BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Emekli Paşa'ya 600 bin büyükelçiye 75 bin

AK Partili Dışişleri Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili, emekli Büyükelçi Volkan Bozkır isyan etti.

Abone ol

TSK mensuplarına yardım amacıyla kurulan OYAK, 50 yılda devlet imtiyazlarıyla Türkiye'nin en büyük holdingleri arasına girerken, üyelerine tanıdığı imkânlar parmak ısırtıyor.

Üst düzey bir bürokratın tazminatı 100 bin lirayı bile bulamazken, kurum, emekliye ayrılan bir generale 500 bin lira ödeyebiliyor

Star gazetesi emekli büyükelçi Bozkır'ın görüşlerine yer verdi ve eleştirilerin hedefindeki OYAK'ı yazdı. TBMM'nin AK Partili Dışişleri Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili, emekli Büyükelçi Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanlığı'ndaki 38 yıl 6 aylık çalışmasının karşılığı 75 bin lira emekli ikramiyesine sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan isyan etti.

Bozkır twit'inde, "40 yıl karşılığı bir büyükelçi ve vali emekliliğinde ikramiye olarak 75 bin lira, bir orgeneral ise 600 bin lira alıyor" yazdı. Bununla da yetinmeyen Bozkır, bir twit daha yazarak 1960 darbesiyle kurulan askerlerin yardımlaşma kurumu OYAK'a yüklendi ve "Batılı ülkelerde OYAK gibi mütevazı amaçlarla kurulup, sonra banka sahibi olan ve demir-çelik sektörünü yöneten bir kurum yoktur. OYAK'ın bu görünümü AB İlerleme Raporlarında da konu edilmektedir" dedi.

Bozkır'ın bu isyanı gözlerin Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) çevrilmesine neden oldu. Yardımlaşma kuruluşu olması nedeniyle devletin sağladığı vergi ödememe gibi çeşitli imtiyazlarla zaman içerisinde gittikçe büyüyen ve kuruluş amacının ötesinde bir yapıya bürünen OYAK, banka sahibi olmaktan demir-çelik sektörüne kadar birçok alanda yatırım yaparak Türkiye'nin ekonomisine yön veren bir kuruma dönüştü.

MAAŞLARDAN YÜZDE 13 KESİNTİ

SGK uzmanlarından ve yüksek rütbeden emekli askerlerden alınan bilgilere göre; genelkurmay başkanlığından emekli olan bir asker toplamda 48 yıl fiili hizmette bulunuyor. Yıpranma payları ile birlikte 60 yıla tekabül eden çalışmaları üzerinden emeklilik ikramiyelerini alıyorlar. OYAK ise teğmen rütbesi ile mesleğe giren askerlerden emeklilik tarihleri gelene kadar aylıklarından yüzde 13 oranında kesinti yapıyor. Bu kesintiler emeklilik sırasında emeklinin isteğine bağlı olarak ya para olarak ödeniyor ya da OYAK'tan hisse verilmesi yönüne gidiliyor.

ASTRONOMİK DURUM SÖZ KONUSU

Orgeneral ve oramiral rütbesi ile emekli olan askerler milletvekilinden daha fazla ikramiye alıyor. Askerler, ordu mensuplarının yardımlaşması için kurulan OYAK'tan aldıkları gibi Merkez Bankası çalışanları da emekli olduklarında bankanın sandığından emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyorlar. Merkez Bankası çalışanlarına bankanın sandığı haricinde Emekli Sandığı'ndan da emekli ikramiyesi ve maaşı da bağlanıyor.

HERKES ÜYE OLMAK ZORUNDA

Adaleti Savunanlar Derneği Başkanı Adnan Tanrıverdi, OYAK üyeliğinin silahlı kuvvetler mensupları için zorunlu olduğunu dile getirerek, "Yani kendi seçerek isteyerek değil TSK'ya giren herkes üye olmak zorunda. Her ay maaşından kesinti yapılır" dedi. Tanrıverdi, maaşlardan yapılan kesintilerden kaynaklanan birikimlerin OYAK'ın kârları ile nemalandırılarak emeklilik sırasında subaya ödendiğini ifade ederek, "Subayın OYAK'ta birikmiş parasıdır. İsterse son çıkan kanuna göre maaşının tamamını veya en az yüzde 25'ini bırakıp OYAK üyeliğini emekli olduktan sonra da devam ettirebilir" diye konuştu.

MEVZUAT GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Tanrıverdi, OYAK'ın günün şartlarına göre mevzuatın gözden geçirilebileceğine dikkati çekerek, "Geçmişte silahlı kuvvetler mensuplarının birikim sağlayabilecekleri bir kurum olarak kurulmuş ama şimdi ticari olarak hizmet veren bir kurum haline gelmiş. Başlangıçta sosyal bir güvence olarak sosyal sigorta gibi kurulmuş sistem. Bir kısım genç subay OYAK kesintisi yapılmaması için direnmiş ancak başarılı olamamış. O yüzden tamamı gönüllü üye değildir. Yasal zorunluluk olarak üye olmuşlardır" dedi.

KİM NE KADAR ALIYOR?

Emekliliğini hak eden generaller OYAK'ın vereceği paranın dışında devletten şu kadar emekli ikramiyesi alıyor:

Genelkurmay Başkanı: 50 yıllık hizmet süresi üzerinden hesaplandığı takdirde 276 TL'lik ek ödemesi ile birlikte 7 bin 185 TL emekli maaşı alacak. 30 yıl üzerinden ise 91 bin 237 TL emekli ikramiyesi alacak.

Kuvvet komutanları: 30 yıl üzerinden 90 bin 77 TL emekli ikramiyesi alan kuvvet komutanları, 50 yıl hizmet hesaplandığında 5 bin 580 TL emekli maaşı almaya hak kazanıyor.

Orgeneral-oramiral: Bu rütbede emekliliğini kazananlar 81 bin 955 TL emeklilik ikramiyesi ve ek ödemesi ile birlikte 5 bin 187 TL emekli maaşı alacaklar.

Korgeneral-koramiral: Emekli ikramiyesi 81 bin 181 TL, emekli maaşı ise 4 bin 758 TL.

Milletvekili: Milletvekilleri ise 30 yıl hizmet üzerinden 5 bin 547 TL emekli maaşı almaya hak kazanırken, 30 yıl üzerinden alacağı ikramiye de 91 bin 237 TL'ye ulaşıyor.