BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekli maaşını artırmak elinizde

Kadınlar 4 yıl erken emekli olma şansı yakaladı. Sevindirici haber bununla sınırlı değil elbette.

Abone ol

Kadınlara 4 yıl erken emeklilik imkanı veren 'doğum borçlanması' müthiş bir fırsatın daha kapısını araladı. Prim günü ve borçlanma miktarı, emekli maaşını da artıracak.

Kadınlara 4 yıl erken emekli olma imkanını ilk kez Bugün gazetesinden Saadettin Orhan duyurdu. Yazar bugün de konuyla ilgili yeni gelişmeleri ve kafalardaki soru işaretlerine cevap verdi.

Borçlanmadan faydalanmak isteyenler için örnek dilekçe yazan Bugün yazarının can sıkıcı uyarısı var. Doğum borçlanma miktarı peşin ve SGK'nın başvuruyu kabulünden sonraki 1 ay içinde peşin ödenmesi gerekiyor.

Aylık artışı primle ilgili

Soru: Sadettin Bey, verdiğiniz bilgilere göre doğum borçlanması yapabilecek gibi görünüyorum. Ama borçlanma yapmam emekli aylığımı artırır mı? Nezihe Uslu

Cevap: Nezihe Hanım, doğum borçlanmasıyla prim gününüz artacağından, her halükarda emekli aylığınıza olumlu yansıması olacaktır. Ancak burada iki önemli faktör var;

1.         Borçlanma matrahınız: Doğum borçlanmasını, taban (asgari ücret) ve tavan matrahlar arasında belirleyeceğiniz bir matrah üzerinden yapacaksınız. Burada prim matrahı ne kadar yüksek olursa, bağlanacak aylığa o kadar fazla katkısı olur.

2.         Doğum yaptığınız dönem: Şu anki emekli aylığı hesaplanmasında, 1990-2000 arası çalışmaların/primlerin katkısı oldukça fazladır. Dolayısıyla yaptığınız doğumlar bu yıllar arasındaysa, mutlaka borçlanma yapmanızı ve ödeyebildiğiniz kadar yüksekten ödemenizi tavsiye ederim.

Kalan süreyi borçlananın

Soru: Sadettin Bey, BUGÜN Gazetesi'nin 10 Ağustos tarihli manşet haberiyle (doğum borçlanması) ilgili bir soru sormak istiyorum. Benim eşim 1987/3'te SSK'lı olarak işe giriyor. 1998/2'de işten çıkıyor. 2002/02'de çocuğumuz oluyor. Eşim 2004/7'de tekrar SSK'lı oluyor. 2009/4'te işten çıkıyor ve isteğe bağlı emeklilik çerçevesinde 2009/06'da Bağ-Kur'lu oluyor. Hesaplamalarımıza göre eşimin yaklaşık 1,5 sene daha prim ödemesi var. Bu süreyi bu habere göre borçlanabiliyor muyuz? Cevap evetse nereye nasıl bir dilekçeyle müracaat etmemiz gerekiyor? Suat Ural

Cevap: Suat Bey, eşiniz emekliliğe kalan 1,5 yılı doğum borçlanması ile tamamlayıp hemen emekli olabilir. Bunun için gerekli dilekçeyi bu sayfada yayınladık. Aynı dilekçeyle başvurabilirsiniz.

Taksitlendirme olmaz

Soru: Merhaba, gazetedeki yazılarınızı düzenli olarak takip ediyorum. Yeni çıkan doğum borçlanmasıyla alakalı bir sorum olacak. Doğum tarihim 02/05/1968, SSK girişim 01/11/1980 ve ödenen prim günüm 2.311 gün. 14/12/1992'de doğum yaptım 1982 ile 1997 tarihleri arasında  uzun bir süre çalışmadım. Bazı yerlerde çalıştığım halde SSK yapılmadı. Ben de yasadan faydalanarak doğum borçlanması yapabilir miyim? Borçlanma yapabilirsem ne kadar ödeme yapmam gerekir ve bunu taksitle ödeyebilir miyim? Beyza Deniz

Cevap: Beyza Hanım, 1992 yılında yaptığınız doğumu borçlanabilirsiniz. Zira bu tarihten sonraki iki yıllık süre zarfından çalışmamışsınız. Borçlanma başvurusunda bulunduktan sonra SGK tarafından önce bilgileriniz kontrol ediliyor. Borçlanmanıza engel bir durum olmadığı anlaşıldıktan sonra borçlanma tutarı hesaplanarak size tebliğ ediliyor. Siz de tebliğ tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde borcu ödüyorsunuz. Yani taksitlendirme imkânı maalesef söz konusu değil.

1 Temmuz tebliği yeter

Soru: Sadettin Bey gazetenizde yayınlamış olduğunuz yazıda, doğum borçlanmasıyla ilgili olarak yeni düzenlemeden bahsediyorsunuz. Bu haberin gerçekliği neye dayanmaktadır? İl müdürlüğü ve Ankara SGK'dan öğrendiğimiz kadarıyla böyle bir resmi bildirgenin ellerine geçmediğini söylediler. Binlerce kişiyi etkileyen böyle bir haberin aslı nedir? Hangi kanuna dayanarak böyle bir yazı yazdınız? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Neziha PEKDOĞAN

Cevap: Değerli okurum, dünkü haberimizin 3 ayrı dayanağı var. Bunlar;

1.         5510 Sayılı Kanun'un 41. Maddesi,

2.         1 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanan SGK Hizmet Borçlanmaları Tebliği 

3.         SGK tarafından hazırlıkları tamamlanan Hizmet Borçlanmaları Genelgesi.

İl müdürlüklerinin borçlanma talebinizi kabul etmeleri için genelgeyi beklemelerine gerek yok. Bir ay önce yayınlanmış tebliğ yeterli. Ancak ille de genelgeyi bekleyeceklerse, sizin dilekçelerinizi alıp, genelge geldikten sonra işleme koyabilirler.

Örnek dilekçe:

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

..... İl/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'ne

            Kurumuzda ..... T.C. Kimlik Numarası ile işlem görmekteyim. ..... ve ..... tarihlerinde yapmış olduğum iki doğum için (bir doğumu borçlanmak isteyenler bir doğumu belirtecek) 5510 Sayılı Kanun'un 41. Maddesi'nde tanınan doğum borçlanması hakkından yararlanmak istiyorum. Borçlanmak istediğim sürelere ilişkin borç miktarının hesaplanarak tarafıma bildirilmesi hususunu arz ederim. Tarih

İsim-Soy isim

İmza

Not: İki doğum için 4 yıla kadar borçlanma imkânınız var. Ancak bunun tamamını borçlanmak istemiyorsanız, borçlanmak istediğiniz süreyi dilekçenizde belirtiniz.