BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekli olmak artık kolaylaşıyor!

Bu haber 250 bin gurbetçi emekliyi sevindirecek. Eskiden 2 yıl süren işlemler artık 2 dakikada bitecek.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yurt Dışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanı Ataman Yılmaz, Türkiye'de, yüzde 80'i Almanya'dan olmak üzere yaklaşık 250 bin "emekli gurbetçi" olduğunu belirterek, "Bu vatandaşlarımızın 1-2 yıl süren emeklilik işlemlerini birkaç aya düşürme çabasındayız" dedi.

Yılmaz, kurumuyla ilgili bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da, yoğunlukta çalıştığı Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika gibi ülkelerle ikili sosyal güvenlik anlaşmaları bulunduğunu, bu kapsamda yurt içi ve yurt dışındaki çalışma sürelerinin birleştirildiğini bildirdi.

Türkiye'de yüzde 80'i Almanya'dan olmak üzere yaklaşık 250 bin "gurbetçi emekli"nin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Almanya'dan emekli olup bu ülkeden bağlanan aylıklarını Türkiye'de alan 45 bin emekli var" dedi.

Yılmaz, Avrupa Birliği ülkelerindeki sigortalıların işlerini kolaylaştıracak çalışmalar yapıldığını, önümüzdeki yılın baharında Almanya'da konuyla ilgili yapılacak toplantıya Türkiye'nin de davet edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye AB'ye resmen üye olmasa da bu toplantıya katılacak. Bizim çalışmalarımızın özünü yurt dışı emekliliğindeki bekleme süresini en aza indirmek oluşturuyor. Çünkü, bir sigortalımızla ilgili yurt dışına gönderdiğimiz evrakın geri dönüşü en az 6 ayı buluyor. Bu nedenle 1-2 yılı bulan yurt dışı sigortalılık işlemlerini birkaç aya düşürme çabasındayız. Alman sigorta kuruluşlarıyla bilgisayar ortamında bağlantıyla belge alışverişi gerçekleştirebilmenin teknik altyapısının oluşturulacağını umut ediyoruz."

MEVZUATI BİLMİYORLAR

Sosyal güvenlik mevzuatlarının bilinmemesinden yakınan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Türkiye ve yurt dışında sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi sigortalı için avantaj olmasına rağmen mevzuat bilinmediğinden yurt dışındaki sürelerini gizleyenler oluyor. Oysa, sigortalı bunu gizlemese hem Türkiye'den kısmi maaş alacak hem de Almanya'dan. Hatta, Türkiye'de tam sigortalılık hakkı edebilmek için borçlanma yapılmasıyla daha yüksek maaş alabilme imkanına da sahip olabiliyor.

Sigortalılık süreleri birleştirilirken her ülke kendisinde geçen hizmetle orantılı bölümüne aylık bağlıyor. Tabii ki kendi mevzuatına göre bu yapılıyor. Türkiye daha erken yaşta emekli ediyor, Avrupa'da ise 65 yaşına gelinceye kadar malulen olmadığı sürece emekli maaşı bağlanmıyor."