu hukuki tartışmalar devam ederken, bu defa otellerin işletmesini alan yabancı otel zincirleri ile mutabakata varılamadı. Otellerin satışına ilişkin çalışmalar sürerken, son olarak Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu mercek altına aldığı otellerle ilgili usulsüzlükler belirledi. Kurulun hazırladığı raporda en dikkat çekici noktaların başında Emekli Sandığı’nın Hilton Oteli’nden alması gereken kiralar geliyor. Sandık Teftiş Kurulu’nun Ekim 2004 tarihi itibarıyla yaptığı çalışmaya atıfta bulunulan rapora göre, sandık Hilton Oteli’nden iki yıldır kira alamıyor. Rakam ise 5 trilyon lirayı aştı. Bu paranın faiziyle birlikte bir an önce alınması isteniyor. Raporda yer alan tespitlerin doğru olup olmadığını yazılı bir şekilde sorduğumuz Hilton Oteli Genel Müdürlüğü yetkilileri sessiz kalmayı tercih etti.
Raporda halen Radisson SAS tarafından işletilen Ankara Stad Oteli’nin modernizasyonu için yapılan harcama da eleştiriliyor. Buna göre, sıfırdan 12 trilyon liraya inşa edilebilecek olan otelin yenileme ve modernizasyonu için yapılacak harcamalar 25 trilyon liraya ulaşacak. Otellerin modernizasyon işini Emek Proje şirketi yürütüyor. Emek Otelleri’nin tümünde gerçekleştirilen inşaat işlerine ilişkin işlemler ise 33 trilyonu aşmış durumda. Stad Otel Genel Müdürü Işın Karakaş, konuyla ilgili sorumuza, “Biz sadece kiracı konumdayız. Modernizasyon işini biz yürütmüyoruz. Dolayısıyla konunun muhatabı biz değiliz.” cevabını verdi. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Emek Proje yetkilileri ise yazılı cevap talebine karşılık vermedi.
Raporda ayrıca ‘otellerde kârlılığı ve verimliliği sağlamak üzere uluslararası otel zincirleri ile yönetim anlaşmaları imzalanmasına karşın’ bazı otellerin işletme zararını devlete ödettiği tespit edildi. Raffles International şirketi tarafından işletilen Bursa Çelik Palas Oteli’nin 1,2 trilyonluk işletme zararını sandığın karşılaması buna örnek gösterildi.
Ayrıca Büyük Ankara, Büyük Efes, Bursa Çelik Palas Otelleri toplam 96,4 trilyon lira sigorta değeri üzerinden 158,1 milyar lira ödenerek Aksigorta AŞ tarafından sigortalandı. Ancak 6 Kasım 2003’te Büyük Efes Oteli Kongre Merkezi’nde meydana gelen yangın sonucu zararın tazmini konusunda Aksigorta ile bir mutabakat sağlanamadı.
Memurlar tepkili: Kimin parasıyla
kimin zararını karşılıyorsunuz?
Temelleri 139 yıl önce atılan Emekli Sandığı için her devlet memurunun brüt maaşı üzerinden yaklaşık yüzde 16 oranında kesinti yapılıyor. 1 milyon 825 bin memurdan yapılan kesintinin yanı sıra devlet bütçesinden de ödenek ayrılıyor. 2005 bütçesinden sandığa ayrılan ödenek 9,9 katrilyon TL. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ‘açıklar kapatılsın’ diye oteller kiraya verilirken, otellerin zararının hâlâ Emekli Sandığı tarafından karşılanıyor olmasını çelişkili buluyor. “Kimin parasıyla kimin zararını karşılıyorsunuz?” diye soran Akyıldız, “Hazırlanan bu yeni rapor doğrultusunda yetkililer görevini yapmalı.” dedi.
Haber : Erdal Şen
Kaynak :