BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,71
HABER /  GÜNCEL

Elmasta ortaklık teklifi

Botswana Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani Türkiye'ye "elmas" çağrısında bulundu

Abone ol

Güney Afrika ülkesi Botswana'nın Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani, madencilik sektöründe özellikle de elmasla ilgili büyük kaynakları olduğunu vurgulayarak, "Bizim güçlü kaynaklarımız var. Türkiye 'deki iş adamları bizim ülkemize gelip elmas konusunda çalışmalar yapabilir. Elmasların çıkarılmasından, işlenmesine hatta mücevher yapılmasına kadarki süreçte işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Hafta başında Ankara 'da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Skelemani, Botswana'nın Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek istediklerini belirterek, özellikle ekonomi alanında ilişkileri artırmak ve yoğunlaştırmak istediklerini kaydetti. Botswanalı Bakan, Türkiye ile ülkesinin siyasi perspektiflerinin büyük ölçüde örtüştüğünü kaydetti.

"ÜLKEMİZDE URANYUM DA BULDUK"
Madencilik sektöründe özellikle elmas rezervleri anlamında büyük kaynakları olduğunu vurgulayan Skelemani, şunları kaydetti:

"Bizim güçlü kaynaklarımız var. Türkiye 'deki iş adamları bizim ülkemize gelip elmas konusunda çalışmalar yapabilir. Elmasların çıkarılmasından, işlenmesine hatta mücevher yapılmasına kadarki süreçte işbirliği yapmak istiyoruz. Maden arama konusunda da Türkiye 'yi destekliyoruz. Ülkemizde nerelerde maden olduğunu biliyoruz ama henüz haritası çıkarılmış değil. Dolayısıyla bir Türk iş adamları ülkemize gelip arama yapmak istediğini söylerse biz kendilerine hemen ruhsat veririz. Burada herhangi bir şekilde maden bulunursa, bununla ilgili çalışmaları da birlikte yapabiliriz.

Ülkemizde uranyum da bulduk ancak bu konuda bir çalışma yapmıyoruz. Çalışma yapılmasına izin vermiyoruz. Çünkü bizim mevzuatımız hazır değil. Aynı zamanda uranyum kötü insanların eline geçtiği zaman ölümcül bir silaha dönüşebilmekte. Biz bunu engellemek için şu an durum değerlendirmesi yapıyoruz."

TÜRKİYE 'YE ÖNCELİK VURGUSU

İşbirliği konusunda Türkiye 'ye öncelik verdiklerini anlatan Skelemani, "Ülkenize insanları davet ediyorsanız, arkadaşlarına öncelik tanırsınız. Güven duyabileceğiniz insanlara öncelik tanırsınız. O insanları yanınızda göremiyorsanız, onları takip eder bulursunuz. Gönderdiğimiz davetlere yanıt gelmeyince, Türkiye 'ye kendimiz gelmek istedik. Türkiye ekonomisinin çok iyi idare edildiğini biliyorduk. Davetimize yanıt veren bazı ülkelere ise gitmedik" diye konuştu.

Botswana nüfusunun neredeyse yarısının AIDS ile mücadele ettiğini kaydeden Skelemani, sağlık alanında da Türkiye 'den yardım beklediklerini ifade etti. Şu anda doktor ihtiyaçları olduğu ifade eden Skelemani, diğer ülkelere gönderdikleri öğrencilerin çoğunun geri dönmemesinin kendileri için problem olduğunu bildirdi. Kalp, göz ve onkoloji alanında ciddi sıkıntıları olduğunu anlatan Skelemani, Türkiye 'den sağlık anlamında yardım beklediklerini söyledi.

" SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE İLE AYNI DOĞRULTUDAYIZ"
Skelemani, Botswana'nın Suriye sorunu konusunda Türkiye 'ye doğrudan destek verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Suriye konusunda Türkiye ile aynı çizgideyiz. Türkiye bu konuya seyirci kalamazdı. Aynı zamanda Suriye 'de olup bitenlere izin veremezdi. Özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde vetonun oluşmasının ardından biz desteğimizi açıkça dile getirmek istedik. Suriye 'den çok uzağız. Yine de tutumuzu dile getirmek istedik. Bu düşüncemizi dile getirmek için de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) küçük bir katkıda bulunduk. Bu katkı Suriye 'den Türkiye 'ye kaçan iki kişiye bile yarar sağlayacaksa bizim için önemlidir. Türkiye tek başına bu yükle başa çıkmak zorunda değil. Bu çok ağır bir yük. Türkiye 'nin tutumunu desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye 'yi yüzde 100 destekliyoruz."