BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Emekli generallerin darbe stajı

Darbe girişimi gerekçesiyle yargılanan paşaların 27 Mayıs ihtilalinde 'Genç Harbiyeliler' olarak yer aldığı ortaya çıktı.

Abone ol

27 Mayıs 1960 darbesinin 50’nci yılında Ergenekon sanığı ve şüphelisi olan bazı emekli generallerin o dönemde adeta darbe stajı yaptıkları iddia edildi.

Bugün Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı davalarının sanık ve şüphelileri Tuncer Kılınç, Aytaç Yalman, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Çetin Doğan gibi emekli orgenerallerin, 27 Mayıs darbesi ve  22 Şubat darbe girişiminde “genç harbiyeliler” olarak yer aldıkları ortaya çıktı.

‘ORDU GENÇLİĞİ’ DİYE ADLANDIRDILAR

Araştırmacı yazar Erol Maraşlı, darbe sürecindeki subayların ifadeleri ve dönemin belgelerine dayanarak hazırladığı “Balans Ayarları” isimli kitabında önemli iddialarda bulunuyor. Maraşlı, “O dönemde ordu içinde kendilerini ‘Ordu Gençliği’ diye adlandıran birçok harp okulu öğrencisi ve genç subay, gizli ihtilal komitelerinde görev almış” diyor. Alparslan Türkeş, Binbaşı Rıfat Baykal, Yüzbaşı Muzzaffer Özdağ, Binbaşı Dündar Taşer, Yüzbaşı Ahmet Er ve milli birlik komitesi ile yüzyüze görüşerek kitap hazırladığını belirten Maraşlı, şunları anlatıyor: “Darbe girişiminde bulunan Talat Aydemir’e destek için İstanbul’da Atatürk heykeline siyah çelenk koyanların başında o zaman Teğmen rütbesinde olan, bugünün Ergenekon sanığı Hurşit Tolon vardı. Hakkında dava açıldı. Hurşit Tolon, 1962 yılında darbeye teşebbüs etmekten tutuklanarak cezaevine girmiş, cezaevinden İsmet Paşanın özel affı ile çıkmıştı.

YOLLARI HER DARBEDE KESİŞTİ

Darbe hevesi sadece Tolon ile sınırlı değil. 60 ihtilalinde olduğu gibi ilginç bir tesadüf yine 50 yıl sonra ortaya çıktı. Tuncer Kılınç, Aytaç Yalman, Şener Eruygur, Çevik Bir, Hurşit Tolon, Çetin Doğan gibi 27 Mayıs ihtilali teğmenleri olarak yürüyüşlere katılmıştı. Harp Okulu öğrencileri 22 Şubat 1962’de silah başı yapıp Meclis’e yürümüştü. Bu yürüyüşe katılanların yolları her ‘darbe’de kesişti. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat süreci, 2002’den sonraki cunta faaliyetlerinde hep onlar başrollerdeydi.

‘Başbuğ darbeleri lanetlesin’  

Özgür-Der ve Mazlum-Der, Cumhuriyet döneminde darbeler sürecini başlatan 27 Mayıs ihtilalinin 50. yılını lanetleyerek andı. Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, cuntalarla iktidara el koyma geleneği başlatan askerlerin Türkiye’nin militarist bir kuşatma içinde debelenmesinin de sorumlusu olduğunu kaydetti. Kaya şunları söyledi: “Ne yazık ki aradan geçen 50 yıla rağmen bu kirli ve zorba mantığın kimi çevrelerce hala savunulduğunu gözlemliyoruz. 19 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Genelkurmay Başkanı’nın siyasi konularda ahkam kesme geleneğini sürdürmesinin de kabul edilemezliğine dikkat çekmekte yarar görüyoruz. Genelkurmay Başkanının siyasi partileri denetlemek gibi bir görevi yoktur. Hiç şüphesiz bu tür açıklamalar, söylemler darbecilik kültürünün ürettiği yanlışlardır. TSK’nın darbecilikle birlikte anılmasından rahatsızlık duyan bir Genelkurmay’ın yapması gereken ilk iş geçmişte gerçekleştirilmiş tüm darbeleri lanetlemek olmalıdır. Yarın bunun için gayet uygun bir gündür!”